Αναλύσεις

Ανάγκη ασπίδας από drones

Συστήματα αναχαίτισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρουσιάστηκαν στην έκθεση DEFEA 2021

Κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα την Τρίτη, 20 Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτός από μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, αναμένεται να τελέσει και επίσημα τα εγκαίνια του στρατιωτικού παράνομου αεροδρομίου στο σκλαβωμένο Λευκόνοικο. Αυτό τουλάχιστον μετέδιδαν τα τουρκικά ΜΜ αρχές του μήνα. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχει μετατραπεί σε μόνιμη αεροπορική βάση, στην οποία είναι εγκατεστημένα τα τουρκικά μη εξοπλισμένα και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εξοπλιστική διπλωματία

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα του CNN Τurk αναφέρει ότι η απόφαση της Τουρκίας για ίδρυση βάσης με μη εξοπλισμένα και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη [İHA και SİHA] στην Κύπρο, που κατέχει κυρίαρχη θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, λήφθηκε αμέσως μετά τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με τη Λιβύη, πριν από δύο χρόνια. Yπενθυμίζεται ότι, στις 16 Δεκεμβρίου 2019, το εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου «Kalkan Bayraktar TB-2» προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, μετά από πτήση διάρκειας πέντε ωρών από την ώρα απογείωσής του από τη βάση Ντάλαμαν της Τουρκίας. Μάλιστα, η στρατιωτική βάση στο Λευκόνοικο θα πάρει το όνομα του Τούρκου Επισμηναγού, Φεχμίν Ερτζάν, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής του Αττίλα το 1974. Η Κυβέρνηση, προσπαθώντας ν’ αποφύγει, δυστυχώς, το αναπόφευκτο στα Βαρώσια, εστίασε αποκλειστικά στην εξεύρεση πολιτικών και νομικών αντίμετρων. Παράλληλα, ωστόσο, θα έπρεπε να δράσει προληπτικά, εδώ και καιρό, επενδύοντας στην αμυντική θωράκιση για αντιμετώπιση-αναχαίτιση της νέας τουρκικής απειλής, που είναι τα τουρκικά drones, η αποτελεσματικότητα των οποίων δοκιμάστηκε στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Έκθεση DEFEA 2021

Επί της ουσίας αυτό στο οποίο υστερεί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η εξοπλιστική διπλωματία. Μια πρώτη καλή αρχή ήταν η συμμετοχή της Κύπρου με αντιπροσωπία του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς στην Αμυντική Έκθεση DEFEA 2021, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ 12-15 Ιουλίου. Tο Υπουργείο Άμυνας συμμετέχει για πρώτη φορά σε διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού με εθνικό περίπτερο, στο οποίο έλαβαν μέρος εννέα κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Εκεί είχαν μάλιστα την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για τις τρέχουσες τεχνολογίες αιχμής με διάφορες εταιρείες. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης στο Defence Redefined εξέφρασε τη στήριξή του στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με τα ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμιά μας. Ανάμεσα στα συστήματα που τράβηξαν τα βλέμματα ήταν αυτά της αναχαίτισης-εξουδετέρωσης drones.

Ισραηλινό Drone Dome

Παρούσα στην έκθεση DEFEA 2021 ήταν η ισραηλινή εταιρεία Rafael, που παρουσίασε το Drone Dome. Το σύστημα αντι-drone έχει σχεδιαστεί για να παρέχει αποτελεσματική άμυνα του εναέριου χώρου εναντίον εχθρικών drone (Micro και Nano UAV) που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση εναέριων επιθέσεων, τη συλλογή πληροφοριών και άλλων εκφοβιστικών δραστηριοτήτων. Τεχνικά το Drone Dome είναι το όνομα ενός πακέτου anti-drone που περιλαμβάνει ραντάρ αναζήτησης, ανιχνευτή εντολών ραδιοσυχνοτήτων, ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα και σύστημα εντολών και ελέγχου. Μόλις εντοπιστεί ο στόχος, το Drone Dome μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο αντίμετρα κατά εχθρικών στόχων : ένα jammer ραδιοσυχνοτήτων ή το όπλο λέιζερ. Το DRONE DOME είναι ικανό να αναγνωρίζει άγνωστους στόχους, να δημιουργεί ειδοποιήσεις (βάσει μιας προσαρμόσιμης γεννήτριας κανόνων) και να λειτουργεί χωρίς να προκαλεί παρεμβολές σε αερομεταφερόμενα στοιχεία. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος Drone Dome όταν λειτουργεί σε χώρους με μεγάλη συμφόρηση (πολιτικούς ή στρατιωτικούς).

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Drone Dome μπορεί να ανιχνεύσει αντικείμενα σε απόσταση μικρότερη από 0,002 τετραγωνικά μέτρα μέχρι και 3,5 χιλιόμετρα (2,1 μίλια). Μόλις εντοπιστεί το σύστημα, o στόχος κλειδώνει στο drone. Το autotracker φαίνεται αρκετά εξελιγμένο για να χειριστεί την αποφυγή ελιγμών, διατηρώντας το drone στο οπτικό του πεδίο, παρά τους όποιους ελιγμούς. Το λέιζερ εμπλέκεται προκαλώντας δομική αστοχία καθώς λιώνει το πλαστικό περίβλημα και προκαλεί την αποτυχία των ηλεκτρονικών του drone. Το πλαστικό και το μέταλλό του λιώνουν και η βαρύτητα φροντίζει τα υπόλοιπα. Το Drone Dome μπορεί ακόμη και να πυρπολήσει και σμήνη από drones, καίγοντας το ένα μετά το άλλο.

DroneShield και DroneGuns

Στην έκθεση υπήρχαν και άλλες εταιρείες, όπως η ολλανδική εταιρεία DroneShield, που έλαβε την πρώτη παραγγελία και συνεργάζεται με την αστυνομική δύναμη της ΕΕ από τον Μάιο του περασμένου έτους. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει το γνωστό DroneGun Tactical, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα όπλο που εκπέμπει ένα σήμα, το οποίο μπλοκάρει τη σύνδεση ενός drone με τον ελεγκτή του, αναγκάζοντάς το να προσγειωθεί επί τόπου ή να ξεκινήσει μιαν ακολουθία επιστροφής στη βάση του. Το όπλο έχει εμβέλεια 1,24 μιλίων και μπορεί να αναχαιτίσει τους περισσότερους στόχους χωρίς πρόβλημα. Παρόμοια χαρακτηριστικά έχει και το γαλλικό NEROD RF (RiFle), που είναι μια εύχρηστη και αποτελεσματική λύση κατά του 98% των UAV στην αγορά. Ένα νέο «αντι-drone» σύστημα με το όνομα «Χίμαιρα», που χαρακτηρίστηκε ως «ο ελβετικός σουγιάς της άμυνας κατά των drones», αναπτύσσεται από τη γαλλική εταιρεία CerbAir.

Εναέριο ναρκοπέδιο

Yπάρχει επίσης και η ρωσική πολεμική βιομηχανία, που ανέπτυξε το πρώτο σύστημα στον κόσμο το οποίο χαρακτηρίζεται από ρωσικά μέσα και ως “αερομεταφερόμενη νάρκη”, σχεδιασμένο για την καταστροφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Defence Redefined, το ρωσικό σύστημα είναι βασισμένο στα πυρομαχικά υπό την επωνυμία Lancet, τα οποία αποτελούν αιωρούμενα πυρομαχικά που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία ZALA AERO. Σε σχετικό βίντεο που παρουσίασαν οι Ρώσοι παρουσιάζεται σμήνος από Lancet να περιπολούν σε μια περιοχή και ένα εξ αυτών φαίνεται να εντοπίζει και να επιτίθεται σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο προσομοιάζει στο τουρκικό Bayraktar TB2. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως «εναέριο ναρκοπέδιο». Επίσης η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δοκίμασε πρόσφατα ένα πρωτότυπο σύστημα μικροκυμάτων που εξουδετερώνει τα drones, το Tactical High Power Operation Responder Thor, σε πραγματικές συνθήκες, στην Αφρική.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε και στην άσκηση IDEX 2021, που έγινε στο Άμπου Ντάμπι από 21 μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2021. Εκεί ήταν και η γαλλική MBDA, που συνεργάζεται με την E.Φ. και παρουσίασε το νέο σύστημα «Sky Warden», το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανίχνευσης - εξουδετέρωσης UAVs.