Ειδήσεις

Πέθανε από κορωνοϊό ο πλήρως εμβολιασμένος Στρατηγός Κόλιν Πάουελ

Σε ηλικία 84 ετών. Ηταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Μετάνιωσε για την -βασισμένη σε αβάσιμα στοιχεία- παρουσίασή του στον ΟΗΕ που δικαιολόγησε τον εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Ο Στρατηγός Κόλιν Πάουελ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζωρτζ Γ. Μπους και πρώην Αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

«Χάσαμε ένα σύζυγο, έναν πατέρα, έναν παππού σπουδαίο και στοργικό, και έναν μεγάλο Αμερικανό», ανέφερε σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στο Facebook.

Νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ στο Μέρiλαντ και ήταν πλήρως εμβολιασμένος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας.

Ακόμη, η οικογένεια του Πάουελ ευχαρίστησε το προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου «Walter Reed National Medical Center», όπου νοσηλευόταν ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. 

Το «CNN» αναφέρει πως η δημοφιλία του εκτινάχθηκε στα ύψη μετά τον Πόλεμου του Πόλεμου και για μια περίοδο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 θεωρούνταν υποψήφιος να γίνει ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η φήμη του αμαυρώθηκε ανεξίτηλα όταν ως ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της διακυβέρνησης Τζώρτζ Μπους παρουσίασε ελαττωματικές πληροφορίες ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών για να υποστηρίξει τον Πόλεμο στο Ιράκ, μια πράξη την οποία αργότερα θα αποκαλέσει "κηλίδα" στο ιστορικό του.

Ο πρώτην Πρόεδρος Τζωρτζ Γ. Μπους σε γραπτή δήλωσή του μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον "στρατιώτη" Κόλιν Πάουελ, στον οποίο βασίστηκαν μια σειρά από πρώτην Προέδρους για συμβουλές, και έστειλα τα συλλυπητήρια αυτού και της συζύγου του, Λώρα, στην Άλμα Πάουελ και τα παιδιά τους.

colinpowellimage (10)_1.png

Ποιος ήταν ο Κόλιν Πάουελ

Ο Κόλιν Πάουελ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1937, στη γειτονιά Χάρλεμ του δήμου του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του από την Τζαμάικα μετανάστες, ο Maud Arial McKoy και ο Λούθερ Θεόφιλος Πάουελ, ήταν και οι δύο μικτής αφρικανικής και σκωτσέζικης καταγωγής. Μεγαλωμένη στο Νότιο Μπρονξ, ο Πάουελ αποφοίτησε από το Λύκειο Μόρις το 1954. Στη συνέχεια παρακολούθησε το City College της Νέας Υόρκης, αποφοιτώντας το 1958 με πτυχίο στη Γεωλογία.

Μετά από δύο εκδρομές στο Βιετνάμ, ο Πάουελ συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον στην Ουάσινγκτον, κερδίζοντας MBA το 1971. Κατά τη φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο George Washington, ο Πάουελ συμμετείχε στο πρόγραμμα του Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Σώματος (ROTC). Ήταν στο ROTC όπου ο Πάουελ είπε ότι «βρέθηκε», δηλώνοντας στρατιωτική ζωή, «… Δεν μου άρεσε μόνο, αλλά ήμουν αρκετά καλός σε αυτό». Μετά την αποφοίτησή του, ανατέθηκε ως δεύτερος υπολοχαγός στον αμερικανικό στρατό.