Συνεντεύξεις

Τουρισμός: Ασιόδοξα μηνύματα για το καλοκαίρι του 2022

Φ. Ρουσουνίδης: «Οι διακοπές στην Κύπρο είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες απ’ οπουδήποτε αλλού. Οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες εγκωμιάζουν το νησί μας και στέλνουν θετικά μηνύματα για τις θερινές κρατήσεις του 2022, εάν μειώσουμε τα κρούσματα του κορωνοϊού»

Άρχισαν δειλά-δειλά οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα, από τον εγχώριο τουρισμό, ωστόσο το πλήγμα που δέχθηκε η τουριστική βιομηχανία μας είναι τεράστιο και θα χρειαστεί ακόμα καιρό για ν’ ανακάμψει.

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στο τουριστικό μας προϊόν, ωστόσο επανέλαβε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τους μήνες που έρχονται και για ένα ευοίωνο καλοκαίρι αν μειωθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Κύπρο.

Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.jpg

Κύριε Ρουσουνίδη, πού βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά τον τουρισμό;

Κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής χρονιάς, βλέπουμε ότι κινήθηκε κάπως καλύτερα από την περσινή, κάτι που ήταν και ο στόχος μας. Η πρώτη εξαμηνία ήταν δυστυχώς μηδενική, ωστόσο οι μήνες που ακολούθησαν από Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μάς γέμισαν με συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τη νέα τουριστική σεζόν.

Οι προηγούμενοι μήνες μάς έδειξαν ότι υπάρχει επιθυμία και μομέντουμ για να κτίσουμε τις βάσεις για την αρχή της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας για το 2022.

Όσον αφορά τώρα τον χειμερινό τουρισμό, δυστυχώς λόγω των επιδημιολογικών εξελίξεων, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που κυριαρχεί εδώ και δύο χρόνια, δεν βοήθησε για να έχουμε τουριστική εισροή. Βεβαίως υπάρχει επιμήκυνση των κρατικών σχεδίων επιδοτούμενων διακοπών εγχώριου τουρισμού μέχρι και τον Μάρτιο, κάτι που πιστεύουμε ότι θα αξιοποιήσουν οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα για τις γιορτινές μέρες, τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία που θα είναι ανοιχτά, αφού αρκετά δυστυχώς θα είναι κλειστά.

Έχουμε κάποιους αριθμούς για τις κρατήσεις για χειμερινό τουρισμό από εσωτερικό και εξωτερικό;

- Όχι, δεν υπάρχουν αριθμοί, επειδή αρκετοί δεν ξέρουν ακόμα αν θα ανοίξουν ή όχι. Δυστυχώς, όμως, οι μέχρι στιγμής αριθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί. Οι κρατήσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και αφορούν κυρίως μονάδες που βρίσκονται στην ύπαιθρο και στα ορεινά. Υπάρχει μια μικρή τουριστική εισροή από το εξωτερικό αυτήν τη στιγμή, η οποία ενδεχομένως να συνεχίσει του επόμενους μήνες, αλλά λόγω της μικρής -θέλουμε να πιστεύουμε- έξαρσης της πανδημίας, δεν βοηθά για να ευδοκιμήσει το θέμα των κρατήσεων.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στην ύπαιθρο!

Στα σχέδια των Κυπρίων για τις γιορτινές μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς υπάρχει ο τουρισμός, και σε ποιες περιοχές;

- Όσον αφορά τις γιορτές, πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι υπάρχει το σχέδιο εγχώριου τουρισμού. Θα συμβληθούν 80 και πλέον μονάδες, βάσει των στοιχείων που έχουμε μέχρι αυτήν τη στιγμή, που πιστεύουμε ότι είναι αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση των σχεδίων. Μέσω των σχεδίων προσφέρεται μια πλειάδα επιλογών σε ξενοδοχεία και καταλύματα. Καλούμε τους Κυπρίους και όχι μόνο, που διαμένουν στο νησί μας, να αξιοποιήσαν τα σχέδια αυτά, όπως έκαναν και το περασμένο καλοκαίρι, και να τα συνδυάσουν με ολιγοήμερες αποδράσεις κατά τις γιορτινές μέρες.

Σίγουρα τα βλέμματα θα τραβήξουν, όπως αναμένεται, τα 5 χριστουγεννιάτικα χωριά που ετοιμάζει το Υφυπουργείο Τουρισμού, για τις κοινότητες Πλατρών, Κακοπετριάς, Καλοπαναγιώτη, Κυπερούντας και Αγρού.

Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον τουρίστα να επισκεφθεί και να επιλέξει τουριστικό κατάλυμα στα ορεινά χωριά. Φαίνεται πως την τιμητική τους για τις γιορτές θα έχουν κυρίως η ύπαιθρος και τα ορεινά.

Τα χωριά αυτά θα ντυθούν εορταστικά και θα προσφέρουν στους επισκέπτες θέαμα, γεύσεις και εμπειρίες από την κυπριακή ύπαιθρο, φιλοξενία, φύση και πολιτισμό σε μία χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Θα λειτουργούν από τις 27 Νοεμβρίου 2021 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2022 (καθημερινές 11:00-16:00 και Σαββατοκύριακα 11:00-18:00).

Κλειστά το 75% των ξενοδοχείων παγκυπρίως

Υπάρχουν αριθμοί ξενοδοχείων και καταλυμάτων που θα βρίσκονται σε λειτουργία τις γιορτές;

- Όχι, γιατί ακόμα υπάρχουν σκέψεις, πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως το 75% των ξενοδοχείων θα παραμείνουν κλειστά για όλη τη χειμερινή σεζόν.

Όσον αφορά τις κρατήσεις, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κανένα από τα μέλη μας δεν έχει ακόμα ακριβή αριθμό αλλά υπάρχει ενημέρωση ότι ξεκίνησαν δειλά-δειλά να γίνονται κρατήσεις από συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα κατά τις γιορτινές μέρες.

Εγκωμιαστικά τα σχόλια για την Κύπρο

Υπάρχει φως στον ορίζοντα για το επόμενο καλοκαίρι μας;

- Σε πρόσφατο ταξίδι μας στο Λονδίνο, όπου είχαμε επαφές με τους μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες που διακινούν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, μας εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την Κύπρο. Μίλησαν με εγκωμιαστικά λόγια για το τουριστικό προϊόν μας και για τους χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων στην πανδημία και εξέφρασαν τη στήριξή τους. Πήραμε αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη τουριστική σεζόν. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι του χρόνου θα είναι καλή χρονιά για την αρχή της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας.

Οι ειδικοί του αντικειμένου, που συμμετείχαν στις συναντήσεις, εξέφρασαν την χαρά τους για τον επαναπροσδιορισμό του τουριστικού μας προϊόντος, ξεκινώντας πάντοτε από τον ήλιο και τη θάλασσα, τα οποία εμπλουτίζουμε πλέον και με άλλες ειδικές μορφές τουρισμού: καινούργιες βιωματικές εμπειρίες που παρουσιάστηκαν από τον Υφυπουργό σε δείπνο εργασίας. Είμαστε αισιόδοξοι, οι συμμετέχοντες και οι τουριστικοί μας εταίροι χαιρέτισαν τα όσα άκουσαν και θεώρησαν πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας αίσθημα ασφάλειας και εγγύησης ότι οι διακοπές στην Κύπρο είναι πιο ενδιαφέρουσες από αλλού.