Η σημαδεμένη τράπουλα της Πενταμερούς εναντίον της Κ.Δ.

Έχω την ισχυρή εντύπωση ότι η πενταμερής διάσκεψη θα είναι η αρχή του τέλους της Κ.Δ. Όλα δείχνουν ότι στο τραπέζι θα υπάρχει μια σημαδεμένη τράπουλα, για να μιλήσουμε με χαρτοπαικτικούς όρους και οι παίκτες θα είναι πιασμένοι, για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους.

Το πρώτο χαρτί της σημαδεμένης τράπουλας είναι η απουσία της Κ.Δ. Την απουσία αυτή στις προηγούμενες πενταμερείς την κάλυπταν με διφορούμενες ενέργειες και με εποικοδομητική ασάφεια, αναφέροντας την Κ.Δ. σε κάποιες δηλώσεις, άσχετες με τις διαπραγματεύσεις. Αυτήν τη φορά η Κ.Δ. είναι απούσα από κάθε δήλωση και δεν υπάρχουν εποικοδομητικές ασάφειες, Τα μέρη είναι πέντε. Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες της Κύπρου. Έτσι από την αρχή κατατέθηκε στο τραπέζι η σημαδεμένη τράπουλα.

Ο ενορχηστρωτής της σημαδεμένης τράπουλας και του στημένου παιχνιδιού είναι ο βρετανικός όφις, με τον Άγγλο πρεσβευτή να προετοιμάζει το έδαφος και να κοουτσάρει τους παίκτες του σημαδεμένου παιγνιδιού. Ο βρετανικός όφις ετοίμασε το σχέδιο λύσης, που το γνωρίζουν εκείνοι που πρέπει να το γνωρίζουν, για να το προβάλουν. Στο μέρος αυτό του σχεδίου είναι έντονα τοποθετημένη πρώτη η άποψη περί «νέου ρεαλισμού». Την έχει κάνει ένα από τα «πουλέν» του Προεδρικού, ανοίγοντας τη γραμμή για τις νέες υποχωρήσεις. Ο ΠτΔ παρακολουθεί σιωπηλός τις εξελίξεις. Θέλει να διατηρήσει τον ψεύτικο ρόλο του διεκδικητικού, στον οποίο ελπίζουμε όσοι ενδιαφερόμαστε για τη διάσωση της Κ.Δ. και για τον οποίο αφήνιασαν, όσοι θεωρούν ότι ο ΠτΔ πρόδωσε τις αρχές, με βάση τοις οποίες συνεργάστηκαν μαζί του.

Η δεύτερη άποψη ακούστηκε από το στόμα του ηγέτη της μεγάλης παράταξης των ρεαλιστών. Έγινε με τόσο άμεσο τρόπο, που ακουγόταν ακόμα και η φωνή του υποβολέα, του κόουτς από την αγγλική πρεσβεία. «Θέλω αυτό και εκείνο και τούτο και το άλλο. Αλλά για να τα πάρω όλα αυτά, πρέπει να δώσω στους Τουρκοκυπρίους την πολιτική ισότητα». Κι εσύ που ξέρεις όλες τις υποχωρήσεις της πλευράς μας, διερωτάσαι: «Μα την πολιτική ισότητα την δώσαμε πριν από τριάντα χρόνια. Τι μας λέει αυτός;».

Φυσικά αυτός ξέρει τι μας λέει. Τώρα υπάρχει στη σημαδεμένη τράπουλα «του νέου ρεαλισμού» η «κυριαρχική ισότητα». Αυτήν ακόμα δεν τη δώσαμε. Ο Βρετανός πρέσβης το είπε καθαρά. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από τη ΔΔΟ. Και θα προχωρήσουμε πιο κάτω. Έτσι λοιπόν είναι ανάγκη να προετοιμάσουμε τον λαό για τις νέες υποχωρήσεις, για να μην ξαφνιαστεί. Πρέπει οι εντεταλμένοι να του εξηγήσουν ότι πρέπει να δώσουμε ακόμα κάτι, πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση, για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση, για να μην τουρκέψουμε και, κυρίως, για να μη χάσουμε και το Βαρώσι. Ακούτε, Βαρωσιώτες. Ψηφίστε τους για να μη χάσουμε και το Βαρώσι. Δεν βλέπετε ότι τώρα το έχουμε και κινδυνεύουμε να το χάσουμε; Πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε κάτι.

Ο ενορχηστρωτής έχει σημαδέψει όλα τα σημαντικά χαρτιά της τράπουλας. Και τα στρατεύματα και τις καταραμένες συνθήκες εγγυήσεως και τα εδάφη και το περιουσιακό και τη Μόρφου και το Βαρώσι. Όλο το βάρος στο Βαρώσι. Ρίξτε το βάρος στο περιφραγμένο Βαρώσι και ξεχάστε την εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία. Ο νους σας να είναι στην επανένωση της πατρίδας μας, όχι στην Κερύνεια ή την απελευθέρωση.

Έχω την ισχυρή εντύπωση, όπως είπα και στην αρχή, ότι όλα είναι συμφωνημένα και η τράπουλα είναι σημαδεμένη. Τώρα θα ριχτούν στον αγώνα οι πιασμένοι παίκτες. Οι πατριάρχες και τα πρωτοπαλλήκαρα της πλατφόρμας του ΝΑΙ, εκείνοι που θέλουν να το τσιμεντώσουν και όλοι που δεν έχουν χωνέψει ότι ο λαός αντιστάθηκε και διέσωσε την Κ.Δ. το 2004. Τώρα στην πενταμερή θα υποστηρίξει τις θέσεις της κοινότητάς μας ο πρωτομάστορας του ΝΑΙ, έτοιμος να παίξει τα ρέστα του και να ξοφλήσει τους λογαριασμούς του. Και οι ιδιοκτήτες της λέσχης των διεθνών απατεώνων ξέρουν ότι τον κρατούν στο χέρι, ότι είναι εντελώς αναξιόπιστος, ότι μπορούν να βασιστούν πάνω του για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.

Θα τα καταφέρουν άραγε να φέρουν την Κ.Δ. σε σημείο χωρίς επιστροφή και με μια στρατηγική συμφωνία στη σημαδεμένη τράπουλά τους να καταργήσουν την Κ.Δ.; Θα τα καταφέρουν να αχρηστέψουν την αντίσταση του λαού; Θα τα καταφέρουν να παρακάμψουν το δημοψήφισμα; Θα τα καταφέρουν με μια ενδιάμεση, στρατηγική συμφωνία να σβήσουν το ηχηρό ΟΧΙ και στη θέση του να βάλουν το ΝΑΙ τσιμεντωμένο με φανφάρες και πουρούδες στην οδό Λήδρας;

Ας ελπίσουμε, ότι ο λαός στέκεται ακοίμητος φρουρός «της Ιστορίας, του δικαίου και της αξιοπρέπειάς του».