Συνεντεύξεις

Επιβράβευση για εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Το πρόγραμμα DELOITTE TECHNOLOGY FAST 50 απευθύνεται σε ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας με τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ζωής, που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ ή το Μπαχρέιν

Επιβράβευση για εταιρείες τεχνολογίας που αναπτύσσονται ταχέως αποτελεί το πρόγραμμα Deloitte Technology Fast 50. Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο κ. Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Director / Financial Advisory Services της Deloitte Limited, το πρόγραμμα απευθύνεται σε εταιρείες με τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ζωής, οι οποίες έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ ή το Μπαχρέιν. Περαιτέρω, ο κ. Χαραλαμπίδης μιλά για τις προοπτικές του τομέα FinTech στην Κύπρο, αναλύοντας τα οφέλη που προκύπτουν για την οικονομία και τονίζοντας τα όσα χρειάζεται να γίνουν προκειμένου να αναπτυχθεί το οικοσύστημα στη χώρα μας.

Τι είναι το πρόγραμμα Technology Fast 50 και σε ποιες εταιρείες απευθύνεται; Τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις;

Το πρόγραμμα Deloitte Technology Fast 50 απευθύνεται σε ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας με τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ζωής, που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ ή το Μπαχρέιν. Το πρόγραμμα επιβραβεύει τις εταιρείες αυτές για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξής τους και είναι συνδεδεμένο με το πρόγραμμα Deloitte Technology Fast 500™ Europe, Middle East & Africa (EMEA), το οποίο «τρέχει» σχεδόν 20 χρόνια και έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη των εταιρειών που κατατάσσονται, καθώς και στην επιτάχυνση του οικοσυστήματος. Μέσα από το πρόγραμμα, η Deloitte αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο αυτών των εταιρειών ως κινητήριων δυνάμεων για μελλοντική ανάπτυξη, και έχει ως στόχο την επιβράβευση και την προβολή τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες που συμμετέχουν θα αναπτύξουν σχέσεις όχι μόνο με την Deloitte, αλλά και με μεγάλες διεθνείς εταιρείες και επενδυτές, δημιουργώντας έτσι ένα δυνατό δίκτυο, το οποίο θα συνεισφέρει στην πρόσβαση σε νέους πελάτες, συνεργασίες και επενδυτές. Στην Deloitte πιστεύουμε ότι με την ανάδειξη του εταιρικού προφίλ και με τη συμμετοχή σε αυτόν τον παγκοσμίου κύρους διαγωνισμό, βοηθάμε τις εταιρείες να μεγαλώσουν ακόμη πιο πολύ, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ενδιαφέρον για το οικοσύστημα που θα δώσει την ευκαιρία και σε άλλες εταιρείες για να φτάσουν σε αυτό το στάδιο.

Πώς βλέπετε να αναπτύσσεται στην Κύπρο το οικοσύστημα των FinΤech;

Το μέλλον είναι η ψηφιοποίηση, η τεχνολογία και η καινοτομία που μεταμορφώνει τον χρηματοοικονομικό τομέα και ενδυναμώνει επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και άτομα για να αποκτήσουν σχετικές γνώσεις, έλεγχο στα οικονομικά τους και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Η πανδημία ώθησε την κοινωνία σε ανεύρεση ψηφιακών και καινοτόμων λύσεων για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Αυτό επιτάχυνε την υιοθέτηση καινούργιων τεχνολογιών, δημιουργώντας προκλήσεις και ευκαιρίες στο ανταγωνιστικό πεδίο. Είμαστε στην απαρχή μια νέας βιομηχανικής επανάστασης και είναι πλέον ξεκάθαρο προς ποια κατεύθυνση αλλάζει ο κόσμος. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για χώρες που παραδοσιακά δεν πρωταγωνιστούσαν, να κάνουν άλματα ανάπτυξης. Στην Κύπρο, ο τομέας FinTech βλέπει σημαντική ανάπτυξη και υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, όπως και οι συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Χρειάζονται όμως υποστηρικτικές δομές που να ενισχύουν την εξωστρέφεια του εγχώριου οικοσυστήματος, την εισαγωγή τεχνογνωσίας και το ανθρώπινο κεφάλαιο, στο πλαίσιο ενός νέου οικονομικού μοντέλου για την Κύπρο, το οποίο οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συνδιαμορφώσουν.

Ποια τα οφέλη για την οικονομία;

Με την ανάπτυξη και τη σωστή προβολή διεθνώς τέτοιων επιτυχημένων εταιρειών, που έχουν ως έδρα την Κύπρο, δημιουργούνται ευκαιρίες για επιτάχυνση και ολοκλήρωση του εγχώριου οικοσυστήματος. Αυτό θα προσελκύσει επιχειρηματικά κεφάλαια και επενδύσεις, που θα βοηθήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα πλάνα τους για ανάπτυξη και θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κυπριακή οικονομία. Με την ανάπτυξη τέτοιων εταιρειών, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το ανθρώπινο δυναμικό να ενισχυθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, τόσο εντός όσο και εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος. Νέοι άνθρωποι θα ενδιαφερθούν για την επιχειρηματικότητα και θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε καινοτόμες εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν από επιχειρηματικά κεφάλαια και κατέχουν τεχνογνωσία, δημιουργώντας έναν επωφελή κύκλο ανατροφοδότησης για την οικονομία. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία και σε Κύπριους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό να επαναπατριστούν και να αναπτύξουν δραστηριότητα στην Κύπρο, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τόσο την οικονομία της Κύπρου, όσο και την ανάπτυξη της χώρας στον τομέα της καινοτομίας. Παράπλευρα οφέλη είναι η αύξηση των εσόδων του κράτους και οι αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης.

Τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να αναπτυχθεί το οικοσύστημα στην Κύπρο;

Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις στο μέλλον θα είναι αυτές που σήμερα έχουν φιλοδοξία να ανταγωνίζονται στις διεθνείς αγορές και η ανάπτυξή τους θα οδηγείται από την τεχνολογία. Παράλληλα, όμως, η τεχνολογία και η ανάπτυξη πρέπει να τροφοδοτείται από υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και η πρόκληση είναι η εξεύρεση και διατήρησή του. Προκειμένου να αναπτυχθεί το οικοσύστημα στην Κύπρο χρειάζεται, πέρα από τις επενδύσεις και τα επιχειρηματικά κεφάλαια, την ανάπτυξη επαγγελματιών μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, την προσέλκυση ξένου ταλέντου και τεχνογνωσίας, αλλά και την εργοδότηση σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Έγιναν πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια και ήδη βλέπουμε θετικά αποτελέσματα, με στοχευμένες δράσεις από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Είναι όμως παράλληλα πολύ σημαντικό, η διαμόρφωση αυτών των πολιτικών και της εθνικής στρατηγικής να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Ποιος ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού;

Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το καύσιμο της μηχανής της καινοτομίας και ο ανταγωνισμός για την απόκτηση και διατήρηση ταλέντου είναι πλέον σε παγκόσμια κλίμακα, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά για εξειδικευμένο προσωπικό που να κατέχει γνώσεις σχεδιασμού λογισμικού, αρχιτεκτονικής συστημάτων και ανάλυσης δεδομένων. Για τους οργανισμούς, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συμβατή με τις αξίες μιας FinTech επιχείρησης, που να επιτρέπει την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και να ενθαρρύνει τη συνεχή καινοτομία. Με άλλα λόγια, το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής της επιχείρησης για τη δημιουργία και διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.