Καταστρέφονται τα ψηφίσματα 550 και 789
Πηγαίνοντας στην "επιτροπή" στα κατεχόμενα καταστρέφουμε το μέλλον του τόπου
Ο πρώην Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Γιώργος Αρέστη, στις 16 Μαρτίου 2021 μίλησε σε τηλεοπτική συνέντευξη στον Χριστόφορο Χριστοφή, η οποία κυκλοφόρησε στο youtube με τίτλο «Γιώργος Αρέστη, ο Δικαστής, το Πόρισμα Αρέστη και ο Άνθρωπος». Πέρα από τα σημαντικά που ανέφερε ο Δικαστής Αρέστη για τον Συνεργατισμό στο Πόρισμά του, προς το τέλος μίλησε και για την Αμμόχωστο. Και συγκεκριμένα για την ούτω καλούμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα «Immovable Property Commission» (IPC), με άλλα λόγια την ψευτο-επιτροπή των Τούρκων, μέσω της οποίας, με πενιχρά ποσά ως αποζημίωση, εξασφαλίσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας από τους Έλληνες Κύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα.
Προτού συνεχίσω με τις δηλώσεις του Δικαστή Αρέστη, υπενθυμίζω το άρθρο μου στις 13.12.2020 στη «Σημερινή», με τίτλο «Βαρώσια - Αμμόχωστος: Η 46χρονη κοροϊδία», στο οποίο, μεταξύ άλλων, έγραψα:
«…Το 1974 ο τουρκικός στρατός πέρασε υπό την κατοχήν του, όπως είχε σχεδιάσει, και την Αμμόχωστο και περιέφραζε τα ‘‘Βαρώσια’’, την τουριστική ακτογραμμή, με πρόσβαση μόνο σ’ αυτούς και τα Ηνωμένη Έθνη».
Μπουλέντ Ετσεβίτ (Τούρκος Πρωθυπουργός εισβολής 1974) Βόνη, 1978: «Η αξία της περιοχής δεν μπορεί να μετρηθεί σε ποσοστά. Η αξία της περιοχής των Βαρωσίων σε οικονομική προοπτική (για τους Τ/κ) ισοδυναμεί με την αξία της μισής νήσου».
Βρετανική θέση - Σερ Ντέιβιντ Όουεν
Σύμφωνα με τα αποδεσμευμένα επίσημα βρετανική έγγραφα του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας για τα χρόνια 1978/80, όταν οι Αμερικανοί υποστήριξαν την ιδέα όπως το θέμα Αμμοχώστου/Βαρωσίων επιλυθεί ως ξεχωριστό θέμα, ο Βρετανός τότε Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Ντέιβιντ Όουεν (μετέπειτα λόρδος Όουεν), διαφώνησε. Υποστήριξε όπως αυτό συμπεριληφθεί σε «λύση πακέτου», κάτι που προσέγγιζε περισσότερο τη τουρκική θέση…». Ολόκληρο το άρθρο εδώ:https://simerini.sigmalive.com/article/2020/12/14/barosia-ammokhostos-e-46khrone-koroidia/.
Οι δηλώσεις του Δικαστή Γιώργου Αρέστη
Αυτά που δήλωσε ο Δικαστής Αρέστη είναι τόσο σημαντικά, που οφείλουμε να τα προβάλουμε για ευρύτερη ενημέρωση, εφόσον δεν τους δόθηκε η πρέπουσα προσοχή.
Σημειώνω την απλή γλώσσα που χρησιμοποίησε και που πρέπει να είναι κατανοητή σε όλους:
«Δεν πρέπει να πηγαίνουμε στην ‘‘Επιτροπή’’, γιατί πηγαίνοντας στην ‘‘Επιτροπή’’ δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο θέμα της Αμμοχώστου. Το θέμα της Αμμοχώστου είναι πολιτικό. Δεν θα το λύσει η ‘‘Επιτροπή’’».
Σε ερώτηση του κ. Χριστοφή: «Δεν βάζεις πίεση πάνω στην Τουρκία (πηγαίνοντας σ’ αυτήν);», απάντησε: «Η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει μέσω της ‘‘Επιτροπής’’. Να σας διαβάσω αποφάσεις τους των δικαστηρίων από εκεί; Απόφαση του 2005 του ‘‘Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου’’, Εβκάφ εναντίον Γενικού Εισαγγελέα, ζήτησε αναγνωριστική απόφαση και εκείνο το ‘‘δικαστήριο’’ αποφάσισε ότι 1472 τίτλοι ιδιοκτησίας, κάποιοι το υπολόγισαν στο 95% της περίκλειστης πόλης, ανήκουν στο Εβκάφ. Δηλαδή εφόσον πας από εκεί θα σου πουν η περιουσία σου δεν είναι δική σου είναι του Εβκάφ, δεν θα την πάρεις. Και αυτές οι περιουσίες ευρίσκονται στον Άγιο Λουκά, στο Κάτω Βαρώσι, στον Άγιο Μέμνονα, στη Δερύνεια, στα Βαρώσια, λέει Βαρώσια εννοώντας προφανώς το κέντρο της πόλης.
»Άλλη απόφαση ύστερα του ‘‘Ανωτάτου Δικαστηρίου’’ τους, στην υπόθεση εταιρεία Ιωάννου εναντίον Εβκάφ, η ‘‘Επιτροπή’’ είπε ναι μεν η ‘‘Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας’’ δεν μπορεί παρά να δεχθεί το τίτλο ιδιοκτησίας που ίσχυε το ‘74, όμως ενέκρινε ότι το Εβκάφ μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματά του στα ‘‘Αστικά Δικαστήρια’’ αμφισβητώντας τον τίτλο που δέχθηκε η ‘‘Επιτροπή’’».
Δηλαδή, τόνισε ο Δικαστής Αρέστη, παραπέμπει το Εβκάφ να πάρει την υπόθεσή του στα «Αστικά Δικαστήρια». Και συνέχισε ο Δικαστής εξηγώντας: «Επομένως εάν κάποιος, θεωρητικά, Αμμοχωστιανός πάει και κερδίσει την υπόθεση στην ‘‘Επιτροπή’’ και του πουν πάρε την περιουσία σου, το Εβκάφ αν θεωρεί την περιουσία δική του, μπορεί κάλλιστα να του εγείρει αγωγή (του Αμμοχωστιανού) στα ‘‘Αστικά Δικαστήρια’’ και να τον κυνηγήσει και να του πει είσαι trespasser.
»Και υπάρχει και άλλη υπόθεση, η Mediterranean, όπου η ‘‘Επιτροπή’’ εδέχθη σαν διάδικο ενδιαφερόμενο μέρος το Εβκάφ. Δηλαδή πηγαίνοντας από εκεί δεν ξέρεις αν στο τέλος θα σου πουν αν η περιουσία είναι δική σου ή αν είναι του Εβκάφ».
Χρ. Χριστοφή: «Άρα είναι χαμένος κόπος».
Δεν δίνουν αποζημίωση για απώλεια χρήσης αλλά για απαλλοτρίωση
Δικαστής Αρέστη: «Εγώ λέω ναι, είναι χαμένος κόπος. Έχω επιστολή από Τουρκοκύπριο δικηγόρο που λέγει σε Ελληνοκύπριο, όχι για την Αμμόχωστο, για περιουσία εκτός Αμμοχώστου, που λέγει ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος στον πελάτη του τον Ελληνοκύπριο, τον οποίο διόρισε ο Ελληνοκύπριος δικηγόρος των Ελληνοκυπρίων, που του λέγει στην επιστολή (εξηγά στους πελάτες του ήταν έντιμος ο Τουρκοκύπριος), ‘‘in nearly all circumstances monetary compensation is the most commonly available remedy’’. Δηλαδή κύριε θα έλθεις από εκεί να διεκδικήσεις την περιουσία σου αλλά είναι αποζημίωση που θα πάρεις στο τέλος. Και σε άλλο σημείο της επιστολής ‘‘as explained the procedure envisaged by the IPC is such that acceptance of compensation results in loss of ownership as well this is akin to de facto expropriation of sale’’. Θα έλθεις, θα σου δώσουν αποζημίωση, δεν θα είναι αποζημίωση για απώλεια χρήσης, είναι για απαλλοτρίωση. Και έχει και άλλο σημείο στην επιστολή που ενδιαφέρει».
«If the IPC or the higher administrative court being to be emanations of Turkey do not offer monetary compensation that will meet your expectations the extent to which this can be challenged remains uncertain». Και πιο κάτω λέγει :«I believe that based on the… of Demopoulos and others v Turkey case decided by the Court in Strasbourg… the prospect to challenge the unavailability of restitution before an international tribunal are very low». (Σημ. Φ.Α. Δηλαδή, αν η ψευτο-επιτροπή και η Τουρκία δεν σου προσφέρουν χρηματική αποζημίωση που να σε ικανοποιεί, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσεις να πάρεις μέτρα εναντίον της απόφασης).
Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος όμως εξηγεί, είπε ο Δικαστής Αρέστη, πως αυτό αφορά υποθέσεις άλλες από την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου και στρατιωτικές περιοχές.
«Cases other than the fenced city of Famagusta or military areas». «Δηλαδή στην περίπτωση του fenced city of Famagusta (περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου) έχεις κάποιαν ελπίδα να αμφισβητήσεις την απόφαση. Αλλά αυτό ίσχυε μέχρι που το κομμάτι εκείνο της Αμμοχώστου ήταν περίκλειστο, fenced up, τώρα δεν είναι πλέον, το έχουν ανοίξει.
Το Εβκάφ είναι πάντα μέσα
»Δηλαδή πηγαίνεις εκεί και κινδυνεύεις, είτε να σου πουν ότι η περιουσία σου είναι του Εβκάφ ή να σου πουν σου δίνουμε αποζημίωση, πάρε την όσο χαμηλή και να είναι, δεν μπορείς να πας να το αμφισβητήσεις και τελείωσε. Ε, με ποιαν εμπιστοσύνη να πάω από εκεί, ποία πίεση να βάλω στην Τουρκία εφόσον κάνουν ό,τι θέλουν.
»Σας διάβασα τις αποφάσεις τους, το Εβκάφ είναι πάντα μέσα… Σας είπα στην υπόθεση της Mediterranean η ‘‘Επιτροπή Περιουσιών’’ από εκεί, δέχθηκε ως ενδιαφερόμενο μέρος το Εβκάφ. Οι Ελληνοκύπριοι της Mediterranean προσέφυγαν σε ένα ‘’Διοικητικό Δικαστήριο’’, το οποίο τους δικαίωσε. Και τους είπε ότι ναι, κακώς η ‘‘Επιτροπή’’ δέχθηκε το Εβκάφ σαν διάδικο. Όμως το Εβκαφ εφεσίβαλε την απόφαση σε ‘’Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο’’, το οποίο δικαίωσε το Εβκάφ. Αυτή υπόθεση ξεκίνησε το 2010 και εκκρεμεί τώρα η προσφυγή των Ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να αποφασίσει το δικαστήριο εκεί αν ήταν καλά αυτά που αποφάσισε το ‘‘Διοικητικό Δικαστήριο’’. Η υπόθεση εκκρεμεί, δεν μπήκε στην ουσία. Και μάλιστα η Τουρκία, για να καθυστερεί και να παρατραβά τα πράγματα, έκανε μια αίτηση και λέγει ότι πρέπει να απορριφθεί αυτή η προσφυγή των Ελληνοκυπρίων γιατί είναι άνευ αντικειμένου. Και μένει το δικαστήριο να αποφασίσει.
Βάζουμε τη θηλιά στο λαιμό μας
»Να σας πω κάτι άλλο, όμως, κύριε Χριστοφή. Η ασπίδα της δικής μας πλευράς είναι τα δύο ψηφίσματα, το 550 και το 789, είναι αυτά που επικαλούμαστε, αυτά επικαλείται η Ευρώπη, ακόμα και πρόσφατα, αυτά επικαλείται και ο ΓΓ του ΟΗΕ για να πείσει τη Τουρκία να μην προχωρήσει. Το 550 λέει το εξής ‘‘θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους του ως αποδέκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στην διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών’’. Δηλαδή αν τώρα εμείς από μόνοι μας δεχόμαστε να πάμε κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση, τουρκική διοίκηση εγώ λέγω, καταστρέφεται αυτό το πράγμα.
»Τα Ηνωμένα Έθνη είπαν να ανοίξει η πόλη για τους νόμιμους κατοίκους της υπό τα ΗΕ. Εάν πηγαίνουμε υπό τουρκική διοίκηση τότε εμείς μόνοι μας βάζουμε τη θηλιά στον λαιμό μας».
Χρ. Χριστοφή: «Τι επιλογές έχει ένας ιδιοκτήτης;»
Έχουμε ευθύνες ως ιδιώτες έναντι του συνόλου
Δικαστής Αρέστη: «Ε, δεν έχει επιλογές κύριε Χριστοφή. Είτε πάω στην Επιτροπή και καταλήγω να μου πουν η περιουσία μου είναι του Εβκάφ είτε να μου δώσουν μια εξευτελιστική αποζημίωση και να πάω περίπατο. Να δεχθώ την εξευτελιστική αποζημίωση; Ε, όχι, εγώ δεν την δέχομαι. Επιπλέον γιατί να καταστρέφω τα επιχειρήματα της επίσημης δικής μας πλευράς, ένας ιδιώτης. Έχουμε ευθύνη σαν ιδιώτες και έναντι του συνόλου, δεν είναι δικό μας θέμα. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο. Πέστε ότι πάμε, μας επιτρέπουν και πάμε από εκεί. Να πάμε στην Αμμόχωστο, να εγκατασταθούμε, για πόσο καιρό θα μείνουμε κάτω από τουρκική αστυνομία, κάτω από τουρκικές φορολογικές Αρχές, κάτω από τουρκικές πολεοδομικές Αρχές; Στην Καρπασία το 1975 υπήρχαν 14.000 Ελληνοκύπριοι, πόσοι υπάρχουν σήμερα; Γιατί στην περίπτωση της Αμμοχώστου η τύχη όσων θα αποφασίσουν να εγκλωβιστούν κάτω από τουρκική διοίκηση θα είναι καλύτερη;...
Ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ
»Σε περίπτωση λύσης είναι άλλο θέμα. Μιλώ με τα σημερινά δεδομένα. Όταν αποφασίζεις κάτι δήθεν για να προστατεύσεις τα ατομικά σου δικαιώματα, τα ατομικά δικαιώματα έχουν όρια.Και να σας διαβάσω τι λέγει το προοίμιο του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
‘‘Η απόλαυση των δικαιωμάτων αυτών συνεπάγεται ευθύνες και καθήκοντα έναντι τόσον τρίτων όσο και της ανθρώπινης κοινότητας και των μελλοντικών γενεών’’. Δεν μπορεί, εγώ μόνος μου, να αποφασίζω τι θα κάνω και να καταστρέφω το μέλλον αυτού του τόπου και αυτό το οποίο η επίσημη πλευρά η δική μας θέλει να προωθήσει.
O Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ: https://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_el.pdf.
»Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι με το να πάω στην Επιτροπή δεν μου προσφέρει λύση. Και αν πάω και μου πουν είναι του Εβκάφ, τέλειωσε χάνω και το δικαίωμά μου, δεν είναι δική μου η περιουσία μου, πού θα πάω να βρω το δίκαιό μου; Ή αν πάω και μου πουν π.χ. η περιουσία μου αξίζει 100 ευρώ και μου δώσουν 20, τι, να τα πιάσω και να την ξεχάσω; Ε, όχι, προτιμώ να κρατώ τον τίτλο μου και να ελπίζω»…
Οι σχετικές δηλώσεις του Δικαστή Αρέστη ξεκινούν στη 1 ώρα και 50’: https://www.youtube.com/watch?v=IONL_2cmo8M&t=2306s.
Απάτη Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων
Εν κατακλείδι οι δηλώσεις του Δικαστή Αρέστη καταδικάζουν έντονα όσους εδώ και χρόνια, και επίμονα, καλούσαν (και καλούν) τους πρόσφυγες να τρέχουν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα για τάχατες αποζημιώσεις. Γνωρίζοντας ότι αυτή είναι μια απάτη Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων για να αποσπούν ύπουλα τους τίτλους ιδιοκτησίας των Ελλήνων έναντι πενιχρής αποζημίωσης. Η οποία δεν είναι για απώλεια χρήσης, όπως έγινε στην περίπτωση της Τιτίνας Λοϊζίδου, αλλά για να αρπάζει τους τίτλους ιδιοκτησίας.
Και με το αζημίωτο οι δικηγόροι στα ελεύθερα…
*Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος
**Εξηγήσεις
Το Εβκάφ: Mουσουλμανικό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων (βακούφια) που έχουν γίνει από πιστούς για θρησκευτικούς λόγους προς τον Αλλάχ.
Tι είναι ακριβώς τα «βακούφια» που θυμήθηκαν οι Τούρκοι;
28.06.2019 Sigmalive
https://www.sigmalive.com/news/local/575566/ti-einai-akrivos-ta-vakoufia-pou-thymithikan-oi-tourkoi