Υγεία

Σιγκαπούρη: Γιατροί καλούν σε παύση εμβολιασμού των εφήβων λόγω θανάτου 13χρονου

Ο θάνατος 13χρονου αγοριού στις ΗΠΑ μετά τον εμβολιασμό του θορύβησε γιατρούς στη Σιγκαπούρη. Η χώρα σκοπεύει να ζήσει πλέον κανονικά με τον κορωνοϊό, παρά τις μεταλλάξεις, όπως γίνεται με όλες τις λοιμώξεις, όπως τη γρίπη.

Ομάδα γιατρών στη Σιγκαπούρη έστειλε μια «επείγουσα ανοιχτή επιστολή» στην επιτροπή ειδικών της χώρας που είναι υπεύθυνη για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καλώντας σε παύση της διαδικασίας για τους ανήλικους μέχρι το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, γνωστό ως CDC, να ξεκαθαρίσει γιατί ένας 13χρονος πέθανε μετά που έλαβε το εμβόλιο.

Σύμφωνα με το «RT», η επιστολή συντάχθηκε «εκ μέρους πολλών ενδιαφερομένων παιδιάτρων, ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ειδικών, χειρούργων και παθολόγων» και υπογράφεται από αριθμό επαγγελματιών υγείας της Σιγκαπούρης.

Οι συγγραφείς καλούς τις αρχές «να εξετάσουν μια σύντομη καθυστέρηση» στον εμβολιασμό των νέων με εμβόλια τύπου mRNA ενόψει του πρόσφατου συμβάντος στις ΗΠΑ.

sig2.JPG

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το CDC ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το θάνατο ενός 13χρονου από το Σάγκινο του Μίσιγκαν, ο οποίος συνέβη τρεις μέρες μετά τη λήψη του δεύτερου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, το οποίο ωστόσο δεν κατονομάζεται.

Τα εμβόλια που κατασκευάστηκαν από την Pfizer-BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson έχουν λάβει έγκριση εκτάκτου ανάγκης στις ΗΠΑ και όλα χρησιμοποιούνται ήδη στη Σιγκαπούρη.

Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν πως πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στο CDC, «λίγες εβδομάδες για την παραγωγή ισχυρών και πειστικών δεδομένων» σχετικά με το θάνατο του εφήβου και την πιθανότητα σύνδεσης με τον εμβολιασμό.

Επιμένουν ότι το ζήτημα είναι επείγον διότι η Σιγκαπούρη εφαρμόζει «ένα από τα πιο επιθετικά» προγράμματα mRNA στον κόσμο, όπου τουλάχιστον 200,000 νεαρά αγόρια αναμένεται να εμβολιαστούν.

«Σίγουρα, δεν θέλουμε να δούμε περισσότερους ύποπτους θανάτους που σχετίζονται με τα εμβόλια σε νεαρά άτομα στο άνθος της ζωής τους», αναφέρει η επιστολή.

Καθώς εξαπλώνονται οι ανησυχίες, μερίδα γονέων στη Σιγκαπούρη μαζεύουν υπογραφές και ζητούν από τις αρχές να αναστείλουν τον εμβολιασμό όσων είναι κάτω των 30, ιδιαίτερα παιδιά 12 με 15 ετών, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του CDC. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί περίπου 2000 υπογραφές.

Να εμβολιαστούν αλλά να μην αθλούνται για μια βδομάδα

Η σιγκαπουρική επιτροπή εμπειρογνωμώνων για τον εμβολιασμό επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής των γιατρών και διαβεβαίωσε πως το θέμα παρακολουθείται στενά σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Μέχρι στιγμής, θεωρούν πως τα οφέλη από τα εμβόλια υπερτερούν των ρίσκων μόλυνσης από τον ίδιο τον ιό.

Η επιτροπή συμβουλεύει όπως ο εμβολιασμός των νεαρών συνεχιστεί, αλλά πρόσθεσαν ότι ως προληπτικό μέτρο θα πρέπει να αποφεύγονται εντατικές σωματικές δραστηριότητες για μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους σε περίπτωση επιπλοκών.

Κανονική ζωή με κορωνοϊό

Το πρόγραμμα εμβολισμού συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στην ασιατική χώρα. Περισσότερα από 2 εκατομμυρία άτομα έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις, σε μια χώρα με πληθυσμό 5,7 εκατομμύρια.

sig3.JPG

Η Σιγκαπούρη έχει στόχο να εμβολιάσει πλήρως τα 2/3 του πληθυσμού της, ενώ λέει επίσης ότι θα αλλάξει ριζικά τη στρατηγική της για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Μια ομάδα υπουργών της χώρας, σε άρθρο τους στην εφημερίδα «Straits Times», αναφέρουν ότι το σχέδιο είναι να αρθούν οι απαγορεύσεις ταξιδιού και «να ζούμε κανονικά εν μέσω κορωνοϊού», καθώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται.

«Δεν μπορούμε να τον εξαλείψουμε, αλλά μπορούμε να μετατρέψουμε την πανδημία σε κάτι πολύ λιγότερο απειλητικό, όπως η γρίπη ή η ανεμοβλογιά, και να συνεχίσουμε με τη ζωή μας», υποστήριξαν οι Σιγκαπουρέζοι αξιωματούχοι.