Αναλύσεις

«Πλατφόρμα» μυστικής διπλωματίας για ΦΑ

"Δίκαιο" των κανονιοφόρων και... de facto τριχοτόμηση της ΑΟΖ

Υπό την ισχύ των τουρκικών κανονιοφόρων και υπό το κράτος της τουρκικής αντίληψης για τη διαχείριση των ενεργειακών ζητημάτων, ένα είδος «σιωπηρής διπλωματίας» εξελίσσεται, εσχάτως, όσον αφορά τα κοιτάσματα της Aνατολικής Μεσογείου, με τους τρεις άμεσα εμπλεκόμενους παίκτες -Κυπριακή Δημοκρατία, Τουρκία, Τουρκοκυπρίους- να «συναινούν», ατύπως, σε μια de facto αποδοχή τριχοτόμησης της Kυπριακής ΑΟΖ. Εξέλιξη που αποτυπώνεται, πρακτικά, στο γεγονός ότι ο καθένας από τους εμπλεκομένους «τρυπά» για να βρει φυσικό αέριο στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός των θαλάσσιων περιοχών όπως τις καθορίζει η Άγκυρα, με βάση τη δική της υφαλοκρηπίδα και τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους. Αυτή η de facto αποδοχή είναι αποτέλεσμα της τουρκικής στρατιωτικής ισχύος, από τη μια, και της αδυναμίας αποτροπής της κυπριακής Κυβέρνησης, από την άλλη, που περιλαμβάνει και την απουσία επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων από την ΕΕ. Ταυτοχρόνως, στηρίζεται στην αντίληψη της εν δυνάμει λύσης, ότι, δηλαδή, είτε με ομοσπονδία είτε με συνομοσπονδία ο βορράς θα είναι τουρκικός, οπότε από τώρα χαράσσονται τα θαλάσσια σύνορα του ψευδοκράτους, που θα αναγνωριστεί είτε ως ισότιμο συνιστών κράτος με πολιτική ισότητα είτε ως χωριστό κράτος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι οι έρευνες που πραγματοποιούνται από ξένες εταιρείες προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπεισέρχονται εντός των περιοχών όπου η Τουρκία θεωρεί ότι εκτείνεται η δική της υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εκτυλίσσει σε μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος τον σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας», με την εγκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό ήδη υφιστάμενων και νέων ραντάρ από την περιοχή του Κορμακίτη μέχρι την Καρπασία. Τα ραντάρ αυτά είναι συνδεδεμένα με αντίστοιχα τουρκικά, που φτάνουν στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, από τη μια πλευρά, και προς το Αιγαίο, από την άλλη. Ο σχεδιασμός αυτός φέρει την κωδική ονομασία «Μακρινός Ορίζοντας» και περιλαμβάνει τον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου όχι μόνο προς το βόρειο κατεχόμενο τμήμα, αλλά και προς τα δυτικά, προς τα ανατολικά και προς τα νότια.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.