Παιδεία

Τα σχολεία αδειάζουν, αλλά δεν κλείνουν

Οι αριθμοί δεν δικαιολογούν το κλείσιμο, ωστόσο επιτάσσουν την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου και τη διενέργεια rapid tests σε μικρότερες ηλικίες. Σκέψεις που θα συζητηθούν, αλλά θα αποφασιστούν μετά τις διακοπές του Πάσχα

Πονοκέφαλος τα αυξανόμενα κρούσματα αλλά και οι στενές επαφές που εντοπίζονται στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Δεν είναι λίγοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, με τη μαθησιακή διαδικασία να διακόπτεται απότομα γι’ ακόμη μια φορά και ίσως να μεταφέρεται διαδικτυακά. Κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αν θα πας σχολείο για να γράψεις διαγώνισμα, για να μάθεις όσα θα εξεταστείς στο τέλος της χρονιάς, αν θα εξεταστείς στο τέλος της χρονιάς, ή αν θα μαζέψεις τα πράγματά σου γιατί θεωρήθηκες στενή επαφή. Οι μαθητές μπερδεμένοι και οι καθηγητές σε ρόλο πυροσβέστη κάθε φορά.

«Στην πρίζα οι καθηγητές»

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι «μας έχουν αναγκάσει να ζούμε κάτω από καθεστώς ανασφάλειας. Όλοι οι συνάδελφοι βρίσκονται στην πρίζα διότι τα πράγματα βρίσκονται σε μια διαρκή εκκρεμότητα. Υπάρχουν σχολεία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, σχολεία με περισσότερα από 20 κρούσματα εκπαιδευτικών και μαθητών. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά, μαζί με τις επαφές τους, απλώς αδειάζουν το σχολείο. Επιπρόσθετα άρχισε να παρουσιάζεται πρόβλημα και με τους αντικαταστάτες, αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των εκπαιδευτικών που χρειάζεται να αντικατασταθούν στα σχολεία».

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη το υγειονομικό πρωτόκολλο των Παγκύπριων Εξετάσεων. Το μοναδικό σημείο που δεν ξεκαθάρισε ακόμη, ένα μήνα πριν από την έναρξή τους. Στις διαβουλεύσεις παραμένουν Υπουργείο Υγείας και Παιδείας, ώστε να καθορίσουν πώς θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις όσοι μαθητές θα βρίσκονται υπό αυτοπεριορισμό ή θα είναι κρούσματα, ώστε να μη χάσει κανένα παιδί την ευκαιρία να δώσει τις εξετάσεις που ενδεχομένως να καθορίσουν τα επόμενά του βήματα. Σκέψεις για εξετάσεις κατ’ οίκον ή ακόμη για δημιουργία σχολείων αναφοράς είναι στο τραπέζι και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα καθοριστούν και από την επιδημιολογική εικόνα που θα επικρατεί τον Μάιο. Την περασμένη χρονιά, οι ελάχιστοι μαθητές που ήταν σε αυτοπεριορισμό, παρακάθισαν στις εξετάσεις με τη βοήθεια εκπαιδευτικών που πήγαν στις οικίες τους. Φέτος, όμως, τα δεδομένα δείχνουν να είναι διαφορετικά. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα και οι στενές επαφές δυσκολεύουν την κατάσταση.

Τι γίνεται με τις υπόλοιπες εξετάσεις

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας, αναμένεται η ανακοίνωση της ύλης για Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών. Οι εξετάσεις για τα τετράμηνα φαίνεται ότι θα συντρέχουν το ίδιο χρονικό διάστημα με τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Όσο για τις προαγωγικές εξετάσεις του γυμνασίου, αυτές - αν γίνουν - φαίνεται να τοποθετούνται μεταξύ 10 με 18 Ιουνίου, ενώ στην παρούσα φάση οι μαθητές δίνουν τη δική τους μάχη στα διαγνωστικά δοκίμια αξιολόγησης για το β’ τετράμηνο. Οι εξετάσεις για το γυμνάσιο θα είναι διαφοροποιημένες, ανάλογα με το τι έχει διδαχθεί στα παιδιά. Υπενθυμίζεται, δε, ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η εκπαίδευση των γυμνασιόπαιδων ήταν μόνο μέσα από την πλατφόρμα teams.

Άμεσος εμβολιασμός

των εκπαιδευτικών

Μια απόφαση που πολύ αργεί, σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου, είναι αυτή που προνοεί για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, αφού παραμένουν εκτεθειμένοι στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης χωρίς ακόμη κάποιαν απόφαση. «Ποιος θέλει να παίζει με την υγεία μας; Εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή σε έναν χώρο που είναι υψηλού κινδύνου. Πώς γίνεται να μειώνεται το ηλικιακό όριο στους εμβολιασμούς, αλλά να μη λαμβάνεται απόφαση για εμβολιασμό των εκπαιδευτικών; Για μας είναι απαράδεκτο. Αν αυτήν τη στιγμή είχαμε ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών εμβολιασμένων, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά».

Στη συνάντηση, πάντως, που είχε ο Υπουργός Παιδείας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ την περασμένη Παρασκευή, ο Υπουργός σημείωσε ότι, εφόσον υπάρξει απόφαση για εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων, «το ΥΠΠΑΝ έχει καταθέσει πρόταση για να συμπεριληφθούν και οι εκπαιδευτικοί», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «με την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών φαίνεται ότι σύντομα καλύπτονται και οι νεότερες ηλικίες». Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, συμπεριλαμβάνονται σταδιακά και οι εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα στην Ελλάδα ξεκινά ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών από τις 21 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Μετά την ένταξη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, εντάσσονται από 21/4 στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και οι εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Θωρακίζουμε την εκπαιδευτική μας κοινότητα», όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως.