Διεθνή

Προσφυγικό: Στην Τουρκία το 50% των κονδυλίων της ΕΕ

Λ. Χριστοφόρου: «Η Τουρκία ενδιαφέρεται μόνο για τα χρήματα και το παίζει φιλάνθρωπη, όταν είναι γνωστές οι απαράδεκτες πράξεις και οι πολιτικές της, για τους Πρόσφυγες»

Την απόλυτη εκμετάλλευση της Τουρκίας στο Προσφυγικό ζήτημα καταγγέλλει για άλλη μια φορά, με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Λευτέρης Χριστοφόρου.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού για το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες, ο ευρωβουλευτής άσκησε σκληρή κριτική, για την εκμετάλλευση των προσφύγων από την Τουρκία, τη στιγμή που η ίδια είναι βασικός υπαίτιος για τη δημιουργία των προσφύγων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο δεν μιλάω μόνον ως ευρωβουλευτής, αλλά και ως Ευρωπαίος πολίτης που υφίσταται την προσφυγιά από την κατοχική Τουρκία εδώ και 46 χρόνια, από την ηλικία των 11 χρόνων».

Πρόκειται για σκάνδαλο

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Λευτέρης Χριστοφόρου επανέλαβε πως η Τουρκία μπορεί άμεσα να μειώσει τους πρόσφυγες κατά 200.000 εάν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο. «Έτσι δεν θα χρειαζόταν», τόνισε, «καμία ανθρωπιστική βοήθεια για να το παίζει και φιλάνθρωπος η Τουρκία, όταν είναι γνωστές οι απαράδεκτες πράξεις και οι πολιτικές της για τους πρόσφυγες».

Πρόσθεσε ότι «αναγιγνώσκοντας την έκθεση είδα ότι το 50% της οικονομικής βοήθειας το λαμβάνει και πάλι η Τουρκία. Αυτό για εμένα είναι σκανδαλώδες. Το μόνο που ενδιαφέρει την Τουρκία, και αυτό είναι αποδεδειγμένο, είναι τα χρήματα και μόνο τα χρήματα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Όπως εξήγησε, ο σκοπός (οικονομική βοήθεια) είναι ιερός, για ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες. Αλλά είναι υποκρισία μία χώρα, όπως η Τουρκία, η οποία δημιουργεί η ίδια πρόσφυγες με τις πολιτικές της να παρουσιάζεται ως αρωγός των προσφύγων και να χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Η Τουρκία προκαλεί προσφυγιά

«Σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο δεν μιλάω μόνον ως ευρωβουλευτής, αλλά και ως Ευρωπαίος πολίτης που υφίσταται την προσφυγιά από την κατοχική Τουρκία εδώ και 46 χρόνια, από την ηλικία των 11 χρόνων», είπε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ.

Εξήρε ωστόσο τους χειρισμούς του Προέδρου της Επιτροπής, Tomas Tobe, ο οποίος, όπως είπε, «πολύ ορθά ανέφερε ότι οι πρόσφυγες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, παραμένουν εκτοπισμένοι για 20 χρόνια», παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι στην Ευρωπαϊκή Κύπρο, οι Ευρωπαίοι πρόσφυγες πολίτες, οι Ελληνοκύπριοι, είναι εκτοπισμένοι για 46 ολόκληρα χρόνια. «Είμαστε πρόσφυγες εξαιτίας της Τουρκίας, της χώρας που της δίνουμε τα χρήματα για να δημιουργήσει, τάχατες, υποδομές βοήθειας προς στους πρόσφυγες.

»Πιστεύω ότι η πιο ορθή και σημαντική προειδοποίηση, τόσο του Συμβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την Τουρκία, είναι, αντί να αυξάνει καθημερινά με τις πολιτικές της τους πρόσφυγες, να υποχρεωθεί να αλλάξει πολιτική για να μειωθούν οι πρόσφυγες, που η ίδια δημιουργεί».

Κάλεσε τέλος την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε οικονομική μελέτη και να ενημερώσει πόσα κοστίζει στην Ε.Ε. η βαρβαρότητα της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικός Σύνδεσμος για παρακολούθηση της δήλωσης:

https://youtu.be/Np2wEsDXOn0

Lorida-1000x137-Final-Greek.png