Υγεία

Δρ Π. Καραγιάννης: «Μπορεί να απέδρασε από εργαστήριο ο κορωνοιός»

Συγκλονιστική τοποθέτηση του Κύπριου Καθηγητή Μικροβιολογίας & Μοριακής Ιολογίας για το σενάριο διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο. Η προσωπική του μαρτυρία για διαρροή του ιού της ευλογιάς στην Αγγλία. Οι καταψύκτες με τους ιούς-όπλα των μεγάλων δυνάμεων. Αλλεπάλληλες διορθώσεις των... διορθώσεων των «fact checkers» για το σενάριο κατασκευής του κορωνοϊού.

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις έκανε στην χθεσινή εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας & Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας που συμβουλεύει την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα δεν απέκλεισε το συνωμοσιολογικό σενάριο ο κορωνοϊός να έχει διαφύγει από εργαστήριο, ενώ έδωσε μια δική του μαρτυρία για μια τέτοια διαρροή στην Αγγλία με ιό της ευλογιάς, ατύχημα το οποίο κόστισε τη ζωή σε ένα εργαζόμενο. Επίσης, ανέφερε πως μεγάλες δυνάμεις διατηρούν στους καταψύκτες τους ιούς σε περίπτωση βιολογικού πολέμου.

Covid-19: Το σενάριο της διαρροής

Τις τελευταίες βδομάδες το σενάριο ο νέος κορωνοϊός Covid-19 να μην είναι αποτέλεσμα τυχαίας φυσικής εξέλιξης αλλά να έχει διαρρεύσει από εργαστήριο συζητείται πιο έντονα σε όλο τον κόσμο.

Αν και οι πληροφορίες για αυτό το σενάριο κυκλοφορούσαν από τις πρώτες κιόλας βδομάδες εμφάνισης του νέου κορωνοϊού, δίνοντας τροφή σε δυστοπικά συνωμοσιολογικά σενάρια, εντούτοις μεγάλα ΜΜΕ, πλατφόρμες ΜΚΔ, μερίδα τεχνοκρατών και επιστημόνων και πολιτικοί αξιωματούχοι απέρριπταν το σενάριο και αντιμετώπιζαν με υποτιμητική και ειρωνική έως επιθετική και κατασταλτική διάθεση όσους είχαν αμφιβολίες και έθεταν ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένων και επιστημόνων.

Απόρρητη έκθεση του Μαΐου του 2020 για την προέλευση του ιού που διεξήγαγε αμερικανικό κρατικό πανεπιστήμιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση πως ο ιός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο στην Γουχάν της Κίνας είναι εύλογη και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με άρθρο της «Wall Street Journal» που έκανε την αποκάλυψη αυτή τη βδομάδα.

Δρ Καραγιάννης: «Είναι μια πιθανότητα»

Για τις πιο πάνω πληροφορίες, ότι δηλαδή δεν αποκλείεται ο ιός να έχει διαρρεύσει από εργαστήριο, ο Δρ Καραγιάννης δήλωσε στην εκπομπή του «Σίγμα»:

«Κοιτάχτε, αυτό το σενάριο έχει πάρα πολύ καιρό που διακινείται. Είναι μια πιθανότητα, θεωρώ όμως ότι κοιτάζοντας κάποιος τη γενετική αλληλουχία των βάσεων του ιού αυτού και την πιθανή πηγή του ιού, δηλαδή τις νυχτερίδες, υπάρχει μια διαφοροποίηση γύρω στο 3% με 3,5% των νουκλεοτιδίων. Αυτή η αλλαγή δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, παίρνει κάποιο χρονικό διάστημα. Και συνήθως αυτό το χρονικό διάστημα είναι αυτό που περνά ο ιός μέσα στον ενδιάμεσο ξενιστή από τον οποίο μετά μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ο ενδιάμεσος ξενιστής σε αυτή τη περίπτωση δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Δεν τον έχουμε βρει.

» Επομένως, ίσως αυτός ο ενδιάμεσος ξενιστής να ήταν πειράματα τα οποία εσυνέβαιναν στο εργαστήριο, δηλαδή ο ιός εκαλλιεργείτο σε κυτταροκαλλιέργειες και με την πάροδο του χρόνου μεταλλάχτηκε κάπως για να πολλαπλασιάζεται και πιο εύκολα στις συγκεκριμένες κυτταροκαλλιέργειες. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να αποδοθεί σε κάποιο δυστύχημα, απόδραση του ιού μέσω κάποιου που εργαζόταν εκεί πέρα, να μολύνθηκε και να μεταφέρθηκε εκτός. Πάντως, μετά από αυτή την πάροδο των 15 μηνών τα τεκμήρια όλο και εξανεμίζονται. Επομένως, ό,τι και να αποφανθεί κάποιος θα είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει από που προήλθε αυτός ο ιός.»

Αγγλία: Ο ιός της ευλογιάς που διέρρευσε

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου Γεωργίας Κωνσταντίνου κατά πόσο είναι εύκολο να δραπετεύσει ένας ιός από ένα εργαστήριο, ο Δρ. Καραγιάννης έδωσε την εξής εκπληκτική μαρτυρία από την εποχή που εργαζόταν στη Βρετανία:

«Κυρίως, επειδή εργάστηκα σε δύο θάλαμους, κατηγορίας 3 όπως τους ονομάζουμε, όπου χρησιμοποιούνται ειδικά καμπινέτα για τις διάφορες προεργασίες που γίνονται για την καλλιέργεια. Αέρας έρχεται από πίσω σου, μπαίνει μέσα και φεύγει προς τα έξω. Είναι δύσκολο να δραπετεύσει κάτι. Αλλά εδώ μιλάμε για ιούς οι οποίοι μεταδίδονται μέσω της αναπνευστικής οδού. Επομένως, αν κάποιο πρόβλημα υπήρξε στην ατμόσφαιρα του εργαστηρίου, στην μεταφορά των καλλιεργιών από το καμπινέτο στους θαλάμους επώασης κλπ, είναι πιθανόν κάποιος να μολύνθηκε, είτε να μολυνθήκαν τα ρούχα του. Και, κατ' επέκταση, αργότερα και ο ίδιος.

Κάτι τέτοιο συνέβηκε όταν εργαζόμουν στο Λίβερπουλ, με τον ιό της ευλογιάς τότε, ο οποίος δραπέτευσε... Υπήρχαν οπές στην οροφή του εργαστηρίου και βγήκαν στο πάνω πάτωμα, μολύνθηκε μια γραμματέας η οποία στο τέλος κατέληξε διότι ο ιός της ευλογιάς ήταν πολύ επιθετικός και θανατηφόρος. Επομένως, υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν φυσικά και οι δικλείδες ασφαλείας.»

mesimeri1.JPG

Ιοί στην κατάψυξη & βιολογικός πόλεμος

Σε αυτό το σημείο, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος σχολίασε «ένα λεπτό, πριν πάμε στις δικλείδες ασφαλείας γιατί θα τρελαθούμε, η ευλογιά, μιλάμε για την ευλογιά η οποία εξαλείφθηκε, μέσω των εμβολιασμών;»

«Ακριβώς, ακριβώς», είπε ο Δρ Καραγιάννης.

Στην διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου «πού βρέθηκε τώρα η ευλογιά; Έχουμε κρατήσει στα συρτάρια μας ιούς της ευλογιάς, στο ψυγείο ας πούμε;», ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε επί λέξη: «Ναι, δύο χώρες στον κόσμο, βασικά οι ΗΠΑ και η Ρωσία κρατούν ιούς της ευλογιάς στην κατάψυξη.»

Η Γεωργία Κωνσταντίνου αναρωτήθηκε «για πειράματα, φανταζόμαστε» και ο Δρ Καραγιάννης πρόσθεσε: «Ε, όχι μόνο για πειράματα αλλά πάντοτε υπήρχε και το ρίσκο τέτοιοι ιοί να χρησιμοποιηθούν σε μία προσπάθεια βιολογικού πολέμου.»

Τότε, ο Χρήστος Μιχάλαρος σχολίασε «αυτά κάποτε τα συζητούσαμε με τους συνωμοσιολόγους ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας κ. Καραγιάννη και έρχεστε τώρα και μας τα επιβεβαιώνετε» και η Γεωργία Κωνσταντίνου «τα βλέπαμε στις ταινίες και δεν τα πιστεύαμε», προκαλώντας γέλωτα στον Δρ Καραγιάννη που είπε: «Κοιτάχτε, υπάρχουν συμφωνίες οι οποίες διέπουν πώς φυλάγονται αυτά τα πράγματα, φτάνει να μην πέσουν στα χέρια των λανθασμένων ατόμων.»

Στην ίδια εκπομπή ο Δρ Καραγιάννης μίλησε για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα και το σενάριο εμβολιασμού των παιδιών. Σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, που ήδη χρησιμοποιείται στην Σλοβακία, ανέφερε πως δεν γνωρίζει γιατί δεν το αδειοδοτεί η EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), ενώ για τις μάσκες σε ανοιχτούς χώρους θεωρεί «ότι πρέπει να φτάσουμε στο 60-65% εμβολιαστικής κάλυψης για να υπάρξουν σκέψεις για την αφαίρεσή της».

Fact Checkers: Διορθώσεις των... διορθώσεων

Πρόσφατα, η εφημερίδα «Washington Post» προέβη σε «διόρθωση» άρθρου της ημερομηνίας 17 Φεβρουαρίου 2020 όπου αποκαλούσε την υπόθεση διαρροής ως «καταρριφθείσα θεωρία συνωμοσίας» («debunked conspiracy theory»).

310521washpost1.jpg

Η «διόρθωση», που υπάρχει στο περσινό άρθρο της Paulina Firozi αναφέρει: «Παλαιότερες εκδόσεις αυτού του άρθρου και ο τίτλος του χαρακτήριζαν ανακριβώς τα σχόλια του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή του Αρκάνσας Tom Cotton σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού. Ο όρος "καταρριφθείσα" και η χρήση του "θεωρία συνωμοσίας" από την Washington Post αφαιρέθηκαν διότι, και τότε όπως και τώρα, δεν υπάρχει απόφαση ως προς την προέλευση του ιού».

Το Facebook ανακοίνωσε επίσης τον περασμένο μήνα ότι θα άρει την απαγόρευση αναρτήσεων που αναφέρουν ότι ο κορωνοϊός «είναι κατασκευασμένος από άνθρωπο», αφού όμως μεσολάβησαν μήνες που η εν λόγω θεωρία παρουσιαζόταν ως «καταρριφθείσα».

fb.JPG

Το ίδιο έκανε και το «PolitiFact» το οποίο αφαίρεσε στις 17 Μαΐου 2021 ένα «Fact Check» που ισχυριζόταν πως οι πληροφορίες για κατασκευή του Covid-19 σε εργαστήριο είναι «καταρριφθείσα θεωρία συνωμοσίας».

politifact.JPG

Πίεση για διαφάνεια

Στις ΗΠΑ, η φορτική πίεση από τους Ρεπουμπλικάνους για να απαντηθούν τα ερωτήματα γύρω από την προέλευση του ιού, καθώς και οι δημοσιογραφικές αναλύσεις των υπηρεσιακών e-mail του, ανάγκασαν τον Δρ Anthony Fauci, Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ να παραδεχτεί ότι υπάρχει και αυτό το σενάριο. Ο Δρ Fauci βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω της χρηματοδότησης πειραμάτων «Gain-of-Function» στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, το NIAID, το οποίου προΐσταται ο Fauci από το 1984, διοχέτευσε μεγάλα κονδύλια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν για συνεργασία με θέμα τους κορωνοϊούς στις νυχτερίδες και αν μπορούν να μεταφερθούν στον άνθρωπο.

Σε άρθρο του το 2012 ο Fauci έγραφε για αυτού του είδους τα πειράματα πως τα οφέλη αξίζουν το ρίσκο, έστω και αν προκαλούσαν πανδημία.

04-06-2021.original[1].jpg