Παιδεία

Στην αναμονή για τις Παγκύπριες

Πυρετώδης η προετοιμασία των μαθητών αλλά και των αρμοδίων, που ξηλώνουν και ράβουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις Παγκύπριες

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Σε λιγότερο από ένα μήνα οι τελειόφοιτοι θα δώσουν τη δική τους μάχη για μια θέση στα δημόσια Πανεπιστήμια αλλά και στον κλάδο που επιθυμούν. Λίγες μόνο μέρες έμειναν για τις Παγκύπριες Εξετάσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι τρέχουν ώστε και η φετινή χρονιά, μέσα από τις ιδιαιτερότητές της, να ολοκληρωθεί ομαλά.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς η επιδημιολογική εικόνα αλλάζει συχνά, με αποτέλεσμα μερικοί υποψήφιοι πιθανόν να μπουν άθελα τους στην κατηγορία των στενών επαφών ή των κρουσμάτων, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, γεγονός που λαμβάνεται ήδη υπόψη από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, ώστε κανένα παιδί να μη χάσει την ευκαιρία του.

Οι ενέργειες που λαμβάνει ήδη το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Υγείας, στόχο έχουν τη διασφάλιση της υγείας και της προστασίας όλων των συμμετεχόντων σε αυτήν τη διαδικασία, παρέχοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να παρακαθίσουν στις εξετάσεις.

Εξετάσεις σε διαμορφωμένους χώρους

Το υγειονομικό πλάνο των εξετάσεων διαμορφώνεται από τους αρμόδιους φορείς με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Η πραγματοποίηση των εξετάσεων δεν φαίνεται να είναι μια εύκολη διαδικασία, δεδομένου ότι θα υπάρχουν -πολύ περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά - υποψήφιοι που θα πρέπει να βρίσκονται σε καθεστώς αυτοπεριορισμού.

Αν και αναμένεται επίσημα πια ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που θα καθορίζει τη διαχείριση της πανδημίας, εντούτοις το ΥΠΠΑΝ ανέφερε την ύπαρξη ειδικά διαμορφωμένων χώρων, όπου θα παρακαθίσουν οι μαθητές που είναι θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Σε αυτούς τους χώρους θα υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι επιτηρητές εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή μαζί τους. Το ζήτημα της επιτήρησης από απόσταση, βέβαια, ακόμη εξετάζεται. Όσο για τα άτομα που δεν είναι θετικά στον covid-19 αλλά παραμένουν υπό περιορισμό ως στενές επαφές, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τους Οργανωμένους Γονείς, ότι θα προβλεφθούν συγκεκριμένοι χώροι, ώστε και αυτά τα παιδιά να παρακαθίσουν στις εξετάσεις τους.

Στοχευμένος εμβολιασμός εκπαιδευτικών

Πέραν των διαμορφωμένων χώρων, το ΥΠΠΑΝ ανέφερε ότι θα προβεί σε άμεσες διευθετήσεις, ώστε οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στην επιτήρηση των υποψηφίων που θα είναι θετικοί στον κορωνοϊό ή στενές επαφές, να προβούν στον απαραίτητο εμβολιασμό. Κληθείς να σχολιάσει τον στοχευμένο εμβολιασμό, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, ανέφερε στην «Σημερινή» ότι πάνε τρεις μήνες τώρα που φωνάζουν οι εκπαιδευτικοί για στοχευμένο εμβολιασμό. «Είμαστε οι μόνοι που εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε έναν χώρο με 500 μέχρι και 800 άτομα. Με παιδιά, τα οποία, στις πλείστες των περιπτώσεων, παραμένουν ασυμπτωματικά. Τώρα τελευταία στιγμή θυμήθηκαν αυτό που φωνάζαμε».

Ας γίνει έστω και την ύστατη, δήλωσε ο κ. Πολυβίου, ο οποίος τόνισε ότι οι μέρες περνούν και πρέπει η απόφαση αυτή να γίνει πράξη άμεσα. «Έστω και τώρα ας σπεύσουν να το κάνουν, γιατί ο καιρός περνά και για να γίνει το εμβόλιο χρειάζεται μια διαδικασία. Ελπίζω να προλάβουν πριν να υπάρχουν χειρότερα κακά. Όπως και να ’χει, εμείς θα είμαστε εκεί, ώστε να τελειώσει ομαλά αυτή η δύσκολη σχολική χρονιά και να υπενθυμίσουμε ότι τίποτα δεν σταματά εδώ. Θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε και την επόμενη σχολική χρονιά. Να βάλουμε κάτω τα δεδομένα και να δούμε με ποιον τρόπο θα καλύψουμε τα όποια κενά και πώς θα δουλέψουμε με όλα αυτά».

Τι γίνεται με την ετοιμότητα των παιδιών

Είτε το συνειδητοποίησαν είτε όχι οι τελειόφοιτοι, έχουν εισέλθει ήδη στο τελευταίο εκατοστάρι, για το οποίο θα πρέπει να αναπτύξουν ταχύτητα, ώστε να πατήσουν πρώτοι τον δικό τους στόχο. Ένας στόχος που για να επιτευχθεί χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια, ιδρώτας, κόπος και ιδιαίτερο ψυχικό σθένος. Ένα σθένος που δοκιμάστηκε ουκ ολίγες φορές φέτος. Αντιμέτωποι με το άνοιξε-κλείσε των σχολείων, με την αποστασιοποίηση, με την ίδια την ασθένεια, με τον αυτοπεριορισμό, με την πάλη να φτάσουν στο ίδιο σημείο που ήταν άλλοι.

Αναντίλεκτα οι υποψήφιοι διανύουν μια δύσκολη περίοδο, σε μια εποχή μάλιστα που υπό κανονικές συνθήκες θα πηγαινοέρχονταν στα φροντιστήρια για τα τελευταία ενισχυτικά μαθήματα. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, μίλησε στη «Σ» για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν φέτος τα παιδιά, οι οποίες, μάλιστα, δεν φαίνεται να τελειώνουν μέχρι τις εξετάσεις. «Σίγουρα ήταν μια ιδιαίτερη και πιο δύσκολη η φετινή από την προηγούμενη χρονιά. Θετικό είναι το γεγονός ότι όλοι έχουν δώσει προτεραιότητα στους τελειόφοιτους, έτσι μετά το lock down του Δεκέμβρη επέστρεψαν στα σχολεία τον Φεβρουάριο και έτσι υπήρχε κάποιος χρόνος προετοιμασίας με φυσική παρουσία στις τάξεις».

Στην ερώτηση αν τα παιδιά είναι έτοιμα, ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι θα ήταν περισσότερο έτοιμα αν δεν υπήρχε η πανδημία. Η αναπροσαρμογή της ύλης υπήρξε μια θετική εξέλιξη, η οποία ανακούφισε λίγο τους μαθητές που βρίσκονται στην τελική ευθεία για να διεκδικήσουν μια θέση στα δημόσια πανεπιστήμια, είπε.