Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Μακραίνει η μαύρη λίστα των θυμάτων στην άσφαλτο

Τα θανατηφόρα ατυχήματα από 45 που ήταν το 2016 έχουν αυξηθεί σε 48 το 2020, ενώ μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου 2021 μειώθηκαν στα 38, έχοντας όμως 39 νεκρούς

Μακραίνει κι άλλο η μαύρη λίστα των θυμάτων που χάθηκαν στην άσφαλτο και φέτος. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2021 αναλογιζόμαστε όλα τα θανατηφόρα ατυχήματα που σημειώθηκαν στο νησί μας και αντιλαμβανόμαστε πως για άλλη μια χρονιά οι Κύπριοι δεν έβαλαν μυαλό. Οι οδικές συγκρούσεις έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα και το να περάσει μια χρονιά που να μη χαθεί καμία ζωή στην άσφαλτο φαντάζει όνειρο μακρινό. Οι Κύπριοι οδηγοί δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Τροχαίας και συνεχίζουν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και να τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, χωρίς να τηρείται ο οδικός κώδικας.

Παρά τις ενημερωτικές εκστρατείες που διεξάγονται πολύ συχνά στο νησί μας πλέον υπάρχουν και οι σταθερές κάμερες τροχαίας σε κομβικά σημεία στην Κύπρο, όπου διεφάνη πως είχαμε τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Άλλο ένα μέτρο των αρμοδίων για να εξαλειφθούν τα τροχαία και κυρίως τα θανατηφόρα. Επίσης ένα άλλο μέτρο που θα λάβουν οι αρμόδιοι είναι οι ηλεκτρονικές ταμπέλες, οι οποίες θα πληροφορούν τους οδηγούς για τυχόν τροχαία ατυχήματα ή κομφούζιο στη διαδρομή τους, ώστε να αποφεύγονται κι άλλες τροχαίες συγκρούσεις.

Τροχαία ατυχήματα από το 2016 μέχρι το 2021

Συμφώνα και με τα στατιστικά στοιχεία που δίδει στη δημοσιότητα η Αστυνομία Κύπρου βλέπουμε ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα από 45 που ήταν το 2016 έχουν αυξηθεί σε 48 το 2020, ενώ μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου 2021 μειώθηκαν στα 38, έχοντας όμως 39 νεκρούς. Με το πέρας των χρόνων πάντως και με εξαίρεση το 2021 η χαμηλότερη θνητότητα από τροχαία ήταν το έτος 2018, ενώ η υψηλότερη το 2019. Η μεγάλη μείωση -σε σχέση με το 2019- που βλέπουμε το 2020 οφείλεται και στο γεγονός της μειωμένης κυκλοφορίας μιας και είχαμε lockdown λόγω της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλος αριθμός είναι και αυτός των τραυματιών από τις τροχαίες συγκρούσεις αλλά και των νεκρών από τα δυστυχήματα. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών καταγράφεται το 2016, αφού είχαμε 46 νεκρούς από 45 τροχαία δυστυχήματα, ενώ από 897 τροχαία ατυχήματα είχαμε 963 τραυματίες είτε σοβαράς μορφής είτε ελαφράς. Τους λιγότερους τραυματίες είχαμε το πρώτο τρίμηνο του 2021, που αγγίζουν τους 208 από 184 τροχαίες συγκρούσεις.

Στη Λευκωσία οι πλείστες τροχαίες συγκρούσεις

Ωστόσο σημαντικό στοιχείο αποτελεί και σε ποια πόλη διαφαίνεται να συμβαίνουν τα πιο πολλά τροχαία δυστυχήματα. Κατά το έτος 2016 η Λευκωσία κατέκτησε την αρνητική πρωτιά, αφού από 13 τροχαία δυστυχήματα είχαμε και 13 νεκρούς, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά το ίδιο έτος είχε η Μόρφου με μόλις 3 δυστυχήματα και 4 νεκρούς.

Εντούτοις, μέχρι και το 2019 η Λευκωσία βρισκόταν στο βάθρο των θανατηφόρων συγκρούσεων αλλά και του αριθμού των νεκρών από αυτά, αφού το 2020 την πρωτιά κατέκτησε η Λεμεσός με 17 θανατηφόρα και 17 νεκρούς, ενώ η πρωτεύουσα μείωσε τους αριθμούς της σε 12 συγκρούσεις και 12 νεκρούς αντίστοιχα. Το χαμηλότερο ποσοστό σε θανατηφόρα ατυχήματα και νεκρούς κατείχε σταθερά -με μια εξαίρεση το 2019- η Μόρφου. Τα στοιχεία που μπορούν να διαφανούν με απόλυτη σαφήνεια για το 2021 είναι μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του έτους και βλέπουμε πως την πρωτιά και πάλι κατακτά η Λευκωσία με 6 θανατηφόρα ατυχήματα και 7 νεκρούς, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο μέχρι και τα νεώτερα στοιχεία της Αστυνομίας.

Υπό ποίαν ιδιότητα βρέθηκαν… νεκροί

Ίσως να υπάρχει η εντύπωση πως οι οδηγοί είναι οι ασφαλέστεροι διακινούμενοι στους δρόμους, όμως με βάση και τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, οι οδηγοί και πεζοί είναι οι πιο επιρρεπείς στα θανατηφόρα ατυχήματα. Όπως διαφαίνεται, από το 2016 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2021 τα περισσότερα θύματα θανατηφόρων ατυχημάτων σημειώθηκαν το 2017 με 15 νεκρούς. Ενώ αμέσως μετά πιο επιρρεπείς στα θανατηφόρα ατυχήματα είναι οι οδηγοί, με τους περισσότερους νεκρούς να καταγράφονται το 2018, με 19 χαμένες ζωές πίσω από το τιμόνι. Μετά και τους οδηγούς, ως πιο επιρρεπή θύματα των θανατηφόρων τροχαίων καταγράφονται οι μοτοσικλετιστές, οι επιβάτες, οι μοτοποδηλάτες και οι συνεπιβάτες τους, οι ποδηλάτες, ενώ τελευταίοι και πιο ασφαλείς φαίνεται να είναι μέχρι και το 2020 οι επιβάτες ηλεκτρονικών σκούτερ.

Η ζώνη σώζει ζωές!

Τα θύματα των τροχαίων συγκρούσεων άλλοτε τραυματίζονται σοβαρά και άλλοτε χάνουν τη ζωή τους άδοξα στην άσφαλτο. Πόσοι όμως από αυτούς έφεραν ζώνες ασφαλείας; Όπως διαφαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία από το 2016 μέχρι και το 2020, 36 άτομα, οδηγοί και επιβάτες, έχασαν τη ζωή τους ενώ φορούσαν ζώνες ασφαλείας. Οι περισσότεροι θάνατοι που καταγράφηκαν ποτέ με τα θύματα να φέρουν ζώνες ασφαλείας ήταν το 2019, με 12 νεκρούς.

Τα θύματα της ασφάλτου τα οποία δεν έφεραν ζώνες ασφαλείας κατά την περίοδο 2016-2020 ήταν στο σύνολο 57 νεκροί, εκ των οποίων οι περισσότεροι καταγράφηκαν το 2018 με 18 θύματα. Το 2019 καταγράφηκαν οι λιγότεροι θάνατοι από οδηγούς και επιβάτες που δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας. Τα υπόλοιπα 9 θύματα της ασφάλτου συνολικά κατά την περίοδο 2016-2020 δεν υποχρεούντο να φέρουν ζώνη ασφαλείας ή ήταν άγνωστο εάν έφεραν προστασία.

Εκτός από τη ζώνη ασφαλείας για τα οχήματα, προστασία είναι και το κράνος για μοτοσικλετιστές και μοτοποδηλάτες, από τους οποίους κατεγράφησαν συνολικά 75 νεκροί είτε χρησιμοποιούσαν είτε όχι κράνος κατά τις χρονιές 2016 μέχρι 2020. Αυτοί που έφεραν κράνος άλλα δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους ήταν στο σύνολο 37, εκ των οποίων οι περισσότεροι καταγράφονται το 2017 με 9 θύματα, ενώ οι λιγότεροι το 2016 με 6 θύματα. Οι νεκροί που δεν έφεραν κράνος από το 2016-2020 ήταν 33, εκ των οποίων οι περισσότεροι καταγράφονται το 2019, ενώ τις άλλες χρονιές ο αριθμός έμεινε στο σταθερό 6. Τα υπόλοιπα 5 θύματα, συνολικά, της ασφάλτου ήταν άγνωστο εάν έφεραν κράνος ασφαλείας.

Ποιοι παράγοντες επιφέρουν τις θανατηφόρες συγκρούσεις

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, οι παράγοντες που οδηγούν στα θανατηφόρα ατυχήματα είναι κυρίως η αμελής οδήγηση και λιγότερο η τήρηση των σημάτων τροχαίας.

Όπως φαίνεται η αμελής οδήγηση έχει «φταίξιμο» για το 21,85% των δυστυχημάτων, ενώ με ποσοστό 18,07% το αλκοόλ. Ακολούθως, η υπερβολική ταχύτητα, η μη τήρηση της αριστερής πλευράς και άλλοι παράγοντες κατέχουν το 9,66% των θανατηφόρων ατυχημάτων αντίστοιχα. Η απρόσεκτη διακίνηση των πεζών αγγίζει το 9,24% των δυστυχημάτων, ενώ με ποσοστό 7,56% ακολουθεί η απρόσεκτη τροφή στα δεξιά. Τα ναρκωτικά, αν και νομίζαμε πως θα κατείχαν μια υψηλή θέση σε αυτά τα στοιχεία, είναι στη χαμηλότερη, με ποσοστό των συνολικών ατυχημάτων στο 6,72%. Τέλος, οι πιο ασυνήθιστοι λόγοι των τροχαίων δυστυχημάτων είναι η μη παροχή προτεραιότητας σε όχημα, η μη παροχή προτεραιότητας σε πεζό και η μη συμμόρφωση στα σήματα τροχαίας με τα αντίστοιχα ποσοστά 3,78%, 2,52% και 1,26%.

Φαίνεται από τα αποτελέσματα των καταγράφων της Αστυνομίας ότι οι Κύπριοι ήταν πιο επιρρεπείς σε τροχαία δυστυχήματα το 2019, ενώ η μη τήρηση του οδικού κώδικα και η συμμόρφωση με τους νόμους ήταν οι κύριες αιτίες θανάτων στην άσφαλτο.

Οι πιο συνήθεις μέρες για… ατυχήματα!

Μπορεί να μην το σκεφτήκαμε ποτέ αυτό, αλλά ναι, υπάρχουν μέρες που είναι πολύ πιο πιθανό να ζήσουμε μια τροχαία σύγκρουση, είτε δική μας είτε κάποιου άλλου, και αυτό φαίνεται από την αναλογία και την καταγραφή των τροχαίων συγκρούσεων.

Όπως φαίνεται, η πιο συνηθισμένη μέρα για τροχαία σύγκρουση είναι η Παρασκευή με ποσοστό ατυχημάτων 19,75%. Αμέσως μετά έρχεται η Κυριακή με 19,33%, η οποία είναι και μέρα εκδρομής και βόλτας για τους πιο πολλούς πολίτες και αυτό μπορεί να εξηγήσει το υψηλό αυτό ποσοστό. Η επόμενη πιο επικίνδυνη μέρα είναι το Σάββατο, με ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων 16,81%. Αμέσως μετά έρχεται η Πέμπτη, με ποσοστό 14,29%, ακολούθως η Τετάρτη με 11,34%, μετά η Δευτέρα με 10,50% και τελευταία και πιο ακίνδυνη -σχεδόν- μέρα της εβδομάδας είναι η Τρίτη. Αν και δεν υπάρχει σαφής εξήγηση γι’ αυτές τις μέρες και για την τάση που υπάρχει για καθεμιάν από αυτές στις τροχαίες συγκρούσεις, τα πιο πάνω αποτελέσματα κατεγράφησαν απ’ όλα τα ατυχήματα μεταξύ του 2016 και 2020.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

«Για τη δική μας ασφάλεια και εκείνων που αγαπάμε, σκεφτόμαστε και νοιαζόμαστε»

«Για τη δική μας ασφάλεια και εκείνων που αγαπάμε, σκεφτόμαστε και νοιαζόμαστε». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την οδική ασφάλεια, που θέλει να περάσει η ΑΗΚ. Η εκστρατεία, την οποία στηρίζει το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας Κύπρου, επικεντρώνεται στις εξής θεματικές: Ταχύτητα, Ζώνη ασφαλείας και για τα παιδιά, Κράνος, Αλκοόλ, ναρκωτικά και οδήγηση και Κινητό και οδήγηση. Στην εκστρατεία συμμετέχουν οι Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας Ραφαέλλα Μιλτιάδου και Μαρίνα Κυριάκου, ο Δημοσιογράφος και Παρουσιαστής της Τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, Αντρέας Δημητρόπουλος, η Παρουσιάστρια της Τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, Γιώτα Δαμιανού, ο Δημοσιογράφος και Παρουσιαστής της Τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, Χρήστος Μιχάλαρος και ο Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Διευθυντής του ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ, Ζαχαρίας Φιλιππίδης. Το συγκρότημα «Δίας» στηρίζει την πρωτοβουλία, ενώ χορηγοί επικοινωνίας της εκστρατείας είναι η Τηλεόραση ΣΙΓΜΑ και η εφημερίδα «Σημερινή της Κυριακής».

Μια ενέργεια με πολλαπλά μηνύματα

Στο δικό τους βιντεάκι οι πρέσβειρες οδικής ασφάλειας Ραφαέλλα Μιλτιάδου και Μαρίνα Κυριάκου στέλνουν το μήνυμα πως «για τη δική μας ασφάλεια και εκείνων που αγαπάμε,

σκεφτόμαστε και νοιαζόμαστε» και πως «μία στιγμή προσοχής μπορεί να αξίζει τη ζωή σου». Ο Ανδρέας Δημητρόπουλος αγγίζει το θέμα οδήγηση και χρήση κινητού τηλεφώνου, τονίζοντας πως «όταν οδηγούμε, τα μηνύματα στο κινητό μπορούν να περιμένουν» και ότι πρέπει να βάζουμε την ασφάλεια πάνω απ’ όλα. Η Γιώτα Δαμιανού από πλευράς της στέλνει το μήνυμα ότι «η ζώνη ασφαλείας μάς δένει με τη ζωή». Ο Χρήστος Μιχάλαρος υπενθυμίζει το πολύ απλό αλλά τόσο σημαντικό μήνυμα «όταν πίνεις, δεν οδηγείς», ενώ τέλος ο Ζαχαρίας Φιλιππίδης ανεβαίνει στη μοτοσικλέτα του, δηλώνοντας πως φοράει το κράνος του «παντού και πάντα».

«Θέλουμε κάθε μέρα να είναι μέρα ζωής»

Ο Διευθυντής Προμήθειας της ΑΗΚ, Μάριος Σκορδέλης, με αφορμή την εκστρατεία βρέθηκε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» την περασμένη Δευτέρα και, αναφερόμενος στα μηνύματα που στοχεύει να στείλει η ΑΗΚ, τόνισε ότι «δεν γίνεται να βλέπουμε παιδάκια να κάθονται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και να μην είναι δεμένα ή ο οδηγός να μιλά στο τηλέφωνο». «Όλα είναι θέμα οικογένειας και κουλτούρας, όλα απ' εκεί αρχίζουν», συνέχισε ο κ. Σκορδέλης. Υπογράμμισε επίσης ότι «η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού θα πρέπει να στηρίζονται και από τους αρμόδιους φορείς. Πρέπει να συνεισφέρουμε. Θέλουμε κάθε μέρα να είναι μέρα ζωής, για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές στον δρόμο. Πέρα από τη δική μας ασφάλεια, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι κάποιος μάς περιμένει στο σπίτι», δήλωσε. Ο κ. Σκορδέλης κατέληξε, λέγοντας ότι, «στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πάντοτε θα στηρίζουμε δράσεις με θετικό αντίκρισμα στην κοινωνία. Μια απ' αυτές είναι και η παρούσα δράση. Είναι κρίμα μέχρι σήμερα, για φέτος να έχουν χαθεί σαράντα ζωές στην άσφαλτο».

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 21/11/2021)

Υποστηρίξτε τη