Αναλύσεις

Οδοιπορικό στην περίκλειστη Αμμόχωστο

Η νέα περιοχή που ανοίγει παράνομα ο Ερντογάν, η χρυσή αμμουδιά που μετατράπηκε σε τουριστική ατραξιόν και η πόλη φάντασμα που γίνεται έρμαιο στα χέρια της Τουρκίας

Σχεδόν μισό αιώνα μετά την κατάληψή τους, τα Βαρώσια επαναλειτουργούν στα χέρια του Αττίλα ως… ghost town, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που υπήρξαν πριν από 47 χρόνια, όταν αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος του κυπριακού τουρισμού. Ξένοι τουρίστες, έποικοι και Τουρκοκύπριοι επισκέπτονται την περιοχή για σκοπούς ψυχαγωγίας την ίδια ώρα που οι νόμιμοι κάτοικοί της την επισκέπτονται με έναν κόμπο στο στομάχι και δακρυσμένοι βλέποντας τις περιουσίες τους ερειπωμένες και αναβιώνοντας τις αναμνήσεις στα σπίτια τους, τα οποία είναι, πλέον, απροσπέλαστα. Στις ταράτσες των ερειπωμένων ξενοδοχείων έχουν τοποθετηθεί κάμερες ασφαλείας, οι οποίες κτενίζουν την περιοχή, συχνά-πυκνά drone της ψευδοαστυνομίας κάνει την εμφάνισή του παρακολουθώντας στενά τους επισκέπτες, ενώ ψευδοαστυνομία και κατοχικός στρατός κάνουν έντονη την εμφάνισή τους στην περιοχή.

Με τη βοήθεια του Αμμοχωστιανού Παύλου Ιακώβου, της Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος, η Πόλη μας», επισκεφθήκαμε για άλλη μια φορά την πόλη του. Ο ίδιος, φανερά συγκινημένος, περιέγραφε το κάθε κατάστημα, το κάθε κτήριο, την κάθε γωνιά του Βαρωσιού, λες και ξαναγεννιούνταν μπροστά του οι αναμνήσεις της νεανικής του ηλικίας. Αναμνήσεις, που, όσα χρόνια και αν περάσουν, στέκονται εκεί ανάμεσα στη λεωφόρο Δημοκρατίας, τη λεωφόρο Κένεντι, τον Δημοτικό Κήπο, τη Χρυσή Ακτή και τα ξενοδοχεία του Βαρωσιού, αναμνήσεις των Ανθεστηρίων και της Γιορτής του Πορτοκαλιού…

1 am.JPG

Παραλία Χρυσής Ακτής. Η χρυσή αμμουδιά της Αμμοχώστου. Ο Αττίλας έχει στήσει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Πιο πίσω δημιουργήθηκαν και οι κατάλληλες υποδομές από το ψευδοκράτος. Κυλικείο, ντουζ, αποδυτήρια και τουαλέτες. Στο ίδιο σημείο ο Ερντογάν είχε το προκλητικό πικνίκ τον περασμένο Νοέμβριο.

2 am.JPG

Το ιστορικό Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου. Για την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν, οι «αρχές» του ψευδοκράτους φρόντισαν να κρύψουν καθετί ελληνικό. Έτσι, κάλυψαν την επιγραφή που βρίσκεται στο αέτωμα του κτηρίου, στο οποίο αναγραφόταν το «ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ».

3 am.JPG

Το σημείο αναφοράς του Βαρωσιού, ο Δημοτικός Κήπος, ο οποίος βρίσκεται έξω από το Ελληνικό Γυμνάσιο και απέναντι από το Λύκειο Ελληνίδων, ανακαινίσθηκε από τις τουρκικές «αρχές». Φυτεύτηκε γρασίδι και το σιντριβάνι ξαναλειτούργησε. Εκεί βάφτηκαν και τοποθετήθηκαν ακόμη και τα σιδερένια ψάρια, στα οποία κάρφωναν τα πορτοκάλια στη Γιορτή του Πορτοκαλιού κάθε Απρίλιο.

4 am.JPG

Το Ελληνικό Γυμνάσιο, άθυρμα κι αυτό στα χέρια του κατακτητή. Η ελληνική επιγραφή καλύφτηκε κι αυτή, ώστε να σβηστεί η όποια υποψία ελληνικότητας της Αμμοχώστου. Εκτός τούτου, τοποθετήθηκαν και τεραστίων διαστάσεων σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, επιδεικτικά, ώστε να θυμίζουν την κατάκτηση ακόμη ενός ελληνικού στοιχείου.

5 am.JPG

Το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Γωνία της Λεωφόρου Δημοκρατίας με την Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

6 am.JPG

Το τζαμί «Μπιλάλ-Αγά», που εγκαινίασε με την παράνομη επίσκεψή του ο Ερντογάν κοντά στην οδό Ερμού, και μέσω του οποίου επιχειρεί να αποδείξει την ύπαρξη μουσουλμανικού στοιχείου στην περιοχή. Αμμοχωστιανοί, πάντως, τους οποίους συναντήσαμε στον χώρο, ανέφεραν ότι δεν θυμούνται να λειτουργούσε τζαμί στο συγκεκριμένο κτήριο.

7 am.JPG

Το κατάστημα με υφάσματα και λευκά είδη προικός του Σόλωνα Κάρουλλα, στη διασταύρωση των λεωφόρων Δημοκρατίας και Ευαγόρου.

8 am.JPG

Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, μέρος της περιοχής την οποία αναμένεται να ανοίξει παράνομα η Τουρκία και το ψευδοκράτος.

9 am.JPG

Ένα σημείο αναφοράς στην παραλία της Αμμοχώστου κατεδαφίστηκε από το ψευδοκράτος. Το θρυλικό κέντρο «Φάληρο», ιδιοκτησίας Δήμου Αμμοχώστου, που από το 1960 λειτουργούσε ως εστιατόριο από τους μακαριστούς Τάσο και Ολυμπία Χριστοδούλου, αποτελεί πλέον παρελθόν. Οι μπουλντόζες καθαρίζουν την περιοχή, ώστε να μεγαλώσει το παραλιακό μέτωπο.

10 am.JPG

Μια τεράστια τρύπα από βόμβα που έριξε η Τουρκία κατά την εισβολή, στο πάτωμα μεταξύ του ξενοδοχείου «Ασπέλια» και της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας. Αριστερά το ξενοδοχείο «Φλόριδα».

11 am.JPG

Η χρυσή αμμουδιά από το «Κωνστάντια» μέχρι την παραλία της «Γλώσσας». Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες εξυπηρετούν τουρίστες, εποίκους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι απολαμβάνουν ξέγνοιαστα το μπάνιο τους μπροστά από τα ερειπωμένα και βουβά ξενοδοχεία, από τα οποία ξεριζώθηκαν οι Αμμοχωστιανοί.

12 am.JPG

Η αρχή της περιοχής που αναμένεται να ανοίξει η Τουρκία νοτιοανατολικά του Βαρωσιού, μεταξύ Αγίας Ζώνης και Αγίας Αικατερίνης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το 3,5% από το 17% της περίκλειστης περιοχής.

13 am.JPG

Η εκκλησία της Αγίας Ζώνης.

14 am.JPG

Θλιβερή εικόνα από τα ερειπωμένα ξενοδοχεία δίπλα από το περίφημο «King George».