Διεθνή

Η διεθνής Γενεύη με αφορμή τη συνάντηση Biden - Putin

Με τη συνάντηση Biden-Putin της 16ης Ιουνίου 2021, στο έδαφός της, η Γενεύη ήλθε και πάλι στο προσκήνιο ως η πόλη με τις διεθνείς συναντήσεις κορυφής.

thumbs_b_c_e1111d3d80dab187815c0a652cad1eae.jpg

Ως γνωστόν, με τη δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών (ΚτΕ) στο τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, η «νύμφη της Léman» φιλοξένησε την έδρα του διεθνούς Οργανισμού. Από τότε η Γενεύη ήταν το διπλωματικό κέντρο όλων των διεθνών δραστηριοτήτων. Το 1927 ιδρύθηκε στη Γενεύη από τους Καθηγητές Paul Mantoux και William Rappard το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ανωτέρων Διεθνών Σπουδών (IUHEI), για να προωθήσει τις σπουδές σύμφωνα με τις αρχές της ΚτΕ. Το Ινστιτούτο συνεχίζει την πρόοδό του μέχρι σήμερα, φθάνοντας τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Η Γενεύη συνέχισε να είναι το «κέντρο» του κόσμου μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε ιδρύθηκε ο ΟΗΕ (24 Οκτωβρίου, 1945). Μετά την ίδρυση του ΟΗΕ η έδρα του, και λόγω της τότε κατάστασης των Διεθνών Σχέσεων, πήγε στη Νέα Υόρκη, αφού οι ΗΠΑ ήταν μια από τις δυο υπερδυνάμεις. Από τότε η έδρα του ΟΗΕ παραμένει στη Νέα Υόρκη, η οποία στην ουσία είναι το διπλωματικό κέντρο του κόσμου.

Το Palais des Nations στη Γενεύη έγινε η ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Εν τούτοις η Γενεύη, μια όμορφη μικρή πόλη, παρέμεινε και παραμένει κέντρο Διεθνών Οργανισμών και διεθνών συναντήσεων. Η ελβετική κυβέρνηση και η ίδια η Γενεύη προσπαθούν πάντα για την αναβάθμιση της πόλης και ως κέντρου διεθνών συναντήσεων και πολυμερούς διπλωματίας. Έτσι γεννήθηκε η «International Geneva» η («Διεθνής Γενεύη»), δηλαδή μια προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης της πόλης ως διεθνούς κέντρου.

Η συνάντηση Biden-Putin της 16ης Ιουνίου 2021 επέτεινε και ενδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Γενεύης (βλ. Pierre-Alexandre Sallier, avec Philippe Rodrik, “Genève joue son aura pour les dix ans à venir”).

Η εκστρατεία για τη «Διεθνή Γενεύη» έχει πολλούς οπαδούς, ένας εκ των οποίων ήταν ο γνωστός μας Μichael Mӧller, όταν ήταν γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Η ομορφιά της πόλης, η ελβετική ουδετερότητα, η πολύχρονη εμπειρία για διεθνείς διασκέψεις, τα πολυτελή ξενοδοχεία και το κέντρο της Ευρώπης βοηθούν στη διατήρηση της πόλης ως σημαντικού διπλωματικού κέντρου.