Αναλύσεις

Επιδοτήσεις για όλα τα… γούστα!

Επιδότηση στέγης, ηλεκτρικών συσκευών, αυτοκινήτου, προίκας μωρού και άλλες επιδοτήσεις συμβάλλουν στη στήριξη των νέων ατόμων και ζευγαριών που επιθυμούν να φτιάξουν τη ζωή τους στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ό,τι και να θες να κάνεις στη ζωή σου, η επιδότηση που χρειάζεσαι είναι εδώ μαζί με όλες τις πληροφορίες.

Η κυπριακή κοινωνία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, οι περισσότεροι από τους μισούς πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι έστω κι αν η ανεργία έχει σχεδόν εξαλειφθεί και έχουμε φτάσει στο σημείο να αναζητούμε εργαζόμενους με τον φακό.

Οι παρεχόμενοι μισθοί είναι μειωμένοι ή δεν αντικατοπτρίζουν τη σημερινή καθημερινότητα, αφού ένα νοικοκυριό για να συντηρηθεί χρειάζεται πολύ περισσότερα από δύο μισθούς. Η πληρωμή στέγης, είτε με τη μορφή ενοικίου είτε στεγαστικού δανείου, είναι δυσβάστακτη. Η αποπληρωμή λογαριασμών, τα είδη πρώτης ανάγκης (όπως τροφή, ένδυση και υπόδηση), αλλά και τα έξοδα που αυξάνονται όταν υπάρχουν και ανήλικα τέκνα στο σπίτι, καθιστούν την καθημερινότητα δύσκολη για τους περισσότερους Κύπριους.

Δεν είναι τυχαίο που οι νέοι αργούν να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια και διαμένουν με τους γονείς τους μέχρι και τα 35 τους χρόνια, αφού οι περισσότεροι φοβούνται να προχωρήσουν λόγω των οικονομικών καταστάσεων.

Εντούτοις το κράτος έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια την παροχή βοηθημάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Οι νέοι θα αναγεννήσουν το κράτος μας και θα το εξελίξουν καθώς, παρότι μεγαλώνουν μέσα στις δυσκολίες της εποχής, έχουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να φτιάξουν αυτήν την κοινωνία. Οι σημερινοί νέοι έχουν μεγάλα όνειρα, τα οποία κάποιες φορές φαίνονται απατηλά, όμως η ώθηση και η βοήθεια που δίνει το κράτος δημιουργούν νέους ορίζοντες.

Τα περισσότερα λοιπόν από τα σχέδια που κατά καιρούς παρέχονται είναι χρηματοδοτούμενα ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιθυμεί συνεχή εξέλιξη των θεσμών και των κρατών μελών της, όπως φυσικά και των νέων. Λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν τα σχέδια και τις επιχορηγήσεις, όπως και τους κανόνες τους. Έτσι, η «Σημερινή Online» συγκέντρωσε κάθε επιδότηση και επιχορήγηση του κράτους που ισχύει σήμερα, ώστε να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται.

Χορηγία νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας

Ένα σχέδιο, το οποίο για πολλά χρόνια αποτελείτο από δυο ξεχωριστά τμήματα, έγινε ενιαίο καθώς διαφάνηκε ότι οι γυναίκες ήταν αυτές που αποζητούσαν πιο πολύ τη δική τους επιχείρηση. Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, έχει προκηρύξει σχέδια ύψους €121 εκατ. και μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό ύψος των προκηρύξεων θα ανέλθει στα €166 εκατ., από σχεδόν €450 εκατ. την επταετία 2021-2027. Απώτερος στόχος της ΚΔ είναι η έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν ισχυρή κινητήριο δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες για επανεκκίνηση, ανάκαμψη αλλά και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Το σχέδιο αφορά άνεργους ή μισθωτούς των ηλικιών 18-29 ετών, άνδρες ηλικίας 30-50 ετών και γυναίκες 30-55 ετών. Ως εκ τούτου, διευρύνθηκε η ηλικιακή ομάδα για αύξηση των δικαιούχων αντρών μέχρι τα 50, αφού λόγω και της κρίσης που επέφερε η πανδημία σκοπός είναι να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους, ειδικά σε άτομα που έχασαν τη δουλειά τους, να διεκδικήσουν χορηγία. Οι γυναίκες καλύπτονταν ήδη μέχρι τα 55, με στόχο την εδραίωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι το δημοφιλέστερο στην κυπριακή κοινότητα, αφού μόνο την τελευταία επταετία βοήθησε 608 νέους μέχρι 40 ετών και γυναίκες μέχρι 55 ετών, να ξεκινήσουν το όνειρό τους, να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση και, παράλληλα, να δημιουργηθούν αρκετές νέες θέσεις εργασίας, κάτι το οποίο η Κύπρος χρειαζόταν εδώ και πολλά χρόνια.

Κάνε την αίτησή σου ΕΔΩ

Επιδότηση για ηλεκτροκίνητο όχημα

Το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεννόηση με την ΕΕ και με στόχο τη προσπάθεια μείωσης ρύπων, η οποία συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, προωθούν την επιδότηση μέχρι και €10.000 σε πολίτες για αγορά νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Το πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών οδεύει προς την τελική του μορφή και το νέο σχέδιο έχει συνολικό προϋπολογισμό για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ύψους €30 εκατ. μέχρι το 2030.

Το σχέδιο θα έχει δύο διαβαθμίσεις. Η πρώτη αφορά στην αγορά ηλεκτρικού οχήματος με επιχορήγηση €9.000, ενώ €1.000 παρέχονται για την απόσυρση του προηγούμενου αυτοκινήτου. Η επιχορήγηση αφορά σε οχήματα που η αξία τους δεν ξεπερνά τις €65.000. Ωστόσο το κράτος θα εξαγγείλει ταυτόχρονα και επιπρόσθετα κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, όπως φοροελαφρύνσεις.

Βρες όλες τις πληροφορίες ΕΔΩ

Επιδότηση στέγης

Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε πλήττουν τους νέους που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία, ώστε να ξεκινήσουν σύντομα και με αίσθημα ασφάλειας μια οικογένεια. Το κράτος επιδοτεί ανέγερση ή αγορά κατοικίας, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2021 το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, με σκοπό την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας μόνιμης ιδιοκατοίκησης, σε ορεινές περιοχές. Το Σχέδιο καλύπτει συνολικά 258 κοινότητες και περιοχές που καθορίζονται ως ακριτικές, ορεινές και μειονεκτικές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης και εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας. Δηλαδή τα μονήρη άτομα επιδοτούνται μέχρι €20.000, τα ζευγάρια μέχρι €30.000, ένα νεαρό ζευγάρι το οποίο δεν έφτασε το 41ο έτος της ηλικίας του μέχρι €45.000, ενώ μια οικογένεια με τέκνα μέχρι και €35.000, μια νεαρή οικογένεια με τέκνα που να δεν έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας μέχρι €50.000, οι πολύτεκνοι με 4 και άνω τέκνα μέχρι €55.000 και άτομα με αναπηρία δικαιούνται πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000 για κατασκευές. Ειδικές κατασκευές, για σκοπούς ασφάλειας και επαρκούς στήριξης της κατοικίας λόγω μορφολογίας ή και κλίσης εδάφους, χρηματοδοτούνται με πρόσθετο ποσό μέχρι €15.000.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Δείτε ΕΔΩ την αίτηση

Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου

Επίσης το ΥΠΕΣ έχει ξεκινήσει ήδη από την 1η Μαρτίου το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου που σκοπό έχει την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας μόνιμης ιδιοκατοίκησης. Το Σχέδιο καλύπτει συνολικά 128 κοινότητες, οι οποίες δεν καλύπτονται στο το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, ώστε η στεγαστική πολιτική του Κράτους να καλύπτει το σύνολο των κοινοτήτων και περιοχών της υπαίθρου. Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης μέχρι και 50% της συνολικής δαπάνης εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας. Για παράδειγμα, μονήρη άτομα και οικογένειες με μέχρι 3 μέλη επιδοτούνται μέχρι €15.000, ενώ οικογένεια 4 ατόμων και άνω μέχρι €20.000. Άτομα με αναπηρία δικαιούνται πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά

Το «Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες για το έτος 2021» παρέχει χορηγία για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο σε υφιστάμενες κατοικίες. Το Σχέδιο αποσκοπεί στην παροχή οικονομικών κινήτρων, υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας, για την ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και εφαρμογή μέτρων ΕΞ.Ε σε υφιστάμενες οικοδομές που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, καθώς και συμβολή στην επίτευξη των εθνικών υποχρεώσεων ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. Επιπρόσθετα, μέσω του Σχεδίου προωθείται η υλοποίηση δράσεων που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ).

Το σχέδιο χωρίζεται σε κατηγορίες και είναι οι εξής:

– Κατηγορία 1: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών που προνοεί χορηγία 30% επί των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση τα €1.500.

– Κατηγορία 2: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering): Προνοεί χορηγία 35% επί των επιλέξιμων δαπανών για τη θερμομόνωση οροφής με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.800 και χρηματοδότηση €300 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.200. Το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση δύναται να ανέλθει στις €3.000.

-Κατηγορία 3: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering) σε υφιστάμενες κατοικίες. Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €250 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000. Το ποσό αυξάνεται στα €750 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού, για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με μέγιστο ποσό χορηγίας €3.750.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες

Επιδοτήσεις για ψυγείο και κλιματιστικό

Σε συνδυασμό με την επιδότηση φωτοβολταϊκών για επιτάχυνση της μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος με νέες εξελιγμένης τεχνολογίας, φιλικές προς το περιβάλλον, οικιακές συσκευές το κράτος επιδοτεί νοικοκυριά τα όποια επιθυμούν να αλλάξουν τις συσκευές στην οικία τους και να συμβάλουν σε ένα πιο οικολογικό σύστημα.

Δικαιούχοι θα είναι οι ευάλωτες ομάδες που αντιστοιχούν σε:

– Δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

– Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας

– Λήπτες Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας

– Λήπτες του επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος ηλικίας τους και δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος ηλικίας του,

– Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα

– Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομά

– Λήπτες της Χορηγίας σε Τυφλούς που παρέχεται

– Πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που παίρνει Επίδομα Τέκνου για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και µε ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 για το ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.

Όμως οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν με την επιδότηση όποια συσκευή θέλουν αφού αυτή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα κριτήρια όπως διαμορφώνονται πιο κάτω:

– Ψυγεία/Ψυγειοκαταψύκτες: τάξη ενεργειακής απόδοσης D ή ανώτερη όπως καθορίζεται στον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.2019/2016.

– Πλυντήρια ρούχων: τάξη ενεργειακής απόδοσης Cή ανώτερη όπως καθορίζεται στον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.2019/2016.

– Κλιματιστικά: τάξη ενεργειακής απόδοσης Α++ ή ανώτερη για ψύξη και Α+ ή ανώτερη για θέρμανση στη «μέση»’ εποχή θέρμανσης όπως αυτές καθορίζονται στον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.626/2011. Επιλέξιμες θα είναι κλιματιστικές μονάδες οι οποίες έχουν δυνατότητα ψύξης και θέρμανσης, διαιρούμενου τύπου ισχύος εξόδου μέχρι 12KW. Δεν είναι επιλέξιμες κλιματιστικές μονάδες μόνο μιας λειτουργίας.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες

Επιδότηση Υποβοηθουμένης Αναπαραγωγής

Λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα, αναβάλλουν το ζήτημα της δημιουργίας οικογένειας, αφού πρωταρχικός τους στόχος είναι η επαγγελματική επιτυχία και, συνεπώς, ένα ικανοποιητικό εισόδημα που θα τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις σημερινές συνθήκες. Το γεγονός αυτό μειώνει τη γεννητικότητα του νησιού μας, ενώ πολλά ζευγάρια, ιδιαίτερα γυναίκες, προσπαθούν να φτιάξουν την οικογένειά τους μετά τα 30-35, όταν η γονιμότητά τους συνήθως δεν είναι και στα καλύτερά της, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η διαδικασία της εξωσωματικής στοιχίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Μπορούν να βοηθηθούν ζευγάρια, ή μονήρη άτομα, ή άτομα που καταφεύγουν σε παρένθετη μητέρα.

Το κράτος προσπαθεί να βοηθήσει και να ωθήσει τα ζευγάρια σε οποιαδήποτε ηλικία να δημιουργήσουν οικογένεια, καθώς το δημογραφικό ζήτημα είναι σε κρίσιμο σημείο, με μειωμένους αριθμούς νέων και αυξημένους υπερηλίκων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες

Προίκα μωρού

Ένα άλλο κίνητρο-βοήθημα που παρέχει το κράτος για τους νέους γονείς, ώστε να διευκολυνθούν οικονομικά και να αποφευχθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, είναι η Προίκα του Μωρού. Δικαιούχοι είναι οικογένειες με παιδί ή παιδιά που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 και οι οποίοι είναι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ή Λήπτες Δημόσιου Βοηθήματος, ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα βάσει σχετικής έκθεσης αρμόδιου κοινωνικού λειτουργού. Το πακέτο της Προίκας του Μωρού περιλαμβάνει βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως εξοπλισμό, λευκά είδη, βρεφικές πάνες και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας για μωρά, συνολικής αξίας €1.649. Μάλιστα, στην αίτηση ο δικαιούχος καλείται να συμπληρώσει τι χρειάζεται από την λίστα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες και την αίτηση

Φοιτητική χορηγία

Φτάνοντας στην παιδεία, και σε συνδυασμό με τα υψηλά δίδακτρα άλλα και το κόστος της φοιτητικής ζωής, το κράτος επιδοτεί χρηματικά ποσά για ενοίκιο, βιβλία και ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς και τη σίτιση.

Η φοιτητική χορηγία παραχωρείται, υπό προϋποθέσεις, στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τα οποία αφορούν σε φοιτητές με οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €59.000,00 και όταν αυτή έχει μέχρι και δύο εξαρτώμενα τέκνα. Επίσης, για φοιτητές από οικογένειες με περισσότερα από δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις €59.000,00 κατά €5.000 για κάθε πρόσθετο τέκνο πέραν του δευτέρου. Επιπλέον, δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια, της οποίας η συνολική αξία των περιουσιακών της στοιχείων δεν υπερβαίνει τα €1.200.000.

Βρείτε ΕΔΩ τις πληροφορίες

Το κράτος, με σημαντική ενίσχυση πολλές φορές από την ΕΕ, δημιουργεί νέες επιχορηγήσεις ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιχορηγήσεις στοχεύουν σε μείωση των ρύπων στο περιβάλλον, στην αύξηση πληθυσμού στο νησί (μετά και τα δημογραφικά αποτελέσματα), σε ίδρυση επιχειρήσεων από νέους κ.ά. Νέα σχέδια προκύπτουν συνεχώς, καθώς και αναβαθμίσεις υφιστάμενων σχεδίων, όπως η επιδότηση για ποδήλατα, η ζήτηση της οποίας υπερκάλυψε την προσφορά σε μόλις λίγες ώρες.