Υγεία

54.000 συμπολίτες μας έλαβαν το εμβόλιο κατά της Covid-19

Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να εμβολιαστούν σχεδόν 240.000 άτομα, ενώ, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιούνη θα έχουμε πετύχει τον στόχο της συλλογικής ανοσίας

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, αφού πλέον δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις και όσες δόσεις έρχονται, διατίθενται άμεσα στους ενδιαφερομένους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι στιγμής εμβολιάστηκαν συνολικά 54.000 συμπολίτες μας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα νέα εμβόλια που αναμένεται να λάβουν πολύ σύντομα το πράσινο φως και να μπουν κι αυτά στη μάχη κατά της πανδημίας, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον κοινό στόχο όλων, που δεν είναι άλλος από την ανοσία της κοινότητας, κάτι που σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο -εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν- αναμένεται να επιτευχθεί από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι αριθμοί μιλούν

από μόνοι τους

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι και την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, είχαν εμβολιαστεί 54.000 συμπολίτες μας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόλις σε έξι ημέρες τα άτομα που εμβολιάστηκαν αυξήθηκαν κατά 9.500 χιλιάδες, αφού μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 συνολικά 44.429 άτομα, εκ των οποίων τα 29.592 άτομα έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου, ενώ τα 14.837 άτομα ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, έχοντας λάβει και τις δύο δόσεις. Τα 54.000 άτομα που εμβολιάστηκαν μέχρι στιγμής είναι άτομα άνω των 74 χρονών, άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, επαγγελματίες υγείας και κάποια άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες όπως θαλασσαιμικοί, και αιμοκαθαρόμενοι. Επιπλέον υπάρχουν και τα άτομα που έκλεισαν ραντεβού αλλά θα εμβολιαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος

Όσον αφορά τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος, την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα ραντεβού αρχικά για άτομα 72 ετών και άνω και ακολούθως για άτομα 70 ετών και άνω. Περαιτέρω, από τον Μάρτιο θα αρχίσουν πιο εντατικά οι εμβολιασμοί για τις ευάλωτες ομάδες. Σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμών για COVID-19, προχωρεί παράλληλα και με τον σχεδιασμό και τη διεκπεραίωση των εμβολιασμών συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού στη βάση νοσηρότητας σύμφωνα με τον δημοσιευμένο κατάλογο των ομάδων του πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αφορούν σε: Χρόνια Αναπνευστική Νόσο, Σοβαρή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, Καρδιακή Ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας (ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας) σταδίου κατά ΝΥΗΑ ΙΙΙ ή IV, Καρδιαγγειακή Νόσο, Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη-διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη. Επίσης: ενεργός χρήση βιολογικών παραγόντων (π.χ. TNF αναστολείς, αναστολείς ιντερλευκίνης) ή άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθεια, ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, άτομα με σοβαρή παχυσαρκία, ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης, άτομα με ανοσοανεπάρκεια, ασθενείς με Τετραπληγία – Νευρολογικές Νόσους με πνευμονολογικά. Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί με Υπουργική Απόφαση Ad-Hoc Επιτροπή για την εκπόνηση Πλάνου Ιεράρχησης των Ομάδων Εμβολιασμού στη βάση Νοσηρότητας στη βάση συγκεκριμένης κατηγοριοποίησης. Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από την Αν. Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και εκπροσώπους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και τη Λέκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου Δρα Ειρήνη Χριστάκη, εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό. Βάσει των εισηγήσεων της Ad-Hoc Επιτροπής, το Υπουργείο Υγείας θα ενημερώνει τις αντίστοιχες ομάδες ασθενών για τον τρόπο που θα μπορούν να περιληφθούν στις ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό, τη διαδικασία με την οποία θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό, καθώς και τον προγραμματισμό του ραντεβού τους.

«Ανοσία από τον

ερχόμενο Ιούνιο»

Σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι «αν και το εμβόλιο της AstraZeneca προβλέπει ότι η 2η δόση χορηγείται στις 12 εβδομάδες, αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εμβολιαστούν σχεδόν 240.000 άτομα». Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι μπορεί να καλυφθούν όλες οι ευπαθείς ομάδες ακόμα και άτομα άνω των 65 ετών. Όσον αφορά τη συλλογική ανοσία, σύμφωνα με τον Υπουργό, «εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα εμβολιαστούν περί τα 500.000 άτομα, άρα με αυτά τα δεδομένα και εάν προσέχει ο κόσμος τότε έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ανοσία από τον Ιούνιο». Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την πεποίθηση πως μέχρι τότε θα υπάρχουν εμβόλια για να εμβολιαστεί το 70% των ατόμων άνω των 18 ετών, βάσει πάντα και της αποστολής των απαιτούμενων δόσεων στην Κύπρο.

Νέες συμφωνίες ΕΕ

για επιπλέον εμβόλια

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε με νέες συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer και Moderna για την προμήθεια επιπλέον 350 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19. Συγκεκριμένα, η νέα συμφωνία με την αμερικανο-γερμανική κοινοπραξία Pfizer/BioNTech αφορά στην προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων, πέραν των 300 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν ήδη δεσμευτεί από την Ε.Ε. για το 2021 στο πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι. Συνεπώς, το σύνολο των δόσεων που η Pfizer/BioNTech έχει δεσμευτεί να παραδώσει στους «27» μέσα στο 2021 φθάνει πλέον τα 500 εκατομμύρια, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν στα 600 εκατομμύρια, βάσει ρήτρας της νέας συμφωνίας. Οι επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν εντός του έτους, εκ των οποίων τα 75 εκατομμύρια εντός του δεύτερου τριμήνου. Το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech είναι το πρώτο -από τα μέχρι στιγμής τρία σε σύνολο- που έχει λάβει έγκριση χρήσης στην Ε.Ε. (ακολούθησαν αυτά της Moderna και της AstraZeneca).

Της νέας συμφωνίας με τη Pfizer-BioNTech ακολούθησε παρόμοιου τύπου συμφωνία και με τη Moderna, αυτήν τη φορά για την προμήθεια 150 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της κατά του Covid-19. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν διπλασιάζει τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 κι απ’ αυτήν την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Βάσει της συμφωνίας, η Ε.Ε. έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις το 2022. Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna. Οι παραδόσεις άρχισαν τον Ιανουάριο, με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις, αν και έχουν υπάρξει αρκετές καθυστερήσεις.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που αναμένεται πολύ σύντομα να μπουν και άλλα εμβόλια στη μάχη κατά της πανδημίας, όπως το εμβόλιο της Johnson & Johnson που υπέβαλε τον φάκελό της για έγκριση και θα πάρει άδεια πολύ σύντομα, ενώ είναι και το Sputnik V, που θα ζητήσει έγκριση από την Επιτροπή Αδειοδότησης.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ

Εβδομάδα αποφάσεων για τις χαλαρώσεις

Εβδομάδα αποφάσεων για τις επόμενες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα θα είναι η επόμενη, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Πέτρο Καραγιάννη. Μιλώντας την Παρασκευή στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», είπε πως η κατάσταση παραμένει σταθερή, παρά τα σκαμπανεβάσματα στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ όσον αφορά το ποσοστό θετικότητας πλέον ο ECDC μάς έχει κατατάξει στις «πράσινες» χώρες. Σημείωσε πως είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, ωστόσο, υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός κρουσμάτων στην κοινότητα, που προβληματίζει λίγο σχετικά με τις επόμενες χαλαρώσεις. Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, που θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις χαλαρώσεις των μέτρων. «Θεωρώ ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι εβδομάδα αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η παράταση που δόθηκε στα μέτρα. Από πλευράς του ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε πως όσον αφορά την εστίαση, αναμένεται να ανοίξει βάσει του σχεδιασμού και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και από την επιδημιολογική ομάδα. Χρονικά τοποθετεί την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.