Κυπριακό

Και Αρκαδοκύπριος, και Ρωμιός: Καλό παράδεισο Γιατρέ...

«Ἱερουσαλὴμ Ἱερουσαλήμ, ἡ ἀποκτέννουσα τοὺς προφήτας καὶ λιθοβολοῦσα τοὺς ἀπεσταλμένους πρὸς αὐτήν!»

«Ἱερουσαλὴμ Ἱερουσαλήμ, ἡ ἀποκτέννουσα τοὺς προφήτας καὶ λιθοβολοῦσα τοὺς ἀπεσταλμένους πρὸς αὐτήν!»

--Κατά Ματθαῖον 23,37

Μεγάλη Δευτέρα Ἑσπέρας, 26 Απριλίου 2021 μ.Χ. Περίπου την ώρα που στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες διαβάζεται το πιο πάνω, επέλεξε να αφήσει τα επίγεια ο λευκαρίτης Γιατρός, ο Βάσος ο Λυσσαρίδης.

Εχθροί και φίλοι μπορούν να του προσάψουν πολλά - τακτικιστικά λάθη, προσωπικές φιλοδοξίες, εγκληματικές πράξεις, παραλείψεις ή υπεκφυγές και κομματικούς ελιγμούς. Η Ιστορία θα τον κρίνει αυστηρότατα διότι βρισκόταν κοντά στον πυρήνα των εξελίξεων.

Ένα μόνο όμως δεν μπορούν να τον κατηγορήσουν: Ότι δεν υπήρξε πολιτικός προφήτης. Ότι δεν υπήρξε διορατικός όσον αφορά την τουρκική στοχοθεσία για την Κύπρο.

Προειδοποίησε για την ωρολογιακή βόμβα της Ζυρίχης, ήχησε τον συναγερμό για τα αδελφοκτόνα πάθη που θα έδιναν πάτημα για εισβολή και διχοτόμηση, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ομοσπονδία κόντρα στις «ομόφωνες» σειρήνες, φώναζε για Αλεξανδρεττοποίηση σε καιρούς ανανισμού, κραιπάλης, ωχαδερφισμού και ασυδοσίας.

Στον ένα αιώνα ζωής αυτού του κυπριακού πολιτικού τέρατος, για ένα μόνο δεν μπορεί να κατηγορηθεί: Ότι υπήρξε Επιμηθεύς. Ήταν πάντα Προμηθεύς. Προειδοποιούσε αλλά δεν τον εισάκουαν. Ούτε οι πολιτικοί του σύμμαχοι, που απολάμβαναν ψηφοθηρικά τα κομματικά οφέλη του πατριωτισμού του, ούτε οι εκάστοτε πολιτικοί εχθροί του, που τον θεωρούσαν επικίνδυνο δημαγωγό.

«Οὐ γὰρ οἴδασι τί ποιοῦσι»... Γελούσαν μαζί του -ποιοι;- κάποιοι μωροί και άμυαλοι δεξιοί που τον χλεύαζαν ως «κουμμουνιστή» και κάποιοι χαμερπείς και οσφυοκάμπτες μαρξίζοντες που τον διέσυραν ως «νεοναζί».

Ήσουν και ΕΟΚΑ, ήσουν και ΕΑΔΕ. Ήσουν και ΕΔΕΚ, ήσουν και AAPSO. Ήσουν και Κοκκινοσκούφης του Πενταδακτύλου, ήσουν και χωργιάτης του Ρε Αλέξη.

Όσες επιλογές και αν έκανες στον μακρύ σου πολιτικό βίο, ενωτικός ή κυπροκεντρικός, εθνικιστής ή σοσιαλιστής, Ανατολίτης μπααθικός ή Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης, ήσουν πάντα αγονάτιστα Έλληνας - αυτόχθονας και οικουμενικός ταυτόχρονα. Και Αρκαδοκύπριος και Ρωμιός.

Αἰωνία σου ἡ μνήμη, ἀξιομακάριστε καὶ ἀείμνηστε Γιατρέ ἡμῶν…

Αντί άλλου μνημοσύνου, διαβάστε το περσινό αφιέρωμα της «Σημερινής» (17/05/2020): «Εκατό Χρόνια Λυσσαρίδης: Η πολιτική επιρροή του Γιατρού στη γένεση και την εξέλιξη του Κυπριακού Κράτους»

CNA_T35bb6e19bd4646e69fa999d4a6727ea9.jpg