Ανθρώπινες Ιστορίες

«Αιχμάλωτη» περιουσία

Κραυγή αγανάκτησης από ιδιοκτήτη ακινήτου στο οποίο διαμένουν παράνομα –όπως υποστηρίζει– είκοσι αιτητές ασύλου

«Υπό ομηρία» τελεί υποστατικό που βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στη «Σημερινή» ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, Ανδρέας Ιωάννου. Στο εν λόγω υποστατικό διαμένουν παράνομα –όπως υποστηρίζει ο ίδιος– περίπου 20 αιτητές ασύλου, με τον ιδιοκτήτη να μην μπορεί να πάρει πίσω την περιουσία του.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στη «Σ» ο ιδιοκτήτης, το υποστατικό του, που βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία, ενοικιάστηκε σε τρίτο πρόσωπο το 2019. «Ο ενοικιαστής υπενοικίασε τον χώρο σε πολιτικούς πρόσφυγες. Ήταν γύρω στα 40 άτομα, τα οποία μοιράστηκαν τα 13 δωμάτια που υπάρχουν εκεί». Ο ιδιοκτήτης γνώριζε για την πρόθεση του ενοικιαστή του, ωστόσο επειδή ο χώρος δεν πληρούσε τις προδιαγραφές –καθώς το υποστατικό ήταν σχεδιασμένο για γραφεία και όχι ως κατοικήσιμο σπίτι– του ζήτησε να περιμένει ώστε να του δώσει χρόνο να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές στον χώρο και όταν έβγαιναν οι σχετικές άδειες να βάλει μέσα άτομα. «Είχα έτοιμα τα σχέδια αλλά δεν ήταν εγκεκριμένα. Αλλά επειδή ο συγκεκριμένος ενοικίαζε και άλλο χώρο που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές και ποτέ δεν τον ενόχλησαν, προχώρησε και υπενοικίασε τον χώρο», μας εξηγεί ο κ. Ιωάννου.

2 14.11.jpg

«Χρωστώ 3000 ευρώ σε ρεύμα και νερό»

Ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει πως «έχει από το καλοκαίρι του 2019 που δεν πληρώνουν ρεύμα και νερό, ούτε ο ενοικιαστής αλλά ούτε και οι υπενοικιαστές του που μένουν μέσα. Με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα χρωστούμενα που βγαίνουν στο δικό μου όνομα. Σε κάποια στιγμή βρέθηκα να χρωστώ 3000 ευρώ σε ρεύμα και νερό. Οπότε αναγκάστηκα να τους τα κόψω για να μην αυξάνεται το χρέος. Αυτό έγινε τον Ιανουάριο του 2020. Από τότε τα άτομα που μένουν στο υποστατικό μου βρήκαν άλλο τρόπο να έχουν ρεύμα και νερό, κλέβοντας ουσιαστικά από τους γείτονες. «Το παράπονό μου είναι πως από τη στιγμή που λαμβάνουν 300 ευρώ επίδομα τον μήνα ο καθένας, θα μπορούσαν, ως όφειλαν, να πληρώνουν τουλάχιστον τους λογαριασμούς τους. Δεν είμαι ρατσιστής. Αυτό θα έλεγα για τον οποιοδήποτε. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα ενοίκια. Στα δύο χρόνια πήρα μόνο 500 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 και άλλα 1000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2020. Αλλά όχι και να βγω με χρέος στο τέλος. Ο ενοικιαστής με άφησε επί ξύλου κρεμάμενο. Τους εγκατέλειψε και από το καλοκαίρι του 2021 είναι άφαντος», πρόσθεσε.

Ζουν σε άθλιες συνθήκες

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης, «σήμερα έμειναν στο υποστατικό 2-3 άτομα από εκείνα που υπέγραψαν συμβόλαια με τον ενοικιαστή μου, τα οποία όμως έχουν λήξει, ενώ αν τους μετρήσεις πρέπει να μένουν μέσα καμιά 20αριά άτομα. Μένουν σε άθλιες συνθήκες. Τα έσπασαν όλα. Δεν έμεινε τίποτα. Κάνουν παράπονα οι γείτονες για τις συνθήκες υγιεινής. Μέχρι που αναγκάστηκα να αποταθώ στις Υγειονομικές Υπηρεσίες, και τους είπα να κοιτάξουν σε τι συνθήκες ζουν και ούτε καν πήγαν. Βγαίνουν στις ταράτσες και αφοδεύουν. Δεν μπορεί να ζήσει ζώο εκεί μέσα, όχι άνθρωπος».

3 14.11.png

Δικαστήριο… η μόνη οδός

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του αποτάθηκαν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχουν ανταπόκριση. «Η γυναίκα μου απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου κι ακόμα περιμένει να την καλέσουν πίσω. Η Αστυνομία, στην οποία απευθύνθηκα εγώ πολλές φορές, λέει ότι δεν μπορεί να τους βγάλει έξω. Ότι πρέπει να απευθυνθώ στο δικαστήριο για να εκδώσει διάταγμα έξωσης. Και σας ερωτώ: Ποιον να πάρω στο δικαστήριο; Τους αλλοδαπούς; Που δεν ξέρω καν τα ονόματά τους; Το Γραφείο Ευημερίας, που λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα;Τον ενοικιαστή που εξαφανίστηκε, μου παρέδωσε το συμβόλαιό του και δεν ενδιαφέρεται; Μίλησα με δικηγόρο αλλά είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και πολυέξοδη. Μπορεί να πάρει και 8 μήνες για να βγει το διάταγμα και μετά έχει άλλες διαδικασίες για να γίνει η έξωση. Από την άλλη, έχουν και οι ένοικοι το δίκιο τους. Ένας που μένει εκεί μου είπε να τους βρω άλλο χώρο και θα πάνε. Και με το δίκιο του. Αλλά πού θα τους βρω εγώ άλλο χώρο; Ποιος έχει την ευθύνη; Πώς θα φύγουν από μέσα;».

«Θέλω να πάρω πίσω την ιδιοκτησία μου»

Ερωτηθείς γιατί «βιάζεται» να πάρει πίσω το υποστατικό του, ο ιδιοκτήτης εξήγησε πως έχει τα σχέδια για το πώς μπορεί να αξιοποιήσει το κτήριό του, ώστε να μπορεί να το ενοικιάζει νόμιμα. «Να το ενοικιάζω σε οποιονδήποτε είτε είναι Κύπριος είτε μετανάστης, δεν έχω πρόβλημα. Μου υπέδειξε ο Δήμος πώς μπορώ να τροποποιήσω τον χώρο γιατί προηγουμένως δεν πληρούσε τις προδιαγραφές γι’ αυτόν τον σκοπό, αφού η χρήση του ήταν για γραφεία. Τώρα, λοιπόν, που έβγαλα τις άδειες και μπορώ να προχωρήσω με τις αλλαγές στον χώρο δεν μπορώ γιατί είναι μέσα άτομα», είπε. «Δεν τους ζητώ χρήματα. Ζητώ υποστήριξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μπορέσω κι εγώ να πάρω πίσω την ιδιοκτησία μου και να προβώ σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές για να είναι καθ’ όλα νόμιμα αξιοποιήσιμη», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειώσουμε πως η εφημερίδα μας ήρθε σε επικοινωνία με την αρμόδια Αρχή γι’ αυτές τις περιπτώσεις και συγκεκριμένα με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο, όπως μας λέχθηκε, δεν είναι ενήμερο για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν έχει προσκομιστεί ενώπιον της αρμόδιας Αρχής οποιοδήποτε ενοικιαστήριο έγγραφο για το συγκεκριμένο υποστατικό και δεν είναι εις γνώσιν της ότι εκεί διαμένουν μετανάστες.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής» 14/11/2021)