Υγεία

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική

Για τον σχεδιασμό και τη διεκπεραίωση εξειδικευμένων και εξατομικευμένων εμφυτευμάτων

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην ιατρική είναι ραγδαίες αλλά και αναπόφευκτες, όπως σε όλους τομείς της σύγχρονης καθημερινότητας. Οι εφαρμογές νέων τεχνολογιών στην ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση όλων των δεικτών που αφορούν τον σχεδιασμό ενός χειρουργείου μέχρι και την πλήρη αποκατάστασή του, κορυφώνοντας έτσι και τα ποσοστά επιτυχίας.

Ενώ η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική ασχολείται με ένα ευρύτατο πεδίο, η χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας έχει καταφέρει να πετύχει έναν μεγάλο αριθμό επιτευγμάτων, που θεωρούνταν αδύνατα μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Ιδιαίτερα η χρήση απεικονιστικών εργαλείων για τον σχεδιασμό εξειδικευμένων χειρουργείων που αφορούν την τοποθέτηση εξατομικευμένων εμφυτευμάτων, ορθογναθικές χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση σκελετικών δυσαρμονιών του προσώπου, αποκατάσταση μετατραυματικών ελλειμμάτων ή ελλείμματα λόγω όγκων, καθώς και διόρθωση κρανιοπροσωπικών συνδρόμων έχουν γίνει απαραίτητα εργαλεία στη ζωή ενός έμπειρου Στοματογναθοπροσωποχειρουργού, ο οποίος επιθυμεί να συμβαδίζει με τις τελευταίες τάσεις της επιστήμης. Η υιοθέτησή τους θεωρείται μονόδρομος εάν ο ιατρός στοχεύει στη βελτίωση της συνολικής εργασιακής του εμπειρίας, των προεγχειρητικών και μετεγχειρητικών διαδικασιών και ταυτόχρονα στη βελτιστοποίηση των προσδοκιών του χειρουργείου και κατ’ επέκτασιν του τελικού αποτελέσματος και του ποσοστού επιτυχίας.

Επί της ουσίας, η τρισδιάστατη τεχνολογία μάς βοηθάει να σχεδιάζουμε με απόλυτη ακρίβεια ακόμη και τα πιο εξατομικευμένα πλάνα θεραπείας και να γνωρίζουμε όλες μας τις χειρουργικές κινήσεις πριν καν μπούμε στο χειρουργικό δωμάτιο. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με τη χρήση όλων των απαραίτητων απεικονιστικών μεθόδων και με τη βοήθεια τρισδιάστατων λογισμικών προγραμμάτων, μπορούμε να μεταφέρουμε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ακρίβεια όλα τα δεδομένα που αφορούν την υπό διόρθωση περιοχή του ασθενούς, να εκτυπώσουμε τρισδιάστατα μοντέλα ρητίνης που αναπαριστούν σε απόλυτη κλίμακα το σημείο της κεφαλής το οποίο θέλουμε να θεραπεύσουμε, να επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητα όλων μας των χειρουργικών κινήσεων και έτσι να έχουμε μια εξαιρετικά ασφαλή πρόβλεψη για την έκβαση του χειρουργείου και του ποσοστού επιτυχίας καθώς γνωρίζουμε από πριν τι θα συναντήσουμε στο χειρουργείο και τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα κατασκευής εξατομικευμένων εμφυτευμάτων τιτανίου για την αποκατάσταση ελλειμμάτων που σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν πολύ δύσκολη έως αδύνατη η αποκατάσταση με άλλες μεθόδους.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους, η χρήση τρισδιάστατης τεχνολογίας μάς προσφέρει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του καλύτερου σχεδιασμού, της υψηλότερης ασφάλειας και απόδοσης, της καλύτερης διαχείρισης του κόστους, της ορθότερης καθοδήγησης και υποστήριξης στο χειρουργείο, της αποτελεσματικότερης εκπαίδευσης του προσωπικού, της πιο αντικειμενικής εκτίμησης του αποτελέσματος, της αρτιότερης οργάνωσής μας και τέλος στην παραγωγή εξατομικευμένων εμφυτευμάτων τιτανίου.

Για να γίνουν κατανοητές οι πιο πάνω εφαρμογές, στις εικόνες που ακολουθούν, μπορούμε να δούμε δυ οπαραδείγματα.

Το πρώτο παράδειγμα αφορά στην περίπτωση περιστατικού με οστικό έλλειμμα περίπου 10 εκατοστών από την πρόσθια κάτω γνάθο λόγω οστεομυελίτιδας (εικόνα 1). Ενώ στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε πώς έχουμε σχεδιάσει το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για τη διόρθωση του προβλήματος. Σε αυτήν την εικόνα (εικόνα 2) βλέπουμε την τελική πρόβλεψη αφού έχουν γίνει όλες οι σχετικές μετρήσεις της περιοχής, προσδιορίστηκαν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την τοποθέτηση του εξατομικευμένου εμφυτεύματος το οποίο σχεδιάζεται τρισδιάστατα και κατασκευάζεται από τιτάνιο (εικόνα 3), με σκοπό να τοποθετηθεί στην περιοχή για να κλείσει το αρχικό έλλειμμα και να μπορεί επιτέλους ο ασθενής να επιστρέψει στην κανονικότητά του.

γναθ 1.jpg

γναθ 2.png

γναθ 3.png

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά τον σχεδιασμό και την οργάνωση χειρουργείου Ορθογναθικής επέμβασης για την διόρθωση δύσκολων σκελετικών δυσαρμονιών. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη εικόνα (εικόνα 1) βλέπουμε τη διαδικασία του σχεδιασμού του χειρουργείου, ενώ στη δεύτερη εικόνα (εικόνα 2) βλέπουμε το αποτέλεσμα πριν και μετά την επέμβαση.

γναθ 4.png

γναθ 5.png

*Στοματικός και Γναθοπροσωπικός χειρουργός