Διεθνή

Αμερικανική κατασκοπεία στην Ευρώπη μέσω Δανίας

Η NSA παρακολουθούσε αξιωματούχους πρώτης γραμμής και υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία. Προειδοποιήσεις Γάλλων για «συνέπειες» στις σχέσεις με ΗΠΑ. Παρόμοιες καταγγελίες και το 2013.

Η κατασκοπεία Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις αμερικανικές υπηρεσίες με τη βοήθεια της Δανίας θα είναι «εξαιρετικά σοβαρή», αν αποδειχθεί, εκτίμησε χθες ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clément Beaune, την επομένη αποκαλύψεων από ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, διέπραξαν λάθη ή υπερβάσεις στη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες (...) Και στη συνέχεια να δούμε αν πραγματικά υπήρξαν από την αμερικανική πλευρά (...) οι υποκλοπές, η κατασκοπία πολιτικών αξιωματούχων», δήλωσε ο Beaune στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο «France Info», χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να «υπάρξουν συνέπειες σε όρους συνεργασίας» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, άρα αυτού του είδους η συμπεριφορά δυστυχώς μπορεί να συμβεί, θα το επιβεβαιώσουμε», ανέφερε, σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ».

«Μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, μια ελάχιστη συνεργασία, άρα αυτά τα πιθανά γεγονότα είναι σοβαρά, πρέπει να τα επιβεβαιώσουμε και στη συνέχεια να υπάρξουν οι συνέπειες σε όρους συνεργασίας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν πολιτικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Angela Merkel, από το 2012 έως το 2014 με τη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας, αποκάλυψαν χθες, Κυριακή, ΜΜΕ στη χώρα αυτή και στην Ευρώπη.

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το «Danmarks Radio», μετέδωσε πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) αξιοποιούσε τις δανικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να παρακολουθεί αξιωματούχους πρώτης γραμμής και υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE (Forsvarets Efterretningstjeneste).

Ο Clément Beaune είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι Γάλλοι μπορεί να παρακολουθούνταν.

Η Υπουργός Άμυνας της Δανίας Trine Bramsen αρνήθηκε να σχολιάσει τις «εικασίες» των ΜΜΕ για θέματα πληροφοριών, σύμφωνα με το «Reuters». Η δανική FE, καθώς και η αμερικανική NSA και το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (Director of National Intelligence) των ΗΠΑ, αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα.

Το βρετανικό «BBC» ανέφερε πως παρόμοιες κατηγορίες δημοσιεύθηκαν και το 2013. Τότε, τα μυστικά είχαν διαρρεύσει από τον πρώην υπάλληλο της NSA Edward Snowden, που είπε επίσης πως το τηλέφωνο της Γερμανίδας Καγκελάριου παρακολουθείτο από την NSA.

Όταν έγιναν οι τότε καταγγελίες, ο Λευκός Οίκος δεν διέψευσε πλήρως αλλά ανέφερε πως το τηλέφωνο της Μέρκλε δεν είχε κοριούς εκείνη τη στιγμή και δεν θα συνέβαινε στο μέλλον.