Αναλύσεις

Τέλος του 2022 ολοκληρώνεται το έργο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Όλο το κράτος στην οθόνη του κάθε πολίτη. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έρχεται να λύσει τα χέρια των πολιτών και ιδιαίτερα των ατόμων που δυσκολεύονται να επισκεφθούν τις υπηρεσίες του κράτους. Τι θα προσφέρει η ηλεκτρονική πύλη και ποιοι οι στόχοι του Υφυπουργού Καινοτομίας.

Η ανθρωπότητα καθημερινώς εξελίσσεται και σημαντικός παράγοντας είναι και η τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι ένα μέσο το οποίο εδώ και δεκαετίες βοηθά σημαντικά όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. Μετά και την ξαφνική πανδημία που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ανά το παγκόσμιο, το διαδίκτυο και συνάμα η τεχνολογία βοήθησε τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στις εργασίες τους, τα μαθήματα τους αλλά και στις καθημερινές υποχρεώσεις τους ενώ βρίσκονταν στο σπίτι.

Στη 35η θέση η Κύπρος στον Παγκόσμιο Δείκτη Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής

Για τους Κύπριους ήταν μια αρκετά δύσκολη κατάσταση αφού είχαν συνηθίσει να πραγματοποιούν δια ζώσης τις υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, στέκονταν ουρά έξω από το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη ή στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις κ.ο.κ. Πράγματι, η Κύπρος βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο στη χρήση ψηφιακών μέσων.

Όπως καταδεικνύουν και οι έρευνες, η Κύπρος καταλαμβάνει την 35η θέση μεταξύ 110 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής κατά το 2021. Μάλιστα η έρευνα έγινε σε μια χρονιά όπου οι πλείστοι πολίτες λόγω της πανδημίας αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην ηλεκτρονική διέξοδο για τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες τους. Μάλιστα αυτό καταδεικνύεται και από το αποτέλεσμα της έρευνας που αναφέρει συμπληρωματικά ότι η ταχύτητα κινητής τηλεφωνίας της Κύπρου είναι η 18η καλύτερη παγκοσμίως, με 63,18 Mbps ενώ από την αρχή της πανδημίας του COVID-19, έχει βελτιωθεί κατά 155%.

Τι προσφέρει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον πολίτη

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η πύλη που συνδυάζει όλες τις υπηρεσίες του κράτους σε μια και μόνο οθόνη ενώ όλα τα αιτήματα των πολιτών και οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά από το σπίτι ή το γραφείο του. Ο όρος αυτός αφορά τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και των δομών του κράτους μέσω της χρήσης της τεχνολογίας ώστε να επιτυγχάνεται η εξέλιξη της κοινωνίας και των δομών ενός κράτους αλλά και να υπάρχει αποτελεσματικότητα.

Μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πολλά μπορούν να επιτευχθούν όπως η εξοικονόμηση χρηματικών και ανθρωπίνων πόρων, η ευελιξία στην πρόσβαση από τον πολίτη σε δημόσιες υπηρεσίες, παροχή υπηρεσιών σε 24ωρη βάση, και όχι μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Επίσης προσφέρει ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της απλοποίησης των εσωτερικών διαδικασιών πριν την παροχή τους μέσω διαδικτύου ενώ η πληροφόρηση στον πολίτη είναι πολύ βελτιωμένη. Επίσης η διασφάλιση ότι το αίτημα θα παραληφθεί από τον αρμόδιο λειτουργό, ενώ το πιο σημαντικό περιορίζεται και η γραφειοκρατία, πρόβλημα το οποίο ταλανίζει χρόνια το νησί μας. Ως εκ τούτου, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση προσφέρει την αμεσότητα και τη σιγουριά στον πολίτη οτι το αίτημα του δεν έχει «χαθεί».

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή Online» ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος και στην ερώτηση για το τι άλλο κανούργιο μπορούμε να αναμένουμε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση ανέφερε ότι «υπάρχει το θέμα της ψηφιακής ακαδημίας πολιτών που είναι σημαντικό, επίσης υπαρχουν οι τηλεπικοινωνίες και 5G το οποίο άρχισε να λειτουργεί, όπως επίσης και το τηλεφωνικό κέντρο ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με τα τηλεφωνήματα στα υπουργεία που δεν ανταποκρίνονται.»

Όλο το κράτος σε μια οθόνη

Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κλίνεται να αντιμετωπίσει και αυτό με τη σειρά του σωρεία προβλημάτων ιδιαίτερα με τη πανδημία όπου έπρεπε να επιταχυνθεί η ψηφιακή διακυβέρνηση ενώ πάλευε με το διαδικτυακό σύστημα εμβολιασμού. Η κρίση του κορωνοϊού ήταν μόνο η αρχή για το Υφυπουργείο, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα του προγράμματος του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Κάτι που θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της εκπαίδευσης, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας, ανέφερε ότι «στόχος της πολιτείας και του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει ήδη ξεκινήσει είναι να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις την εξυπηρέτηση που θέλουν και να μπορούν παράλληλα να έχουν όλες τις υπηρεσίες του κράτους σε μια οθόνη.»

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή στρατηγική της Κύπρου 2020-2025, η οποία αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση, τις ψηφιακές υποδομές, την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Για την υλοποίηση των δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών έχει συσταθεί η ομάδα του Digital Services Factory (DSF) στο Υφυπουργείο, όπου σε συνεργασία με το Government Digital Service (GDS), του Ηνωμένου Βασιλείου, ετοιμάζονται καινούργιες μεθοδολογίες ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών. Το περασμένο καλοκαίρι υπεγράφη συνεργασία με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Αγγλίας, ενώ το έργο άρχισε και θα ολοκληρωθεί τέλος του 2022. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αναπτυχθούν πέραν των 300 ψηφιακών υπηρεσιών με τελικό στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η ψηφιακή πύλη gov.cy φέρνει όλες τις υπηρεσίες στα χέρια σου

Το Υφυπουργείο θέλει ένα ολόκληρο το κράτος να χωρέσει σε μία οθόνη, ενιαία, εύχρηστα και λειτουργικά, ενώ κομβικό σημείο αποτελεί η νέα ψηφιακή πύλη gov.cy στην οποία μπορεί ο πολίτης να βρει όλες τις υπηρεσίες που τον αφορούν σε μια και μόνο ηλεκτρονική διεύθυνση. Εντούτοις η ιστοσελίδα δεν έχει μπει σε πλήρη λειτουργία ακόμα. Στη νέα ψηφιακή πύλη gov.cy μπορείτε να βρείτε όλα όσα αφορούν την υγειά, την κοινωνική πρόνοια και κρατική ενίσχυση, όλα όσα αφορούν την υπηκοότητα και τα δικαιώματα του πολίτη, την οικογένεια όπως γέννηση, θάνατος, μητρότητα, τη μετανάστευση, εργασία, δικαιοσύνη, μεταφορές, κτηματολογικά ζητήματα κ.α.

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ο Υφυπουργός Καινοτομίας απάντησε ότι «υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός ο οποίος είναι ένα ταξίδι, δεν γίνεται μέσα σε 3 ή 6 μήνες. Κάθε μήνα και τρίμηνο βάζουμε μεσοπρόθεσμους και άμεσους στόχους. Τώρα αναμένουμε άλλες 100 υπηρεσίες να ενταχθούν στη πύλη. Φυσικά, καθημερινά γεννιούνται νέες ανάγκες πράγμα που σημαίνει ότι το ταξίδι αυτό θα είναι συνεχές και δεν θα φτάσουμε ποτέ στο τέλος.»