Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: «Η Τουρκία ενορχήστρωσε στρατούς από τρολλς κατά την πανδημία»

Το κυβερνών AKP και η τουρκική κυβέρνηση ενορχήστρωσαν στρατούς από τρολλς και επέβαλαν διαδικτυακούς περιορισμούς και άλλα προσκόμματα για να αποσπάσουν την προσοχή από συγκεκριμένες ιστοσελίδες, λογαριασμούς και άλλες άβολες πληροφορίες.

Στη νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την περίοδο 2021-21, αναφέρεται ότι η τουρκική κυβερνηση ενορχήστρωσε στρατούς από τρολλς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την πανδημία ως πρόσχημα για την καταστολή της διαφωνίας, τις αστυνομικές υπερβάσεις και να διασφαλίσουν πως υπάρχει λογοδοσία για παραπτώματα και να τερματίσουν την ροπή προς την δημιουργία καθεστώτων παρακολούθησης», αναφέρει η έκθεση.

Το κυβερνών AKP και η τουρκική κυβέρνηση ενορχήστρωσαν στρατούς από τρολλς και επέβαλαν διαδικτυακούς περιορισμούς και άλλα προσκόμματα για να αποσπάσουν την προσοχή από συγκεκριμένες ιστοσελίδες, λογαριασμούς και άλλες άβολες πληροφορίες, προσθέτει η έκθεση.

Η ύπαρξη φιλοκυβερνητικών τρολλς αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο κριτικής στην Τουρκία. Τον περασμένο Ιούνιο το Twitter έκλεισε περίπου 7,340 λογαριασμούς ως μέρος των «συνδεδεμένων με το κράτος επιχειρήσεων πληροφοριών».

Όπως έγραφε το Σεπτέμβριο η «Σημερινή», η Τουρκία έστησε μηχανισμούς επιχειρήσεων προπαγάνδας και αντι-προπαγάνδας, κλιμακώνοντας τη δραστηριότητά της σε παραδοσιακά ΜΜΕ και ΜΚΔ.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ανέφερε πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Επικρίνει επίσης συγκεκριμένα το δικαστικό σώμα.

Η δικαστική εξουσία περιφρόνησε τις εγγυήσεις και τις διαδικασίες για δίκαιη δίκη και συνέχισε να εφαρμόζει αντιτρομοκρατικούς νόμους με ευρύ περιθώριο ερμηνείας για να τιμωρήσουν πράξεις οι οποίες προστατεύονται βάσει διεθνούς δικαίου.

Ορισμένοι δικαστές και δικηγόροι υπέστησαν κυρώσεις για τη νόμιμη άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων, ανέφερε επίσης η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Πρόσθεσε ότι «η δικαστική παρενόχληση ατόμων όπως δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την πραγματική ή υποτιθέμενη διαφωνία τους συνεχίζεται».

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε έντονα και την ρητορική του Προέδρου Ερντογάν και άλλων κρατικών αξιωματούχων κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας, την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και για το γεγονός ότι δεν απελευθερώθηκαν όσοι αδίκως καταδικάστηκαν βάσει των αντιτρομοκρατικών νόμων, όπως επίσης και αυτών που βρίσκονται σε προδικαστική κράτηση ως μέρος των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid-19. Καταδικάζονται επίσης οι εξαναγκαστικες εξαφανίσεις και οι αναφορές για βασανιστήρια και κακομεταχείριση.