Παιδεία

Επιστρέφει η ανησυχία στις σχολικές μονάδες

Σε εγρήγορση οι αρμόδιοι για να «προλάβουν» το κλείσιμο των σχολείων την ίδια ώρα που άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις κρατούν μακριά από τα σχολικά έδρανα εκατοντάδες παιδιά

Ανησυχητικό χαρακτηρίζει η επιστημονική κοινότητα το γεγονός δημιουργίας αλυσίδων διασποράς του COVID-19 με αποτέλεσμα δημοτικά σχολεία να κλείνουν, ενώ, παράλληλα, σε έξαρση βρίσκονται άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις που «κτυπούν» πρωτίστως τον μαθητικό πληθυσμό, την ώρα, μάλιστα, που η καλοκαιρία καλά κρατεί. Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία, μίλησε στη «Σημερινή» για την αγωνία που επικρατεί για τον επερχόμενο χειμώνα αλλά και για τις αυξημένες νοσηλείες παιδιών με αναπνευστικές λοιμώξεις.

Στο προσκήνιο και πάλι οι αλυσίδες στα σχολεία

Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις η διεθνής παιδιατρική κοινότητα, εφόσον τα παιδιά κάτω των 12 ετών παραμένουν απροστάτευτα στον ιό. Μάλιστα σε άλλες χώρες παρατηρείται όλο και πιο συχνό το κλείσιμο των σχολείων, ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες. Ο Δρ Ηλία ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί μια αλυσίδα μετάδοσης. «Κάνουμε εδώ και καιρό δραματική έκκληση στους γονείς να προχωρήσουν σε εμβολιασμό των παιδιών τους που είναι άνω των 12 ετών. Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει κανείς τις αλυσίδες μετάδοσης».

Το τείχος προστασίας των παιδιών δεν είναι υψηλό ακόμη και χρειάζεται περισσότερη ενθάρρυνση, ώστε να προστατευτούν και τα μικρά παιδιά. «Η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού είναι εξαιρετικά υψηλή. Ιδιαίτερα στα παιδιά του δημοτικού αλλά και του γυμνασίου, όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, έτσι θα πρέπει να βρούμε τρόπους να προλάβουμε τα χειρότερα. Μέχρι, λοιπόν, να εγκριθεί το εμβόλιο και για τις ηλικίες 5-11 ετών, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα μικρότερα παιδιά με τον εμβολιασμό όλων των υπολοίπων, με την τήρηση των μέτρων προστασίας της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να μην καταλήξουμε στο δυσάρεστο κλείσιμο σχολείων. Αυτό θα ήταν απλώς καταδικαστικό».

Το «κακό» σενάριο

Ο συγχρωτισμός των παιδιών στα σχολεία και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες καθιστά επιρρεπείς τους ανηλίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό ίσως δημιουργήσει άμεσα πρόβλημα στα σχολεία, όπως εξήγησε ο Δρ Ηλία. «Είναι κάτι που βεβαίως μας προβληματίζει και ελπίζω να μην έχουμε ανεξέλεγκτες προεκτάσεις όσον αφορά τη διασπορά του ιού μέσα στον πληθυσμό». Οι ειδικοί απεύχονται το ενδεχόμενο μιας νέας «καραντίνας», ωστόσο αυτό εξαρτάται μόνο και μόνο από την συμπεριφορά του πληθυσμού.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός της χαμηλής προσέλευσης του κοινού για την τρίτη δόση του εμβολίου. «Στις ομάδες ενηλίκων που δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση με την πάροδο των έξι μηνών, ίσως να εμφανιστεί ξανά πρόβλημα. Όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αν βεβαίως έχουν παρέλθει οι έξι μήνες από τη δεύτερη δόση».

«Σαρώνουν» οι πνευμονίες

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια μικρή μείωση των περιστατικών που αντιμετωπίζουν τη νόσο Covid-19 με νοσηλεία, αντιστρόφως ανάλογος ωστόσο φαίνεται να είναι ο αριθμός των παιδιών που χρήζουν νοσηλείας στο Μακάρειο, λόγω… πνευμονίας. Μπορεί να φαίνεται περίεργο με τις κλιματολογικές συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν στο νησί, εντούτοις παρατηρείται μια έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά. «Στην παρούσα φάση, δεν έχουμε έξαρση της Covid-19 στα παιδιά, αλλά αυτό που προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες είναι η έξαρση άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Λοιμώξεις που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες για την εποχή αυτή».

Την εβδομάδα που μας πέρασε, νοσηλεύτηκαν τέσσερα νήπια στο Μακάρειο νοσοκομείο με πνευμονία. «Δεν θυμάμαι ξανά να έχουμε νοσηλεύσει τέσσερα νήπια με βαρύτατες πνευμονίες και επιπλοκές από μικροβιακές λοιμώξεις. Επίσης παρατηρούμε αρκετά περιστατικά βρεφών με βρογχιολίτιδα. Ένα, μάλιστα, νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων».

Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας

Μετά τα δύο χρόνια αποχής από την κανονικότητα, κρατώντας τα μικρόβια στο παρασκήνιο, πετύχαμε να «ξυπνήσουμε» το τέρας των ιώσεων με την απότομη επιστροφή μας σε μιαν άλλη καθημερινότητα. «Αυτό το φοβόμασταν όλοι, ότι φέτος θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό αναπνευστικών λοιμώξεων, πράγμα το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Λόγω των γνωστών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι παθογόνοι οργανισμοί είχαν μείνει πίσω και τώρα, με την άρση των μέτρων, με την κοινωνικοποίηση και την επαφή των παιδιών μεταξύ τους, παρατηρούμε αυτήν ακριβώς την έξαρση των ιώσεων που προκαλούνται από τον ιό RSV αλλά και μικροβιακές πνευμονίες».

Ακόμη και το καλοκαίρι που μας πέρασε, παιδιά νοσηλεύτηκαν στο Μακάρειο με τον ιό RSV. «Περιμένουμε ότι θα έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα με τις αναζωπυρώσεις αυτών των ιώσεων. Και το καλοκαίρι είχαμε νοσηλεύσει παιδιά με τον ιό RSV, πράγμα καθόλου συνηθισμένο. Πάντως όσον αφορά τον κορωνοϊό, αν δεν ορθώσουμε υψηλότερο τείχος προστασίας στον παιδικό πληθυσμό, τότε ενδέχεται να ανέβουν τα κρούσματα και είναι περισσότερες οι πιθανότητες να αυξηθούν και οι νοσηλείες».