Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

ART AERI: Νάντια Κομανέτσι

Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961. Είναι Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Ήταν η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10, πολλές φορές και σε διαφορετικά αγωνίσματα, όχι σε έναν αλλά σε τρεις διαφορετικούς αγώνες. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στο άθλημα, καθώς και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες σε όλα τα αθλήματα. Έγινε πρότυπο και ίνδαλμα πολλών αθλητριών και εξαιτίας της το συγκεκριμένο άθλημα καθιερώθηκε ως ένα από τα δημοφιλή αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει κερδίσει συνολικά 9 ολυμπιακά μετάλλια και 4 μετάλλια σε παγκόσμιους αγώνες ενόργανης γυμναστικής.

Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε στο Ονέστι της Ρουμανίας, μια μικρή πόλη στα Καρπάθια όρη. Είναι χριστιανή ορθόδοξη. Η μητέρα της, όταν ήταν έγκυος σε αυτήν, έβλεπε μια ταινία που η κύρια πρωταγωνίστρια ονομαζόταν Νάντια, γι' αυτό αποφάσισε να δώσει στην κόρη της αυτό το όνομα. Έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Άντριαν. Ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1989, όταν ζήτησε πολιτικό άσυλο για να ξεφύγει από την κομμουνιστική Ρουμανία του Τσαουσέσκου. Παρόλο ότι έχει αποκτήσει το 2001 την αμερικανική υπηκοότητα, εξακολουθεί να διατηρεί και τη ρουμάνικη.

Άρχισε την ενασχόληση με τη γυμναστική στα 6 της χρόνια. Στα 7 της, η Κομανέτσι μπήκε στη σχολή γυμναστικής του Μπέλα Κάρολι, που ιδρύθηκε στο Ονέστι. Ο λόγος που η μητέρα της την ενέγραψε στη συγκεκριμένη σχολή ήταν διότι ήταν από μωρό γεμάτη ενέργεια, ατίθαση και δύσκολη. Ο Κάρολι προπόνησε στο μέλλον πολλούς Ρουμάνους και Αμερικανούς αθλητές που διέπρεψαν. Στο πρώτο της Εθνικό πρωτάθλημα, το 1969, τερμάτισε στην 13η θέση. Την επόμενη χρονιά, όμως, τερμάτισε πρώτη, γεγονός που την καθιστούσε τη νεαρότερη αθλήτρια που κέρδισε το Εθνικό πρωτάθλημα της χώρας της. Η πρώτη της διεθνής επιτυχία ήρθε στα 13 της χρόνια, όταν και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε όλα τα αθλήματα εκτός από τις ασκήσεις εδάφους, όπου κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Σκίεν της Νορβηγίας.

Στα 14 της συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 του Μόντρεαλ, όταν και έγινε μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες των αγώνων. Στις παράλληλες μπάρες σημείωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στο άθλημα, δηλαδή το τέλειο 10. Στην Ολυμπιάδα αυτή κέρδισε άλλα δύο χρυσά μετάλλια, ενώ, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες κέρδισε και τον τίτλο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας της Ρουμανίας. Η Κομανέτσι ήταν η νεαρότερη που κέρδισε το βραβείο αυτό κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Νικολάε Τσαουσέσκου. Η Ρουμανία την τίμησε επίσης και με την έκδοση σειράς γραμματοσήμων το 1976. Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1980 στην Μόσχα κέρδισε δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια. Η Κομανέτσι ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ενόργανη γυμναστική το 1981.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία

Υποστηρίξτε τη