Πολιτισμός

Κυκλοφόρησαν τα «Πρώτα λόγια» του Μιχάλη Παπαδόπουλου

«Πρώτα λόγια» τιτλοφορείται η έκτη ποιητική συλλογή του Μιχάλη Παπαδόπουλου, εκδόσεις Αραχτή Άρκτος (2021). Ενδεχομένως να πρόκειται για την πιο προσωπική και βιωματική δουλειά του ποιητή, καθώς όλα τα ποιήματα της συλλογής αρύονται από το γεγονός της πρόσφατης γέννησης των δύο εγγονιών του και είναι αφιερωμένη σ’ αυτά.

Πρόκειται για ένα σχετικά μακροσκελές συνθετικό ποίημα, χωρισμένο σε δύο περίπου ισομεγέθεις ενότητες -Πρώτα λόγια και Αφετηρίες- στις οποίες διαφαίνεται η χρονική ακολουθία των γεννήσεων των δύο εγγονιών (Ανδρέα και Ελένης-Γεωργίας).

Όπως επισημαίνει ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας, Παναγιώτης Νικολαΐδης, «όπως όλες οι εμπειρίες αρχετυπικής φύσεως, η εμπειρία της γέννησης, και δη της γέννησης των εγγονιών, που όπως εύγλωττα αποτυπώνει η λαϊκή σοφία ‘είναι δκυο φορές παιδκιά μας’, είναι κυρίως μια αμφίσημη και ταυτόχρονα αναγεννητική εμπειρία, αφού συντίθεται από την εναλλαγή ή τη συγχώνευση δύο αντίρροπων δυνάμεων και καταστάσεων. Της χαρμόσυνης γέννησης των παιδιών-εγγονιών από τη μια, η οποία διασφαλίζει την αδιάκοπη συνέχεια της γραμμής αίματός μας μέσα στον χρόνο, κι από την άλλη της τραγικής επίτασης της αναπόφευκτης εγγύτητάς μας στο τέρμα και στον θάνατο. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το σημαίνον από πολλές απόψεις συνθετικό ποίημα του Μιχάλη Παπαδόπουλου ‘Πρώτα λόγια’ αναπηδά από τα βαθύτερα εσωτερικά - αναζωογονητικά και αναγεννητικά - του βιώματα και προβάλλει ως εσωτερική αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού του εαυτού μπροστά στο θαύμα της ζωής και της γέννησης, αποτυπώνοντας θαυμαστά όχι μόνο την ωρίμανση του ποιητή, αλλά και μια καίρια ιστορικοκοινωνική θέαση του πραγματικού».

Το βιβλίο διατίθεται σε βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας.

ΜΙΚΕ 2.jpg

Βιογραφικό

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές (Αμμόλιθος, 1997, Εντός Συνόρων, 2000 - Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου -, Έλικας Φανταστικού Ελικοπτέρου, 2010, Εκδοχές ενός Ποιήματος, 2016, Μια στο Λευκό και δυο στο Μαύρο, Σονάτα για την Αφαίρεση, σε σύμπραξη με τον ποιητή Παναγιώτη Νικολαΐδη, 2017, Πρώτα λόγια, 2021). Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ ποίησης και ποιητικές-καλλιτεχνικές συναντήσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εργαζόταν μέχρι πρότινος ως δημοσιογράφος, κειμενογράφος και επιμελητής κειμένων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ενώ είχε την ευθύνη έκδοσης του πολιτιστικού ενθέτου «Ηδύφωνο» της εφημερίδας «Η Σημερινή».