Κυπριακό

Γκουτέρες προς Τατάρ: Εκτός όρων εντολής τα 2 κράτη

Ενημέρωση του «Σίγμα» από τη Γενεύη.

Σύννεφα μαζεύτηκαν ήδη από την δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη στη Πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, εξαιτίας κυρίως της εμμονής της τουρκικής πλευράς για λύση στη βάση δυο κρατών.

Ο κ. Τατάρ είπε στον κ. Γκουτέρες, «το όραμα μιας συμφωνίας στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών που θα εδράζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους».

Σύμφωνα με ενημέρωση του «Σίγμα» από την Γενεύη,  για την χτεσινή συνάντηση του Γ.Γ του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες  με τον κατοχικό ηγέτη , ο ΓΓ επεσήμανε στον Τατάρ τα ακόλουθα:

α) Η λύση 2 κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του

β) Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και

γ) Ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

Aυτή την στιγμή γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες. Ο ΠτΔ ετοιμάζεται για σύσκεψη με συνεργάτες του ενόψει των σημερινών συναντήσεων στην Έδρα ΗΕ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, έτοιμος να παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την εντολή για το Κυπριακό, εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του «ΡΙΚ» από τη Γενεύη η Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί αύριο και δεν θα δοθεί παράταση, ενώ, σε επίπτωση ναυαγίου και αυτής της προσπάθειας, ο ΓΓ φέρεται να προβληματίζεται για την παράδοση της εντολής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σκέψη, που μοιράστηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή τους.