Κυπριακό

Δίωξη Αμερικανών στα κατεχόμενα: Έφοδος της παράνομης «αστυνομίας» και «εξάλειψη του Χριστιανισμού»

Επιδρομή της «αστυνομίας» και του «τελωνείου» του παράνομου καθεστώτος σε οικία και επιχείρηση Αμερικανών Προτεσταντών στα κατεχόμενα. Κατάσχεση της Βίβλου και επικίνδυνη δυσφήμιση από τουρκοκυπριακά ΜΜΕ. Για προπαγάνδα, προβοκάτσιες, παράνομη εισβολή και κατοχή και εθνοκάθαρση κατά των Ελληνοκυπρίων κατηγορεί την Τουρκία αμερικανικό προτεσταντικό περιοδικό. Ποιες είναι οι οργανώσεις «International Christian Concern» και «Middle East Concern» που τους υπερασπίζονται. Δείτε τα βίντεο στα τουρκικά που εμφανίζεται ο διωκόμενος Αμερικανός.

Αμερικάνος Χριστιανός Προτεστάντης στα κατεχόμενα στοχοποιήθηκε για την δραστηριότητά του από την παράνομη τουρκοκυπριακή «αστυνομία» και το «τελωνείο» του αποσχιστικού καθεστώτος. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε νωρίτερα το «SigmaLive» επικαλούμενο δημοσίευμα του «Persecution.org» (02/03/2021) του International Christian Concern, το σπίτι στο οποίο κατοικούσε (δεν διευκρινίζεται αν είναι τουρκοκυπριακό ή αν ανήκει σε Ελληνοκύπριο πρόσφυγα) είχε δεχθεί την έφοδο της «αστυνομίας». Επίσης, διασύρθηκε το όνομά του στα τουρκικά μέσα.

Η «Σημερινή Online» παρουσιάζει περισσότερες πληροφορίες γύρω από την υπόθεση καθώς είναι χαρακτηριστική του επιπέδου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα και της παρέμβασης της «αστυνομίας» σε θέματα ελευθερίας και πίστης.

mec.jpeg

Ο Ryan Keating στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό, πρόκειται για τον Ryan Keating, ο οποίος κατοικούσε προηγουμένως στην Τουρκία και στοχοποιήθηκε για την χριστιανική του πίστη και δραστηριότητα. Μετά είχε μετακομίσει στα κατεχόμενα. Το περιοδικό αναφέρει πως «η απέλαση είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να εξαλείψει την παρουσία του Χριστιανισμού».

Στις 27 Ιανουαρίου, οι κατοχικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα και κατασχέθηκαν αντίτυπα της Βίβλου και άλλα βιβλία χριστιανικής λογοτεχνίας σε διάφορες γλώσσες. Η αστυνομική έρευνα διεξήχθη με την δικαιολογία πως η επιχείρησή του λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Μια ημέρα μετά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Kıbrıs Postası» δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυριζόταν πως ο Keating συνδεόταν με τον Πάστορα Andrew Brunson. Ο Brunson είχε φυλακιστεί για δύο χρόνια στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία λόγω της πίστης του. Η «Kibris Postasi» ύστερα άλλαξε το άρθρο για να συμπεριλάβει ακόμα ένα Χριστιανό που ζει στα κατεχόμενα, αναφέρει το «ICC».

Ο Ευαγγελιστής Πάστορας Andrew Brunson αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2018 μετά από έντονες παραστάσεις της κυβέρνησης Donald Trump, αφού βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Άγκυρας-Ουάσινγκτον. Είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2016 και η τουρκική κυβέρνηση τον κατηγόρησε για σχέσεις με το κουρδικό PKK και το κίνημα του Fethullah Gülen (BBC, 12/10/2018).

Το προτεσταντικό περιοδικό αναφέρει πως «τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Κύπρο προηγούνται της παράνομης κατοχής του βορρά από το 1974. Όταν η Κύπρος έλαβε την ανεξαρτησία της το 1960, η Τουρκία υπέγραψε ως εγγυήτρια δύναμη μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Την δεκαετία του 1950, η τουρκική προπαγάνδα ξεκίνησε να δικαιολογεί την επερχόμενη εισβολή της και τις βίαιες, εγκληματικές της ενέργειες. Αυτό περιελάμβανε και την ψευδή διοργάνωση ούτω καλούμενων εγκλημάτων (όπως για παράδειγμα τη σφαγή της μπανιέρας του 1963) που σκοπό είχε να υποκινήσει την οργή κατά της ελληνοκυπριακής κοινότητας, η οποία είναι κυρίως χριστιανική». (Για μια ανάλυση της εργαλειοποίησης της «σφαγής της μπανιέρας» βλ. «Σημερινή», 21/12/2020)

«Αργότερα, με την πρόφαση της προστασίας των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους, η Τουρκία εισέβαλε επίσημα και συνεχίζει την παράνομη κατοχή του νησιού. Από τον καιρό της κατοχής, η Τουρκία εμπλέκεται στην εθνοκάθαρση των Ελληνοκυπρίων και αναρίθμητων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβιάζοντας τον Χάρτη του ΟΗΕ, την Σύμβαση της Γενεύης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες διεθνείς συμφωνίες», καταλήγει το «Persecution.org».

Παρουσία στα ΜΚΔ

Ο Keating παρουσιάζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην τουρκική και σε ορισμένα βίντεο στο κανάλι «Ενός Χριστιανού στην Τουρκία» («Türkiye'de Bir Hristiyan») στο YouTube. Στο ένα συζητούν στα τουρκικά για θέματα Χριστιανισμού και το άλλο είναι κωμικό σκετσάκι.

Μετά την απελευθέρωση του Πάστορα Brunson, ο Keating ανέβασε αναρτήσεις στο Twitter εκφράζοντας την άποψη που ήταν παράνομη από την αρχή η υπόθεση εναντίον του. Ίσως αναρτήσεις όπως και αυτές να χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του.

keating1.JPG

«Πολιτικό Τμήμα» της ψευδοαστυνομίας

Αναφορά στην υπόθεση είχε κάνει και η «Middle East Concern» της οποίας στόχος είναι «η προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών των Χριστιανών». Το δημοσίευμα με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2021 αναφέρει πως στις 27 Ιανουαρίου η «αστυνομική» έρευνα έγινε με πρόσχημα πως η επιχείρηση του Keating λειτουργούσε χωρίς άδεια, κάτι που είχε προκαλέσει το «τελωνείο» που ανακάλεσε τις άδειες που παραχώρησε ο «δήμος».

Η «MEC» ανέφερε πως είναι το «πολιτικό τμήμα» της ψευδοαστυνομίας του αποσχιστικού καθεστώτος που οργάνωσε την επιδρομή στην επιχείρηση και στο σπίτι που διέμενε ο Keating σε συνεργασία με «τελωνειακούς». Η επιχείρηση έγινε στην επαρχία της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η κατάσχεση αντίτυπων της Βίβλου, αναφέρει η «MEC», έγινε «για να εκτιμηθεί η νομιμότητά τους».

Σχετικά με το δημοσίευμα της «Kıbrıs Postası», η «MEC» αναφέρει πως ο δικηγόρος του Keating ζήτησε την αφαίρεσή του και πως σκοπεύει να ασκήσει αγωγή για δυσφήμηση καθώς ήταν ανακριβές. Όταν άλλαξε το άρθρο, η «Kıbrıs Postası» περιέλαβε και το όνομα ενός άλλου Χριστιανού, του Jerry Mattix.

Ο Ryan Keating «παρατήρησε ότι η δυσφήμιση από τα τουρκικά μέσα δεν είναι κάτι το καινούργιο και χρησιμοποιείται από το τουρκικό κατεστημένο για να χειραγωγεί το δημόσιο αίσθημα κατά των Χριστιανών, ιδιαίτερα αυτών που πιστεύεται πως είναι αφοσιωμένοι στον Ευαγγελισμό».

Και η «MEC» αναφέρει πως οι δύο Προτεστάντες ζούσαν στην Τουρκία όπου στοχοποιήθηκαν για την δραστηριότητά τους και απελάθηκαν και έτσι μετακόμισαν στα κατεχόμενα.

Το δημοσίευμα ζητά από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας να προσευχηθούν για την ειρήνη και την προστασία των Ryan, Jerry και των οικογενειών τους, να μην παρασυρθεί το κοινό της «Kibris Postasi» από την προπαγάνδα, αυτοί που κατέσχεσαν τα αντίτυπα της Βίβλου και της Καινής Διαθήκης να μην τα κρίνουν ως παράνομα, να διατηρηθούν οι πολιτικές ελευθερίες στα κατεχόμενα και «ο Θεός να προστατεύσει την ποικιλόμορφη χριστιανική κοινότητα στη Βόρεια Κύπρο και να την κάνει να ανθίσει».

Δημοσίευμα της «Open Doors USA» (31/07/2013) κάνει αναφορά στον μαυροπινακισμό του Jerry Mattix στη Τουρκία. Μετά από 12 χρόνια υπηρεσίας σε εκκλησία στην Τουρκία, θεωρήθηκε «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και του απαγορεύθηκε η είσοδος στην χώρα. Τα προβλήματά του είχαν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2012 όταν υπό κάλυψη αστυνομικοί παρευρέθηκαν στην κυριακάτική λειτουργία και του επέβαλαν πρόστιμο ₺679 για «παράνομη εργασία» καθώς και ₺6,795 στην προτεσταντική εκκλησία του Ντιγιάρμπακιρ για παράνομη εργοδότησή του.

Προτεσταντικά δίκτυα στήριξης και ενημέρωσης

Η «International Christian Concern» ιδρύθηκε το 1995 και ανάπτυξε ένα σύστημα παροχής βοήθειας σε Χριστιανούς που υφίστανται διώξεις, σε συνεργασία με τοπικούς ακτιβιστές που «είναι τα μάτια, τα αυτιά και τα πόδια μας στο έδαφος». Η ICC προσφέρει τεχνογνωσία, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση και έχει μια «ολιστική προσέγγιση» στο ιεραποστολικό της έργο, βασισμένο σε τρεις πυλώνες: Βοήθεια (Assistance), Υποστήριξη (Advocacy) και Ευαισθητοποίηση (Awareness). Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν πως «υπάρχουν για να είμαστε ο επίδεσμος που θα δέσει τις πληγές των διωκόμενων Χριστιανών και για να χτίσουμε την Εκκλησία στα πιο σκληρά μέρη του κόσμου».

https __cdn.evbuc.com_images_28598953_166581439325_1_original.jpg

Με βάση την εξίσωση «Εμπιστοσύνη + Εμπειρία = Επιρροή», η ICC αναγνωρίζεται ως μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για πολλά αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ, όπως το «Fox», η «Voice of America», το «Foreign Policy», η «Huffington Post», η «Washington Post», οι «New York Times», η «Wall Street Journal», το «National Review» και το «BBC».

Πρόεδρος της είναι ο Jeff King, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Maryland. Μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της Ουάσινγκτον «σε ένα αθεϊστικό/αγνωστικιστικό σπίτι». Έγινε Χριστιανός στα 23 του, μετά από μελέτη της Βίβλου για δέκα χρόνια και παρατηρώντας την πίστη άλλων. Όπως αναφέρει για τον εαυτό του, «ήταν ένας ριζοσπάστης παγανιστής που έγινε ριζοσπάστης για τον Χριστό».

Δραστηριοποιήθηκε σε διάφορα ιεραποστολικά προγράμματα κατά τη διάρκεια των σπουδών του με διεθνή προοπτική, όπως για παράδειγμα την επαφή με τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της επίσημα αθεϊστικής Σοβιετικής Ένωσης.

Ίδρυσε την International Christian Concern μετά που από θεία κλήση μέσα από ένα ένα όνειρο το Φθινόπωρο του 2002, όπως αναφέρεται στη βιογραφία του.

Η «Middle East Concern» είναι Μη-Κυβερνητική Οργάνωση με παρουσία σε ΗΠΑ και Βρετανία που ιδρύθηκε το 1991 και ενδιαφέρεται για την καταπίεση και δίωξη των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή που συνεχίζεται εδώ και αιώνες που λαμβάνει τη μορφή στοχοποίησης από ακραίες ομάδες, περιθωριοποίησης και κακομεταχείρισης από τον ντόπιο πληθυσμό και πολλές φορές δίωξης από τις επίσημες κρατικές αρχές. Αυτοί που βαφτίζονται Χριστιανοί αποκληρώνονται από τις οικογένειές τους, φυλακίζονται, βασανίζονται και πολλές φορές δολοφονούνται.

me2c.JPG

Η οργάνωση αναφέρει πως προσφέρει τεχνογνωσία και νομικές συμβουλές, οργανώνει προσευχές για αυτούς τους Χριστιανούς, ενημερώνει μέσα από τα μέσα και το διαδίκτυο και ασκεί πίεση σε κυβερνήσεις για να λάβουν μέτρα. «Χρησιμοποιούμε την διεθνή επιρροή μας για να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση ανθρώπων που φυλακίστηκαν για την χριστιανική τους πίστη», αναφέρει η ιστοσελίδα τους.

Επίσης, προσφέρει βοήθεια σε Χριστιανούς πρόσφυγες που καταδιώκονται και εκπαιδεύει Χριστιανούς ηγέτες σε θέματα Διεθνούς Δικαίου για να μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εκκλησιών τους. Επιπλέον, προσφέρει μαθήματα διαχείρισης κρίσεων και πως θα συμπεριφερθούν σε περίπτωση που συλληφθούν και ανακριθούν. «Όλα όσα κάνουμε γίνονται σε συνεργασία με τους τοπικούς Χριστιανούς άρχοντες», αναφέρεται.

Άλλη οργάνωση που εξέφρασε τη στήριξή της είναι η «International Christian Response» που σημειώνει παρουσία 50 χρόνων και που «προσφέρει πνευματική και υλική βοήθεια σε Χριστιανούς που ζουν σε χώρες εχθρικές προς το ευαγγέλιο» βοηθώντας στη δημιουργία εκκλησιών σε χώρους που δεν είναι ευπρόσδεκτες. Ιδρύθηκε το 1969 από τον Αιδεσιμότατο Richard Wurmbrand με αρχικές δραστηριότητες την παραγωγή και διοχέτευση χριστιανικής λογοτεχνίας στις ανατολικοευρωπαϊκές και κομμουνιστικές χώρες. Με την κατάρρευση του κομμουνισμού ανανέωσε την δραστηριότητα της με στόχο την «προώθηση του Ευαγγελίου σε περισσότερες από 44 εχθρικές χώρες που οι Αμερικανοί ιεραπόστολοι δεν μπορούν να παν».

Η «Σημερινή της Κυριακής» (31/01/2021) αναφέρθηκε πρόσφατα στο έργο και τις διασυνδέσεις ενός άλλου μεγάλου δικτύου Ευαγγελιστών, του «Trans World Radio», αποκαλύποντας την παρουσία του με ραδιοφωνικούς πομπούς που εξέπεμπαν στη Μέση Ανατολή από το Κάβο Γκρέκο από τον Μάιο του 1974, σε συνεργασία με το γαλλικό σταθμό «Radio Monte-Carlo» που υπήρχε εκεί από το 1970 μέχρι και το 2020.