Ειδήσεις

Μαρωνίτες Κύπρου: Το Βατικανό αποτελούσε ασφάλεια – Αγαστές οι σχέσεις με Έλληνες της Κύπρου

Για τις σχέσεις των Μαρωνιτών με τους Ελληνοκύπριους μίλησε στο «Σίγμα» και στον Γιάννη Καρεκλά η Αντουανέττα Κατσιολούδη, εκπαιδευτικός και μέλος της μαρωνιτικής κοινότητας.

Η Μαρωνίτισσα εκπαιδευτικός αναφέρθηκε στα τέσσερα μαρωνίτικα χωριά που βρίσκονται ακόμη υπό κατοχή και πως κατά τα δύσκολα χρόνια της τουρκικής εισβολής, έστελναν τα μηνύματα προς το Βατικανό και τον Πάπα. Τόνισε τον διωγμό από τους Τούρκους εισβολείς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Μαρωνιτών, μαζί με αυτών των Ελληνοκυπρίων.

Σε σχέση με τις σχέσεις Ελλήνων-Μαρωνιτών, η κ. Κατσιολούδη είπε ότι η συνεργασία μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν πάντα αγαστή και θεωρούσε ότι μας προστάτευε. Η κ. Κατσιολούδη πρόσθεσε πως πάντα υπήρχαν αντιλήψεις συνεργασίας και σεβασμού.

«Δεν νιώσαμε ποτέ ότι ήμασταν υπό διωγμό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο σεβασμός της διαφορετικότητας μας ήταν πραγματικότητα». Με την επίσκεψη του Προκαθήμενου των Ρωμαιοκαθολικών, είπε, «νιώθουμε συγκίνηση από την παρουσία του Πάπα εδώ και μας τονώνει πνευματικά το ταξίδι του και μας ανεβάζει το ηθικό σε καιρούς δύσκολους, πανδημίας, περιβαλλοντικής κρίσης και μεταναστευτικών ροών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ και οικονομολόγου Μάριου Μαυρίδη καθώς και της ιστορικού Μαρίας Σκορδή, επίσης Μαρωνιτών της Κύπρου.

Ο κ. Μαυρίδης έδωσε επίσης και την παρακάτω μαρτυρία. Το 1979, όλοι οι κάτοικοι του Κορμακίτη παρέμειναν στα χωριά τους, όπως και κάποιοι στα Καρπάσια και στον Ασώματο. Κάποια μέρα οι Τούρκοι εισέβαλαν στα χωράφια τους. Ξεκίνησε αμέσως μια εκστρατεία ενημέρωσης από την ηγεσία των Μαρωνιτών και ενημερώθηκε ο Πάπας. Και τότε είχαν αποχωρήσει οι Τούρκοι από τα χωράφια τους.

Η κ. Σκορδή δήλωσε πως η επίσκεψη του Πάπα δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να προβληθεί η Κύπρος γενικότερα. Ταυτόχρονα, η μαρωνιτική κοινότητα αντιμετωπίζει «κρίση ταυτότητας» και τέτοιες επισκέψεις βοηθούν στην διατήρησή της.

>>> LIVE: Η «Σημερινή Online» καλύπτει την υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο με άμεση ενημέρωση και αναλύσεις.