Αναλύσεις

Το τελειωτικό κτύπημα με την κυριαρχική ισότητα

cyprusflagsgreece.jpg

Όλοι πρέπει να το έχουν διαπιστώσει και να το έχουν κατανοήσει. Τελικός στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου στην αρχή και η επανάκτησή της στο μέλλον. Όσοι δεν το κατανοούν, ή εθελοτυφλούν ή κάτι άλλο τούς κρατά κλειστά τα μάτια της κριτικής σκέψης. Αυτός είναι ο τελικός στόχος, που τον επιδιώκει αδιαλείπτως από το 1956. Όμως ξέρει ότι, για να πετύχει τον τελικό στόχο, πρέπει πρώτα να επιτύχει έναν ενδιάμεσο στόχο. Και αυτός δεν είναι άλλος από την κατάργηση της Κ.Δ. και την αντικατάστασή της με ένα άλλο κράτος, στο οποίο η Κ.Δ. θα υποβιβαστεί σε συνιστώσα πολιτεία ομοσπονδιακού ή συνομοσπονδιακού κράτους.

Οι προσπάθειες κατάλυσης της Κ.Δ. άρχισαν με την τουρκοανταρσία του 1963. Απέτυχαν παταγωδώς και ο ΟΗΕ αναγνώρισε την Κ.Δ. με μόνη νόμιμη κυβέρνηση την Κυβέρνηση του Προέδρου Μακαρίου.

Η δεύτερη προσπάθεια έγινε το 1974, με την τουρκική εισβολή και την κατάληψη του 36% του εδάφους της Κ.Δ. Και πάλιν απέτυχε, επειδή ο ΠτΔ, Εθνάρχης Μακάριος, διασώθηκε από το πραξικόπημα και ο ΟΗΕ συνέχισε να αναγνωρίζει την Κυβέρνησή του ως τη νόμιμη κυβέρνηση.

Οι επόμενες ενέργειες της Τουρκίας ήταν χωρίς θερμά επεισόδια, αλλά με διπλωματικές προσπάθειες, που τις οργάνωνε και προσπαθούσε να τις διεκπεραιώσει η βρετανική δολιότητα. Αυτές οι προσπάθειες ήταν όλα τα βρετανικά κυρίως σχέδια επίλυσης του Κυπριακού. Σκοπός τους ήταν να επιλύσουν, δήθεν, το Κυπριακό, αλλά κυρίως να επιβάλουν μια διχοτομική λύση, που θα καταργούσε την Κ.Δ. Αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών ήταν το σχέδιο του λόρδου Χάνεϊ, που πήρε το όνομα σχέδιο Ανάν και που το απέρριψε ο κυπριακός Ελληνισμός με ποσοστό 76%.

Η τελευταία προσπάθεια είναι η απαίτηση για λύση δυο κρατών. Ξέρει πως αυτό δεν το εγκρίνουν ούτε τα Η.Ε., ούτε η Ε.Ε. Η Τουρκία φυσικά δεν θέλει δυο κράτη στην Κύπρο. Θέλει κατάργηση της Κ.Δ. και έλεγχο των δυο συνιστώντων κρατών μιας συνομοσπονδίας. Μέσω της απαίτησης για δυο κράτη και της παγίδας στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου επιδιώκει να πετύχει την κυριαρχική ισότητα των δυο κοινοτήτων, που θα αποτελέσουν τα δυο κρατίδια. Την προσπάθεια αυτή ενορχηστρώνει η Βρετανία με τη μοναδική της ικανότητα στη διατύπωση ιδεών με εποικοδομητική ασάφεια. Έτσι, η παγίδα άρχισε να στήνεται.

Στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης, με απούσα την Κ.Δ., η Τουρκία προέβαλε την απαίτηση για δύο κράτη και την κατάργηση των ψηφισμάτων του Σ.Α. που κατοχυρώνουν την Κ.Δ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ένιψε τας χείρας ως τέλειος σύγχρονος Πιλάτος, ενώ έπρεπε να αντιδράσει δυναμικά. Αντίθετα, άρχισε να σκέφτεται τον όρο «αυτοδιοικούμενες περιοχές» για να ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα με βρετανική δολιότητα. Η τελευταία εισβολή της Τουρκίας στο περίκλειστο τμήμα της Αμμοχώστου είναι προσπάθεια κατάργησης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αφού πρώτα συνεργήσουν στην αδρανοποίησή τους οι κάτοικοι Αμμοχώστου, που θα επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση. Δεν χάνουμε τώρα την Αμμόχωστο. Την χάσαμε, όπως και όλη την κατεχόμενη Κύπρο, το 1974. Τώρα οι Τούρκοι προσπαθούν να την μετατρέψουν σε εργαλείο εφαρμογής των σχεδίων τους για κατάργηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, κατάργηση της Κ.Δ. και συνεργασία δύο «αυτοδιοικούμενων περιοχών» με κυριαρχική ισότητα.

Προβλέπω ότι στην επόμενη άτυπη πενταμερή, που κάποιες ηγεσίες την θεωρούν πανάκεια, η δολιότητα της Βρετανίας με την ανοχή και τη συνεργασία του Γ.Γ., θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κοινό έδαφος. Η Τουρκία με μεγαλόψυχη διπλωματική κίνηση θα υποχωρήσει από την απαίτηση για δύο κράτη και θα περιοριστεί στην κυριαρχική ισότητα, που θα επενδυθεί με βρετανική εποικοδομητική ασάφεια, την οποία πιθανώς να παρουσιάσει ο Γ.Γ. ως το νέο πλαίσιό του. Και τότε θα αρχίσουν οι πιέσεις προς την ελληνική κοινότητα να κάμει και αυτή υποχωρήσεις, να αποδεχτεί «την κυριαρχική ισότητα των αυτοδιοικούμενων περιοχών», για να «επανέλθει και η Τουρκία στη λύση της ΔΔΟ με κυριαρχική πολιτική ισότητα», σύμφωνα με το πλαίσιο του ΓΓ. Πιθανόν ο ΓΓ να ζητήσει και την υπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας με άμεση εφαρμογή και συνέχιση των συνομιλιών για διαπραγμάτευση των λεπτομερειών.

Αν ο Νίκος Αναστασιάδης πέσει στην παγίδα, ή θεωρήσει ότι βρήκε την ευκαιρία να ανταποδώσει το χαστούκι του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν με 76% και αποδεχθεί τη στρατηγική συμφωνία με την κυριαρχική ισότητα, τότε μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε «καληνύχτα, Κ.Δ.» σε πρώτο στάδιο και «καληνύχτα, Ελληνισμέ της Κύπρου» σε επόμενο στάδιο. Μετά τις εκλογές ο Νίκος Αναστασιάδης νιώθει αθωωμένος, δυνατός και θεωρεί ότι ο κυπριακός λαός θα τον ακολουθήσει στη λύση που επιδιώκει.

Φυσικά πολλοί και κυρίως οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ θα χειροκροτήσουν και θα πανηγυρίσουν τη λύση και την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Δυστυχώς, αυτήν την ηγεσία έχουμε. Και ακόμα δυστυχώς ο κυπριακός λαός έχει το κόμμα και την ηγεσία του πάνω από την Κύπρο και τη σωτηρία της.

Η μόνη ελπίδα μας είναι το δημοψήφισμα. Και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτρέψουμε την παράκαμψή του.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 08/08/2021)