Διεθνή

Ο Carl Bildt μετά το Κυπριακό θα «λύσει» και το «εμβολιαστικό»

Στην πρώτη γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα εμβολία ο πρώην Πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της Σουηδίας Carl Bildt. Προωθεί τη λογική της «παγκοσμιοποίησης» και των «ανοιχτών συνόρων» για τον κορωνοϊό. Γνωστός στην Κύπρο για τις εξαρτήσεις του με την Τουρκία και τις αρνητικές του θέσεις για το Κυπριακό.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην ΥΠΕΞ της Σουηδίας Carl Bildt τοποθετήθηκε σε μια καίρια θέση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) που συνδέεται με την κυκλοφορία των εμβολίων. Ο Σουηδός πολιτικός είναι γνωστός στους Κύπριους λόγω των αρνητικών του θέσεων για το Κυπριακό και την φιλοτουρκική του στάση, που ίσως οφείλεται και σε οικονομικά συμφέροντα.

Κορωνοϊός και παγκοσμιοποίηση

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα ελληνόφωνη ιστοσελίδα της Σκανδιναβίας «Υπερβόρειοι» (23/04/2021) επικαλούμενη σουηδικές πηγές, ο Bildt «θα ενεργήσει ως ειδικός απεσταλμένος για το έργο της WHO, το οποίο εργάζεται για να επιταχύνει την ανάπτυξη και τη διαθεσιμότητα εμβολίων, θεραπείας και διαγνωστικών».

Σχολιάζοντας τον διορισμό, ο Υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Per Olsson Fridh ανέφερε πως η «η παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια, διαγνωστικά και θεραπείες για το Covid-19 είναι εξαιρετικά σημαντικά για εμάς για να τερματίσουμε την πανδημία και να εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της σε όλο τον κόσμο. Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο WHO έχει διορίσει τον Carl Bildt ως ειδικό απεσταλμένο για τη συνεργασία ACT-Accelerator.»

Από τους πρώτους μήνες της έναρξης της επιδημίας του κορωνοϊού, ο Carl Bildt είχε δηλώσει πως «οι εθνικές διαμάχες δεν είνια λύση στην κρίση. Η παγκοσμιοποίηση είναι η λύση». Όπως ανέφερε τότε ιστοσελίδα «Υπερβόρειοι», επικαλούμενη του την το κρατικό κανάλι «SVT», ο Bildt είπε για την τεταμένη σχέση ΗΠΑ-Κίνας για το πως λαμβάνει χώρα «ένας αγώνας εξουσίας για το ποιος είναι το νούμερο ένα στον κόσμο».

Υιοθετώντας την διεθνιστική λογική για την κρίση του κορωνοϊού, ανέφερε πως «τώρα βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια κρίση που απαιτεί παγκόσμια παραγωγή ενέργειας. Έχουμε ένα παγκοσμιοποιημένο ιό και, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να παγκοσμιοποιήσουμε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του ιού. Αλλά για τις ΗΠΑ φαίνεται να είναι πιο σημαντικό να καταπολεμήσουν την Κίνα από τον ιό».

Σύμφωνα με τον Carl Bildt «ήταν απαίσιο όταν η ΕΕ έκλεισε τα σύνορά της για να σταματήσει την εξάπλωση» και πως «καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, χρειαζόμαστε ανοιχτά σύνορα». Είπε πως «χρειαζόμαστε μια παγκόσμια ηγεσία για να το πετύχουμε αυτό». Ήδη από τα μέσα Μαρτίου του 2020 ο φιλελεύθερος-συντηρητικός Bildt παραπονέθηκε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Stefan Löfven «ήταν υπερβολικά εθνικιστικές και όχι αρκετά παγκοσμιοποιημένες».

«Είμαι αηδιασμένος από την κυβέρνηση γιατί δεν έχει ευρωπαϊκή σημαία στις συνεντεύξεις τύπου. Ποιος την πήρε; Θα έρθει σίγουρα η μέρα που θα χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Ευρώπης!», έγραψε στο Twitter.

Ένα χρόνο μετά καταφέρεται κατά του «εμβολιαστικού εθνικισμού» σε άρθρο του στο «Project Syndicate» (22/03/2021) και κατηγόρησε τους ηγέτες των κρατών -κυρίως την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία- πως χρησιμοποιούν τα εμβόλια για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. «Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια ανοιχτή, διαφανή, λειτουργούσα παγκόσμια οικονομία. Και, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε πολιτικούς ηγέτες που συμπεριφέρονται σαν statesmen, όχι σαν τακτικιστές», έγραφε.

davu.jpeg

Carl Bildt και Κυπριακό

Ο Carl Bildt είναι γνωστός στην Κύπρο για τις αρνητικές του θέσεις του στο Κυπριακό και για τις σχέσεις του με την Τουρκία και κέντρα τα οποία προωθούν κλείσιμο του ζητήματος με τρόπο που να εξωραΐζεται η κατοχή και να εξυπηρετούνται και τα βρετανικά συμφέροντα.

Το 2014 εντάχθηκε στη γνωστή δεξαμενή σκέψης International Crisis Group. Όπως έγραφε η «Σημερινή» (15/11/2014), «αυτή η δεξαμενή κατ’ επανάληψιν τα τελευταία χρόνια έχει συντάξει μελέτες που έχουν καθαρό αντικυπριακό χαρακτήρα. Όπως εκείνη της 14/3/2014, με τίτλο: "Divided Cyprus: Coming to Terms on an Imperfect Reality".»

Σύμφωνα επίσης με τις αποκαλύψεις του «WikiLeaks», ο Bildt ήταν πληροφοριοδότης των ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίες του 1970.

Έχει πολλές φορές κατηγορηθεί και για φιλοτουρκική στάση. Όταν ήταν ΥΠΕΞ, κατηγορήθηκε για τη στάση του έναντι της Τουρκίας και για το γεγονός πως δεν καταγγέλλει την περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπίεση των Κούρδων. Ο Wolfgang Hansson στην «Aftonbladet» (07/11/2013) ανέφερε πως παρά τα όσα έκανε η κυβέρνηση Erdogan, ο Bildt έγραψε άρθρο που έλεγε πως «βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Θεωρούσε πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό το 2009 είναι «το σημαντικότερο γεγονός» για την ΕΕ. Σύμφωνα με το «SigmaLive» (20/05/2009), σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ ωστόσο άφησε έντονο το άρωμα αποσύνδεσης της τουρκικής ενταξιακής πορείας από το Κυπριακό και διευκρίνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα των Κυπρίων υπό τη στήριξη του ΟΗΕ. Καταδίκασε μεν τη διχοτόμηση ως «ντροπή», ανέφερε όμως: «Το Κυπριακό είναι εκτός του τι διαχειριζόμαστε (εννοεί η ΕΕ). Διότι -όπως είπε- είναι μια διαδικασία στο νησί με τη στήριξη των Ην. Εθνών. Παρ' όλα αυτά - τόνισε- πιστεύω ότι όλοι έχουμε χρέος να κάνουμε οτιδήποτε θα διευκολύνει αυτή την τεράστιας σημασίας προσπάθεια».

Οι ματωμένες μετοχές του Carl Bildt

Ο Bildt είχε κατηγορηθεί από σουηδικά Μέσα για διαπλοκή του με μεγάλες εταιρείες.

Σε έρευνα του Γιάννου Χαραλαμπίδη που δημοσιεύθηκε στο «SigmaLive» (02/08/2009) σκιαγραφήθηκε το πολιτικό πορτρέτο του Bildt και προειδοπούσε τον τότε Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για την εχθρική του στάση ως ΥΠΕΞ κατά την σουηδική Προεδρία της ΕΕ.

Ο Χαραλαμπίδης αποκάλυψε πως ο Bildt προωθούσε επενδύσεις στην Τουρκία μέσω σουηδικού ταμείο και για τα κεφάλαια που συνδέονται με τον ίδιο και πρόσθεσε: «Βεβαίως οι μετοχές, που ο Σουηδός ΥπΕξ διαχειρίστηκε, δεν είναι "ματωμένες" μόνο λόγω των εγκλημάτων του τουρκικού παρακράτους, αλλά και ένεκα των σχέσεων του κ. Bildt με την πολεμική περιοχή του Νταρφούρ. Ο δημοσιογράφος Goran Greider έγραψε στην εφημερίδα «Dagens Nyheter» ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Bildt απέφυγε να αναφερθεί σε γενοκτονία στο Νταρφούρ.»