Αναλύσεις

Ανοικτή Επιστολή στον ΠτΔ

Ακούστε μας, κ. Πρόεδρε,

Πρέπει ν’ αναλάβετε μια ηγετική, υπεύθυνη (και ίσως σωτήρια) πρωτοβουλία: Να δηλώσετε εγγράφως και ενυπογράφως στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν θα έχει πολιτική, νομική και ηθική νομιμοποίηση να υλοποιήσει τη λεγόμενη διερευνητική Πενταμερή, αν δεν επιβάλει αποτελεσματικά τις κάτωθι (3) μίνιμουμ τοποθετήσεις:

  1. Να επιβάλει στην Τουρκία να αναγνωρίσει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  2. Να επιβάλει δηλώσεις της Τουρκίας ότι τερματίζει τις επιθέσεις κατά της Θαλάσσιας Κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  3. Να αξιώσει την παράδοση της κατεχόμενης Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, μέχρις ότου υπάρξει λύση, βάσει των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στο Κυπριακό.

κ. Πρόεδρε,

Να δηλώσετε καθαρά και αταλάντευτα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχετε στην Πενταμερή, αν τα πιο πάνω μίνιμουμ δεν υλοποιηθούν εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα πριν από τη λεγόμενη Πενταμερή. Ως εκπρόσωπος και εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, αυτός ο κύριος Γραμματέας, έχει υποχρέωση να αναζητεί λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συγκεκριμένα, του ψηφίσματος 3212. Σας υπενθυμίσαμε, κ. Πρόεδρε, αυτό το Ψήφισμα, τον Σεπτέμβριο του 2018 , με σχετικό άρθρο μας στη «Σημερινή». Αναδημοσιεύουμε μέρος αυτού του ιστορικού και επιτήδεια λησμονημένου Ψηφίσματος, για καθαρή συνεννόηση.

  1. Τα Κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Δημοκρατίας της Κύπρου και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη και επέμβαση που στρέφονται εναντίον της.
  2. Ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και της ξένης στρατιωτικής παρουσίας και προσωπικού από τη Δημοκρατία της Κύπρου και τερματισμός οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στις υποθέσεις της.
  3. Το συνταγματικό σύστημα της Δημοκρατίας της Κύπρου αφορά την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
  4. Όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους σε συνθήκες ασφάλειας και καλούνται τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν επείγοντα μέτρα προς τον σκοπό αυτό.
  5. Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών να διασφαλισθεί το βασικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

Η συμμετοχή σας στην Πενταμερή, έχει μόνο μια ελπίδα. Την ελπίδα ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ. Δεν έχει δυνατότητα εποικοδομητικής συζητήσεως. Ούτε είναι μέθοδος ή προσπάθεια δήθεν διάγνωσης των τουρκικών διαθέσεων. Γιατί; Επειδή η Τουρκία λέγει καθαρά εδώ και χρόνια και δεκαετίες τι θέλει. Εξηγεί και πώς το θέλει. Υποβάλλει και πώς θα τα πάρει. Και ήδη στην πράξη επέβαλε μέγα μέρος των Σχεδίων της… Τι, λοιπόν, θα ερευνήσετε εκεί που θα πάτε; Ποιες τουρκικές προθέσεις θα ανιχνεύσετε; Η συμμετοχή σας στην Πενταμερή ως Κοινοτάρχης θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία.

Και αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν θα εκτεθεί, αλλά θα κερδίσει τα παράγωγα του Κατευνασμού που εσείς και ο Μητσοτάκης επιλέγετε. Πενταμερής και Κυπριακή Δημοκρατία δεν νοούνται. Η Τουρκία θα σας αναγκάσει, με τις γνωστές αξιώσεις και συμπεριφορές της, να αποχωρήσετε και να ευθύνεστε για την αποτυχία της Σύσκεψης. Αν όχι, τότε θα υπογράψετε ως «ρεαλιστής» τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Λέγει με ακατανόητη αλλ’ επικίνδυνη φρασεολογία ο Γενικός Γραμματέας ότι θα μπορεί κάθε πλευρά να βάλει στο τραπέζι όποια νέα ιδέα λύσης του Κυπριακού επιθυμεί. Αυτό σημαίνει ουσιαστική αναίρεση και αχρήστευση όλων των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών από το 1974 μέχρι σήμερα. Στη θέση αυτών των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ο Γκουτέρες επιτρέπει την κατάθεση στο τραπέζι της Πενταμερούς όλων των ενδημικών κατακτητικών τουρκικών θέσεων. Θέσεων 100% γνωστών. Θέσεων που δεν χρειάζονται πολυμήχανη Πενταμερή… Ιχνηλάτηση.

Ακούστε μας, κ. Πρόεδρε,

Η συμμετοχή σας στην Πενταμερή, όπως οργανώνεται, από όποιους οργανώνεται, δεν αφήνει περιθώριο άλλης εκτιμήσεως. Θα αποδειχθεί μοιραίο λάθος. Αν δεχθείτε, κ. Πρόεδρε, τις τουρκικές αξιώσεις φανερά ή κρυφά, άμεσα ή έμμεσα, θα διαλύσετε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα θυσιάσετε τον Κυπριακό Ελληνισμό. Αν αρνηθείτε τις τουρκικές αξιώσεις, θα κατηγορηθείτε εκτός και εντός Κύπρου ως υπονομευτής και ναρκοθέτης των τουρκικών προσπαθειών «λύσεως» του Κυπριακού. Με όλες τις εντεύθεν εις βάρος της Κύπρου συνέπειες.

Οι πολιτικοί φίλοι σας, πρώην και νυν, θα σας ποδοπατούν και θα σας λακτίζουν. Οι αντίπαλοί σας θα σας προγράφουν Εθνικά και Πολιτικά. Κυρίως, όμως, θα σας καρατομήσει η Κυπριακή Ιστορία. Οι ηγέτες δεν κυνηγούν και δεν κατακτούν την εξουσία για να συσσωρεύουν πλούτη και μωροφιλοδοξίες. Οι ηγέτες έχουν χρέος να προστατεύουν, να υπηρετούν, να σώζουν τους Λαούς και τις Κοινωνίες τους αναλισκόμενοι οι ίδιοι. Εσείς, κ. Πρόεδρε, ήδη έχετε αποτύχει να ταυτιστείτε με σωτήριες προσπάθειες και αγώνες. Κριθήκατε ήδη στη συνείδηση του Λαού ως Πρόεδρος σε μια εποχή διευρυνόμενης διαφθοράς. Έχετε ήδη κατηγορηθεί ως πρωταγωνιστής ολέθριων εξελίξεων στην Εθνική υπόθεση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Οι ηγέτες, έρχεται η ώρα που πρέπει να πουν το μεγάλο ΝΑΙ ή το ηγετικό ΟΧΙ. Έχετε ταυτισθεί με πλήρη αποτυχία στο Κυπριακό και με πλήρη επιτυχία στην εξάπλωση της διαφθοράς. Μεταξύ των εκ προ μελέτης εμπαιγμών και εξαπατήσεων του Κυπριακού Λαού και των ανευθυνοϋπεύθυνων αποφάσεών σας, δεν μπορέσατε να αναδειχθείτε ή να συμπεριφερθείτε ως πραγματικός και αποτελεσματικός ηγέτης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η Μοίρα της Κύπρου γράφεται με τις επιπόλαιες και αντιφατικές ψευδοκατευναστικές πολιτικές σας. Και τις ανάλογες μικροπολιτικές μοιραίες Πράξεις και Παραλείψεις σας…

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ