Ανθρώπινες Ιστορίες

«Πως ο βιγκανισμός μου άλλαξε τη ζωή»

Τα οφέλη της μετάβασης από μια συμβατική δίαιτα σε βίγκαν περιέγραψε σε πρόσφατο άρθρο της η δημοσιογράφος Shaista Aziz στην «Guardian». Στο άρθρο της η Aziz εξηγεί πως ο «long covid» την βοήθησε να αλλάξει τις απόψεις τις το 2021 για το ζήτημα του βιγκανισμού και την ανάγκασε να επανεκτιμήσει την υγεία της. Όπως περιγράφει, τα οφέλη ήταν πολλαπλά.

Στις αρχές του 2021 διαγνώστηκα με το σύνδρομο «long covid». Ήταν μεγάλη ανακούφιση όταν τελικά κατάλαβα γιατί υπέφερα τόσο πολύ με την υγεία μου – υπερβολική κούραση, συνεχής βήχας και, το πιο οδυνυρό απ’ όλα, ομίχλη εγκεφάλου και κρίσεις πανικού. Η διάνγωση ήταν επίσης η αρχή ενός ταξιδιού που θα με πήγαινε – από όλα τα μέρη- σε μια απόφαση που θα άλλαζε τη ζωή μου γύρω από το τι τρώω.

Μετά από περαιτέρω εξετάσεις, μου είπαν ότι ήταν πολύ πιθανό να είχε κολλήσει τον Covid πριν από λίγο καιρό, πιθανώς στην αρχή της πανδημίας, πριν καν υπάρχουν διαθέσιμα τεστ. Είμαι πολύ τυχερή που έχω ένα εξαιρετικό και στοργικό γιατρό που με ακούει και που μου παρέχει στήριξη. Μου έδωσε αναρρωτική άδεια για δύο μήνες και με βοήθησε να καταλάβω ότι χρειαζόμουν πραγματική ξεκούραση για να βοηθηθώ στην ανάρρωσή μου.

Μετά τη διάγνωσή μου, μίλησε με δύο φίλους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωση και την υγεία μου. Η μία από αυτές είχε γίνει βήγκαν πριν από μερικά χρόνια προκειμένου να διαχειριστεί τα δικά της προβλήματα υγείας. Μου πρότεινε, ήρεμα, να σκεφτώ να δοκιμάσω μια φυτική διατροφή για να βοηθήσω στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα μου, η οποία μου προκαλούσε πόνο, συνέβαλε στη βαθιά κόπωση και έβλαπτε την ψυχική μου υγεία. Και έτσι έγινα βήγκαν.

Πάντα είχε περιέργεια για τον βιγκανισμό αλλά ποτέ δεν πίστευτα ότι ήταν κάτι που θα ενστερνιζόμουν. Επίσης, δεν γνωρίζει έγχρωμες ή μουσουλμάνες γυναίκες που είναι βίγκαν. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που δεν το είχα εξερευνήσει ποτέ πραγματικά. Δεν μπορείς να είσαι αυτό που δεν μπορείς να δεις.

Στη Δύση, ο βιγκανισμός θεωρείται ως μια απόλαυση της λευκής μεσαίας τάξης. Και τουλάχιστον σε αυτή τη χώρα (Ηνωμένο Βασιλείο), είναι ακριβό και δύσκολο να το φανταστεί κανείς για κάποιον που δεν ταιριάζει σε αυτές τις κατηγορίες. Υπάρχει ένα είδος ελιτισμού που συνδέεται με τον βιγκανισμό, που νομίζω αποτρέπει τους ανθρώπους από το να τον εξερευνήσουν.

Ένα κομματί αυτού βασίζεται στην οικονομική πραγματικότητα: Είναι συχνά πιο ακριβό το να αγοράζεις φρέσκα λαχανικά και φρούτα – και να αφιερώνεις χρόνο στο μαγείρεμά τους – από το να βασίζεσαι σε φαστ-φουντ ή επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά για άτομα και οικογένειες με περιορισμένο προϋπολογισμό ή που την παλεύουν με το κόστος ζωής. Υπάρχει μεγάλη κατάκριση στο ΗΒ σχετικά με το το φαγητό που καταναλώνουν – καθώς τα περισσότερα πράγματα είναι εδώ. Το καταλαβαίνω και το βλέπω αυτό πιο καθαρά.

Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους οι βίγκαν παρουσιάζονται συχνά ως άνθρωποι χωρίς χιούμορ ή χαρά, των οποίων ολόκληρη η προσωπικότητα περιορίζεται στο τι τρώνε. Παρουσιαζόμαστε ως ψώνια που σπαταλούν χρόνο να φτιάχνουμε το δικό μας γιαούρτι και να δοκιμάζουμε νέους τρόπους να φτιάξουμε κυριακάτικο ψητό με φασόλια μανγκ. Α, και φυσικά να νευριάζουμε άτομα σαν και τον Πιρς Μόργκαν. Αν και με την τελευταία κατηγορία δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Ξεχάστε τα στερεότυπα. Η αλλαγής γνώμης για τον βιγκανισμό άλλαξε ριζικά τη ζωή μου και βελτίωσε κατά πολύ την υγεία μου. Η φλεγμονή έχει υποχωρήσει πολύ, έχω πολύ περισσότερη ενέργεια γενικά, κοιμάμαι καλύτερα και αισθάνομαι λιγότερο εξαντλημένη και πιεσμένη και οι κρίσεις πανικού έχουν υποχωρήσει. Ξανάρχισα επίσης τη ψυχοθεραπεία, η οποία επίσης βοηθάει πραγματικά στην ανάρρωσή μου.

Για να είμαι ξεκάθαρη, δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να αποχαιρετήσει τον Covid ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια μόνο μέσα από τον βιγκανισμό ή μια αλλαγή στον τρόπο ζωής. Πιστεύω όμως ότι δημιουργούμε πιο υγειείς και πιο ίσες κοινωνίες όταν όλοι έχουν την ίδια ευκαιρία να συνειδητοποιούν πώς τρώμε και πώς ζούμε.

Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων στο ΗΒ που εξερευνούν τον βιγκανισμό. Έρευνα του Good Food του BBC δείχνει ότι περισσότερα από το 20% των παιδιών στο ΗΒ είτε είναι ήδη βίγκαν ή θα ήθελαν να γίνουν στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με μια πρόσφατα έκθεση του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, η παραγωγή τροφίμων συμβάλλει περίπου στο 37% των παγκόσμιων εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Τα τρόφιμα που βασίζονται στα ζώα εκτιμάται ότι παράγουν διπλάσιες εκπομπές από εκείνα που προέρχονται από τα φυτά. Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής της διατροφής μας -είτε για λιγότερο κρέας είτε για καθόλου ζωικά προϊόντα- είναι συντριπτικά.

Βρίσκομαι στα πολύ αρχικά στάδια του βίγκαν ταξιδιού μου. Ωστόσο, έχω μάθει ότι το να είσαι βίγκαν δεν απαιτεί να ξοδεύεις πολλά χρήματα ή να ψωνίζεις σε κυριλέ μέρη. Απαιτεί όντως οργάνωση και προγραμματισμό των γευμάτων και του ψωνίσματος. Διαβάζω για νέες συνταγές και μαθαίνω πώς να τρώω καλά με χαμηλό προϋπολογισμό. Έχω πακιστανική καταγωγή: Πολλά από τα τρόφιμα που έτρωγα μεγαλώνοντας είναι βίγκαν ή μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε αυτό.

Η αλλαγή γνώμης για τον βιγκανισμό με εισήγαγε επίσης σε μια κοινότητα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων έγχρωμων ανθρώπων και γυναικών, που κάνουν το ίδιο ταξίδι με εμένα. Είναι απλώς μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει.

Η Shaista Aziz είναι δημοσιογράφος, κωμικός, συγγραφέας και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης της Οξφόρδης, εκλελεγμένη με τους Εργατικούς.