Υγεία

COVID-19: Το Πλάνο Εμβολιασμού θωρακίζει την υγεία της Κύπρου

Για τον μήνα Μάρτιο εξασφαλίστηκαν συνολικά 130.440 δόσεις από τα τρία αδειοδοτημένα εμβόλια, της Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca και της Moderna, ενώ, ταυτόχρονα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για αδειοδότηση του εμβολίου Johnson & Johnson

Ο Μάρτιος του 2021 με την αδειοδότηση τέταρτου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και την αυξημένη ροή εμβολίων αναμένεται να βρει την Κύπρο να εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο το εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Για τον ερχόμενο μήνα εξασφαλίστηκαν συνολικά 130.440 δόσεις από τα τρία αδειοδοτημένα εμβόλια, της Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca και της Moderna. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αίτησης για αδειοδότηση που έχει υποβάλει στον ΕΜΑ η εταιρεία Johnson & Johnson, που αναμένεται να αξιολογηθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ευελιξία προγράμματος

Το πρόγραμμα εμβολιασμού σχεδιάστηκε ώστε να είναι ευέλικτο και να προσαρμόζεται τόσο στις διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων όσο και στον πληθυσμό που θα εξυπηρετήσει. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είναι κατάλληλα προετοιμασμένες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και σε συνδυασμό με τη θετική στάση του πληθυσμού για εμβολιασμό, θα συνεχίσουν δυναμικά την εθνική προσπάθεια εξόδου από την υγειονομική κρίση. Ήδη, το πλάνο έχει επιταχυνθεί σε βαθμό που μας δίνει σημαντικό προβάδισμα έναντι του «αόρατου εχθρού».

Σχεδιασμός

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πιο κάτω σχεδιασμού προτεραιοποίησης:

  1. Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας και ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων ενηλίκων.

Επαγγελματίες υγείας: Εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID-19, και σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ, τμήματα Ασθενοφόρων (ανεξάρτητα από νοσηλεία COVID)

  1. Άτομα>80 ετών

Άτομα που εργάζονται σε κέντρα ΠΦΥ

  1. Άτομα >75 ετών

Υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας/ προσωπικό.

  1. Άτομα >=16 ετών υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και ηλικιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός

Διαμένοντες σε λοιπές κλειστές δομές όπως φυλακές και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Απολογισμός

Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2021 ολοκληρώθηκαν 67.870 εμβολιασμοί. Συνολικά ολοκληρώθηκε με δύο δόσεις ο εμβολιασμός 20.962 ατόμων. Εκτιμάται ότι μέχρι την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός με πρώτη δόση των πιο πάνω τριών Ομάδων, ενώ μέχρι τις πρώτες 10 ημέρες Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και των ατόμων άνω των 70 ετών. Ταυτόχρονα από τον Μάρτιο ξεκινά ο εμβολιασμός ατόμων που είναι κλινήρη, μέσω των Υπηρεσιών Κατ’ Οίκον Νοσηλείας του ΟΚΥπΥ.

Ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός

των επαγγελματιών υγείας

Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας της πρώτης γραμμής, μαζί με τον εμβολιασμό των ενοίκων και του προσωπικού τους αποτέλεσαν πρώτη προτεραιότητα. Στόχος η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και η θωράκιση του συστήματος υγείας της χώρας. Με στόχο το τελευταίο, προχώρησε εντατικά και ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των Προσωπικών Ιατρών Ενηλίκων και Παιδιών και του νοσηλευτικού προσωπικού τους. Ο εμβολιασμός των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες. Σταδιακά θα ανοιχτεί ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού.

Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας βρίσκεται σε καλό δρόμο και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνουν διεθνείς οργανισμοί κύρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Our World in Data, η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του εμβολιαστικού της προγράμματος ανά 100 άτομα.

Ταυτόχρονα είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρώτο στόχο της για την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων, με κάλυψη που με βάση δεδομένα του προγράμματος της 24ης Φεβρουαρίου 2021 ξεπερνά το 70% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω.

Ο αγώνας στα Κέντρα Εμβολιασμού

Τα Κέντρα Εμβολιασμού είναι τα σημεία στα οποία γίνεται ο μεγάλος αγώνας. Κάθε μέρα το προσωπικό που τα στελεχώνει βάζει ένα μικρό λιθαράκι στη μάχη κατά της πανδημίας. Κεντρικός είναι ο ρόλος των Επισκεπτριών Υγείας στο όλο πρόγραμμα, ο επαγγελματισμός και η μακρόχρονη εμπειρία των οποίων διασφαλίζει την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Τα κέντρα

Αυτήν την περίοδο πρόσβαση στην Πύλη Εμβολιασμού έχουν τα άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω. Εμβολιασμοί πραγματοποιούνται από:

  • 9 Εμβολιαστικά Κέντρα σε όλες τις Επαρχίες, με συνολικά 20 συνεργεία.
  • 4 μεγάλα Κέντρα Εμβολιασμού:
    • Στην Κρατική Έκθεση, στη Λευκωσία (δυναμικότητας 15 συνεργείων).
    • Στο Αθλητικό Κέντρο Σπύρου Κυπριανού, στη Λεμεσό (δυναμικότητας 10 συνεργείων.
    • Στην Παλιά Ηλεκτρική, στην Πάφο (δυναμικότητας 7 συνεργείων).
    • Στο κτίριο ΠΑΣΥΔΥ, στη Λάρνακα (δυναμικότητας 7 συνεργείων).
  • 6 Κινητές Μονάδες, μία σε κάθε επαρχία και μία έκτη που καλύπτει την περιοχή Τροόδους.

15.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Τα Εμβολιαστικά Κέντρα στεγάζονται σε Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, που γι’ ακόμα μια φορά στηρίζει με κάθε τρόπο τη μάχη κατά της πανδημίας. Σε πλήρη ανάπτυξη των Κέντρων Εμβολιασμού θα διενεργούνται ακόμη και 15.000 εμβολιασμοί την ημέρα.

Σημαντικός είναι ο ρόλος των Κινητών Μονάδων που προσφέρουν τη δυνατότητα εμβολιασμού σε υπερήλικες απομακρυσμένων περιοχών. Μεταξύ άλλων, εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στις κοινότητες Κάμπου, Κάτω Πύργου, Αθηένου, Παναγιάς. Εμβολιασμοί προγραμματίζονται για την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, στον Πεδουλά.

Άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση

Επόμενος στόχος είναι η κάλυψη των ατόμων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Η Αdhoc Επιτροπή που συστάθηκε από τον Υπουργό Υγείας προχωρεί με βάση τη σύσταση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής στον καθορισμό του τρόπου υλοποίησης του εμβολιασμού των ασθενών αυτών. Η όλη προσπάθεια είναι επίπονη, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν μητρώα των ασθενών μέσω των οποίων να γίνει η προσέγγισή τους για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό. Η προσέγγισή τους γίνεται σταδιακά μέσω των Ειδικών Ιατρών που τους προσφέρουν υπηρεσίες υγείας. Μια εναλλακτική μέθοδος είναι να εντοπιστούν μέσω του Λογισμικού του ΓεΣΥ, μέσω του οποίου θα γίνει και ο προγραμματισμός των ραντεβού για εμβολιασμό.

Η υλοποίηση είναι σταδιακή και ξεκίνησε με τους ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες και άτομα με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση. 439 και 365 ασθενείς από την κάθε ομάδα, είχαν εμβολιαστεί αντίστοιχα μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2021. Ακολουθεί ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων και τα άτομα με HIV Λοίμωξη/ AIDS. Η διαδικασία για εμβολιασμό των ασθενών αυτών στηρίζεται από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΟΚΥπΥ.

Το εμβόλιο είναι στο χέρι μας

Η οργανωμένη διαδικασία χορήγησης των εμβολίων είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους το εμβολιαστικό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα είναι πετυχημένο. Η προθυμία του πληθυσμού που καλείται να εμβολιαστεί αποτελεί την κινητήριο δύναμη. Τα κέντρα είναι γεμάτα και τα ραντεβού για το εμβόλιο που σώζει ζωές, περιζήτητα. Το εμβολιαστικό πλάνο της Κύπρου προχωρεί χωρίς καθυστερήσεις, χαρίζοντας ακόμη περισσότερη αισιοδοξία για τη μείωση της νοσηρότητας με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι δωρεάν, ανώδυνο, ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μέσα από την χορήγησή του ανακουφίζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια και ο κάθε πολίτης προστατεύει τον άλλο. Ο κόσμος χρειάζεται να δείξει υπομονή. Σκοπός είναι να κερδίσουμε το καλοκαίρι, να ανοίξουν οι δουλειές, να ανοίξει η εστίαση, να επανεκκινήσει η οικονομία. Η υπευθυνότητα είναι απαραίτητη και τα εμβόλια εξασφαλίζουν ένα καλύτερο και πιο υγιές αύριο για όλους.

* Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας