Τα αποτελέσματα των εκλογών και τα μηνύματα των ψηφοφόρων

Μετά τις βουλευτικές εκλογές ακούσαμε πολλές φορές όλα τα κόμματα να δηλώνουν ότι πήραν τα μηνύματα από τα αποτελέσματα των εκλογών και θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στα μηνύματα των ψηφοφόρων. Κάθε κόμμα πήρε διαφορετικά μηνύματα. Και πολλές φορές ακούσαμε για μηνύματα, που δεν έχουν σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά αποτελούν επιθυμίες ή εξηγήσεις που ταυτίζονται με τα κομματικά αφηγήματα.

Δεν είμαι πολιτικός επιστήμονας, ούτε διεκδικώ τίτλο πολιτικού αναλυτή. Απλώς θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό πολίτη, που διαθέτει τον κοινό νουν και μπορεί να κρίνει με την απλή λογική αυτά που βλέπει να εξελίσσονται και να επιδρούν στην πολιτική σκέψη, συμπεριφορά και αντίδραση των ψηφοφόρων. Θα προσπαθήσω να καταγράψω λοιπόν την άποψή μου για τα αποτελέσματα και τα μηνύματα των εκλογών, αλλά και τον τρόπο αντίδρασης των ψηφοφόρων στα όσα βλέπουν να εξελίσσονται καθημερινά.

Βασικός λόγος της αποχής είναι, κατά τη γνώμη μου, η αδιαφορία των νέων για την πολιτική δραστηριότητα. Δεν ενδιαφέρονται να είναι ενεργοί πολίτες και να έχουν λόγο. Ενδιαφέρονται μόνο για την καθημερινότητά τους και για το ατομικό τους συμφέρον. Είναι φαινόμενο της σύγχρονης ζωής και κοινωνίας.

Άλλοι λόγοι της αποχής είναι η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, η ποιότητα της πολιτικής δραστηριότητας, ο έλεγχος των κομμάτων στην πολιτική δραστηριότητα, η μετριότητα πολλών πολιτικών και η μικρή συμμετοχή ικανών ατόμων, που το κομματικό σύστημα τούς απομακρύνει και τέλος η πελατειακή σχέση των κομμάτων και των ψηφοφόρων, που κατήντησε να είναι η μοναδική τους σχέση. Πολλοί που δεν θέλουν να είναι πελάτες, απλώς απομακρύνονται.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι όσοι είναι ένοχοι για διαφθορά και διαπλοκή, οι οπαδοί τους κατάφεραν να στείλουν το μήνυμα ότι «όλοι είναι οι ίδιοι». Έτσι απάμβλυναν την ενοχή τους, τήρησαν αποχή και έδιωξαν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων προς την αποχή για να μην καταδικάσουν με την ψήφο τους τους πραγματικά διεφθαρμένους.

Θα αναφερθώ τώρα στα μηνύματα όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Πάντοτε, κατά τη γνώμη μου, τα αποτελέσματα δείχνουν τα πιο κάτω μηνύματα.

Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ και οι πολύ μικρές απώλειες του κόμματος δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του δεν ενοχλούνται από τη διαφθορά και τη διαπλοκή της Κυβέρνησης και του κόμματος. Ενδιαφέρονται μόνο το κόμμα τους να είναι ισχυρό, να κατέχει την εξουσία από την οποία θα επωφελούνται και οι ίδιοι και συγχωρούν τις παρανομίες της Κυβέρνησης και τη διαφθορά της. Το μήνυμα είναι «συνεχίστε και μην ανησυχείτε». Το 88% του λαού πιστεύουν πως υπάρχει διαφθορά, αλλά τα κόμματα που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση ενισχύθηκαν και αυτά που την καταπολεμούσαν έχασαν ψηφοφόρους.

Ο διπλασιασμός των ποσοστών του ΕΛΑΜ αποδεικνύει ότι στο κόμμα αυτό εντάσσονται όσοι οπαδοί του ΔΗΣΥ διαφωνούν με την πολιτική του στο εθνικό θέμα και ψηφίζουν ΕΛΑΜ για να δείξουν τη διαφωνία τους. Ξέρουν όμως ότι στις δύσκολες στιγμές και η ηγεσία του ΕΛΑΜ και οι ψηφοφόροι του θα ξελασπώσουν τον ΔΗΣΥ, αφού λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία (βλέπε εκλογή ΠτΔ).

Οι απώλειες του ΑΚΕΛ οφείλονται σε διαφωνίες οπαδών του για την πολιτική ταύτιση του ΑΚΕΛ με την ηγεσία του ΔΗΣΥ στο εθνικό θέμα, σε τμήμα της εργατικής τάξης που βλέπει ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υποστηρίξει πλέον αποτελεσματικά τα δικαιώματα και τις προσδοκίες της εργατικής τάξης και στη δογματική θέση του ΑΚΕΛ που εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό του,

Οι οπαδοί του ΔΗΚΟ δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του δεν εκτίμησαν τη δυναμική απαίτηση του ΔΗΚΟ για καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, ιδιαίτερα στο θέμα των διαβατηρίων. Πολλοί προτίμησαν να ακολουθήσουν τη σίγουρη πολιτική της ΔΗΠΑ, που δεν ενδιαφέρεται για αρχές, αλλά καταφέρνει αποτελεσματικά να στηρίζει την εξουσία, να παίρνει αντάλλαγμα και να διανέμει θέσεις και καρέκλες στους ομοϊδεάτες του. Έτσι συνεχίζει την υποχθόνια πολιτική της, αναμένοντας και άλλες διαρροές προς τη ΔΗΠΑ, που μπορεί να μοιράζει θέσεις, διορισμούς, προαγωγές, ως κόμμα εξουσίας.

Η ΕΔΕΚ δεν κέρδισε περισσότερες ψήφους και έδρες, επειδή κατατρύχεται από εσωτερικές και προσωπικές έριδες, που αδρανοποιούν μέρος της δύναμης και των ψηφοφόρων της.

Τα γενικά μηνύματα του εκλογικού σώματος, που είναι πολύ απογοητευτικά, είναι ότι ο κόσμος ανέχεται τη διαφθορά και τη διαπλοκή, άμα σε αυτή είναι αναμειγμένο το κόμμα του. Ενδιαφέρεται περισσότερο το κόμμα του να έχει ή να εξυπηρετεί την εξουσία, ώστε και οι ψηφοφόροι του να μετέχουν στο πλιάτσικο, στο ρουσφέτι, στις προαγωγές και τους διορισμούς. Ο διπλασιασμός της ΔΗΠΑ, οι σχεδόν ανύπαρκτες απώλειες τους ΔΗΣΥ αποδεικνύουν ότι αυτό το μήνυμα είναι το ισχυρότερο μήνυμα των εκλογών. Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος θεωρεί τους διεφθαρμένους, τους εκμεταλλευόμενους την εξουσία, όσους ξεπουλούν αρχές και αξίες ως πετυχημένους και καταξιωμένους, τους δίνουν την ψήφο τους και επικροτούν την αποστασία τους. Το να βρίσκεσαι στην πλατφόρμα του εκάστοτε νικητή και να μετέχεις στην εξουσία είναι η απόλυτη πολιτική καταξίωση, την οποία επικροτούν με την ψήφο τους οι ψηφοφόροι της ΔΗΠΑ. Αυτό δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτό είναι το ισχυρότερο μήνυμα.

Όσοι ψηφίζουμε για καλύτερες εξελίξεις στο εθνικό θέμα, για διατήρηση της Κ.Δ., για καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, για βελτίωση της ζωής των μη προνομιούχων και μένουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, ανεξάρτητα ποιο κόμμα ψηφίζουμε, είμαστε μειοψηφία και μας θεωρούν γραφικούς.