Ενέργεια

Παροχή ρεύματος στα κατεχόμενα από την ΑΗΚ - Επαφές Ερχάν Αρικλί

Ο λεγόμενος «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» και εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ, Τούρκος έποικος Ερχάν Αρικλί δήλωσε στην εφημερίδα ότι η παροχή ηλεκτρισμού από την ΑΗΚ της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας άρχισε πριν από μία εβδομάδα. «Επειδή δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε την ζήτηση, παίρνουμε ενέργεια 20 μεγαβάτ από τον νότο».

Η «Diyalog» (01/07/2021), σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι ρεύμα από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) πήρε η λεγόμενη «αρχή ηλεκτρισμού» (ΚΙΒ-ΤΕΚ) του παράνομου αποσχιστικού καθεστώτος, λόγω βλάβης στις πέντε από τις οκτώ ηλεκτρογεννήτριες στον σταθμό που βρίσκεται στην περιοχή Τράπεζα της Κερύνειας και της αδυναμίας κάλυψης των αυξημένων αναγκών σε ρεύμα που προέκυψαν από τις ψηλές θερμοκρασίες.

Ο λεγόμενος «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Τούρκος έποικος Ερχάν Αρικλί δήλωσε στην εφημερίδα ότι η παροχή ηλεκτρισμού από την ΑΗΚ της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας άρχισε πριν από μία εβδομάδα. «Επειδή δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε την ζήτηση, παίρνουμε ενέργεια 20 μεγαβάτ από τον νότο», είπε ο Αρικλί σημειώνοντας ότι διεξάγουν επαφές με την ενδιαφερόμενη εταιρεία για επιδιόρθωση της βλάβης.

Ανέφερε επίσης ότι αναγκάστηκαν να προβούν σε προγραμματισμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνοντας ότι δεν θα πληρώσουν για το ρεύμα που παίρνουν από τον «νότο», πρόσθεσε:

«Θα παραγάγουμε όσο ηλεκτρισμό πήραμε και θα τον επιστρέψουμε στον νότο. Ουδέποτε πληρώνεται τέλος στην δοσοληψία ηλεκτρισμού ανάμεσα στον νότο και τον βορρά. Γίνεται συμψηφισμός».

Σύμφωνα με τον Αρικλί, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα αποτελέσει παρελθόν όταν συνδέσουν το δίκτυό τους με την Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι ο Αρικλί, που είναι πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων, καταζητείται από την Αστυνομία Κύπρου, με διεθνές ένταλμα της Interpol, καθώς συμμετείχε στο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του άοπλου Ελληνοκύπριου διαδηλωτή Τάσου Ισαάκ τον Αύγουστο του 1996.

Η «Kıbrıs» (01/07/2021) γράφει ότι η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» πήρε συνολικά 60 μεγαβάτ ηλεκτρισμό από την ΑΗΚ και προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα προβαίνοντας σε διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «ΚΙΒ-ΤΕΚ», Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ δήλωσε ότι δεν έγινε συντήρηση των ηλεκτρογεννητριών ντίζελ και γι’ αυτό η απόδοσή τους είναι χαμηλή.

Ο πρόεδρος του «επιμελητηρίου» ηλεκτρολόγων μηχανικών, Αλί Μουράτ Τζελλάτογλου ανέφερε ότι χρειάζονται συντήρηση οι ηλεκτρογεννήτριες ντίζελ και ότι αυτή πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μαύρος καπνός έβγαινε χθες από ένα φουγάρο του σταθμού της «ΚΙΒ-ΤΕΚ», γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και οδήγησε τους ανθρώπους να σκεφτούν ότι αναπνέουν δηλητήριο.

Η EL-SEN, συντεχνία των εργαζομένων στην «ΚΙΒ-ΤΕΚ», απέδωσε τον μαύρο καπνό στα κακής ποιότητας καύσιμα που χρησιμοποιούνται, γεγονός το οποίο απέρριψε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «ΚΙΒ-ΤΕΚ», Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ, δηλώνοντας ότι ο σταθμός λειτουργεί με ψηλό φορτίο.