Ειδήσεις

Χλώρακα: Συλλήψεις αιτητών - Το χρονικό που οδήγησε στο Διάταγμα του ΥΠΕΣ

Συντονισμένη επιχείρηση ΥΑΜ και ΑΔΕ Αστυνομία Πάφου, με κατάληξη την σύλληψη δέκα ατόμων. Πως έγινε «φαβέλα» η Χλώρακα και η απειλή της δημογραφικής αλλαγής με τα κυκλώματα που έχουν πλοκάμια στα κατεχόμενα. Το ρεπορτάζ του «Σίγμα» που κινητοποίησε τις Αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας η επιχείρηση ξεκίνησε χθες (14/10/2021) περίπου στις 15:00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 18:00.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Χλώρακα δέκα πρόσωπα, τα οποία παραβίαζαν διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών που απαγορεύει στους αιτητές διεθνούς προστασίας να διαμένουν εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Χλώρακας.

Εναντίον των δέκα  προσώπων διερευνάται το αδίκημα της παραβίασης του διατάγματος του Υπουργείου Εσωτερικών για την Χλώρακα και τον Νόμο περί Προσφύγων.  Το διάταγμα τέθηκε σε ισχύ από τις 11.12.20.

Και πριν από 1 βδομάδα

Στις 6 Οκτωβρίου, η Αστυνομία Πάφου διερεύνησε άλλη υθπόθεση παραβίασης του διατάγματος  του Υπουργείου Εσωτερικών για την κοινότητα της Χλώρακας για μη εγκατάστασή τους στα διοικητικά όρια της κοινότητας Χλώρακας.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τρία πρόσωπα παραβίαζαν το διάταγμα και είναι κάτοικοι του συγκροτήματος και ακολούθως κλήθηκαν στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου. Ακολούθως, αφού ανακρίθηκαν κατηγορήθηκαν γραπτώς για να κλητευθούν αργότερα στο Δικαστήριο.

Ξετυλίγοντας το κουβάριγια το γκέτο Σύρων στη Χλώρακα, ξεσκεπάστηκε κύκλωμα τα πλοκάμια, του οποίου φτάνουν σε υψηλά σαλόνια, δικηγόρους, κρατικούς λειτουργούς και σκοτεινές φιγούρες φατριών Σύρων, που δρουν στην Χλώρακα.

Από το 2013 και εντεύθεν η περιοχή μετατρέπεται βαθμηδόν σε γκέτο Σύρων αιτητών πολιτικού ασύλου. Έξι χρόνια μετά μετατράπηκε σε ναρκοπέδιο, άντρο παρανομίας και εγκληματικότητας. Κυκλώματα δρουν ανενόχλητα, εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την ελπίδα ακόμα και των ομοεθνών τους που αναζητούν εκτός πατρίδας ένα καλύτερο αύριο. 

Ο Κοινοτάρχης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς δρουν αυτά τα κυκλώματα, με τις άκρες να φτάνουν στα κατεχόμενα και την Τουρκία. «Προσπάθησαν ορισμένοι, μια μικρή μειοψηφία, να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και δημιούργησαν ένα κύκλωμα, το οποίο κύκλωμα φέρνει Σύρους από την Τουρκία στα κατεχόμενα και από τα κατεχόμενα τους περνά στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό γίνεται με το αζημίωτο.»

Το κύκλωμα, που σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα» είναι βαθιά ριζωμένο στην Πάφο, διατηρεί σκοτεινές συνεργασίες με ανθρώπους κλειδιά στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στα κατεχόμενα ακόμα και στην Τουρκία. Παράτυπα καραβάνια μεταναστών δίδουν στους μεσάζοντες 2000 ευρώ και μέσω Τουρκίας και τρύπιων σημείων στην γραμμή αντιπαράταξης περνάνε στις ελεύθερες περιοχές.

Από το κόμιστρο των 2000 ευρώ ανά άτομο, τα 1000 ευρώ περνάνε στα χέρια του κυκλώματος, που εν συνεχεία αναλαμβάνει να τους διευθετήσει τα χαρτιά των αιτήσεων για τα κρατικά επιδόματα, από τα οποία, επίσης, απομυζά 300 ευρώ κάθε μήνα. Ο εκβιασμός, όμως, δεν τελειώνει εδώ. 

Οι νονοί του κυκλώματος αναλαμβάνουν την εξεύρεση εργασίας σε εργοληπτικές εταιρείες, που -επίσης- ανήκουν σε Σύρους και στην συνέχεια με εκβιασμούς και απειλές τους αποσπούν κάθε μήνα από το μισθό άλλα 300 ευρώ.

Οι τότε αποκαλύψεις για τη σύγχρονη φαβέλα της Χλώρακας, επέτειναν την κινητοποίηση και τις προσπάθειες των Αρχών ενώ είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές Χλώρακας, επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την έντονη παραβατικότητα και την εγκληματική δραστηριότητα από τα κυκλώματα Σύρων αιτητών, πλην όμως οι ροές είναι τέτοιες που υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους.


«Δημογραφική αλλαγή» και το Διάταγμα του ΥΠΕΣ

Τόσο είχε οξυνθεί το πρόβλημα, που στα μέσα Ιανουαρίου 2021 ο Υπουργός Εσωτερικών με διάταγμά του ο Υπουργός Εσωτερικών έβαλε φραγμούς στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μεταναστών από τη Συρία στη Χλώρακα.

Το διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο, στην ουσία, ρυθμίζεται η άνευ όρων εγκατάσταση μεταναστών στη Χλώρακα, αναφέρει ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε «επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της μαζικής εγκατάστασης αιτητών διεθνούς προστασίας στην κοινότητα της Χλώρακας, και επειδή από τη μαζική αυτή εγκατάσταση έχουν δημιουργηθεί κοινωνικά προβλήματα, ενώ παράλληλα έχει συντελεστεί δημογραφική αλλαγή του πληθυσμού στην εν λόγω κοινότητα· και επειδή τα ανωτέρω χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για λόγους δημόσιας τάξης και δημοσίου συμφέροντος».

Το διάταγμα αναφέρεται ως το περί του Ορισμού Τόπου Διαμονής Αιτητών Διεθνούς Προστασίας εντός των Διοικητικών Ορίων της Κοινότητας της Χλώρακας Διάταγμα του 2020. 2. (1) Στο παρόν Διάταγμα, εκτός εάν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια - «μέλη της οικογένειας» σημαίνει τα μέλη της οικογένειας όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Νόμου∙ «Νόμος» σημαίνει τον περί Προσφύγων Νόμο, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται. (2) Όροι που δεν καθορίζονται στο παρόν Διάταγμα έχουν την έννοια που αποδίδεται σ’ αυτούς από τον Νόμο. 3. Από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Διατάγματος, απαγορεύεται στους αιτητές διεθνούς προστασίας να διαμένουν εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας της Χλώρακας.

Ο Κοινοτάρχης Χλώρακας είχε εκφράσει ικανοποίηση για το διάταγμα, με το οποίο απαγορεύεται στους αιτητές διεθνούς προστασίας να διαμένουν εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας της Χλώρακας.

diatagmaypes1600166766e08f.JPG