Κυπριακό

Τατάρ: «Oι Ορθόδοξοι κάλεσαν τους Οθωμανούς στην Κύπρο για να τους σώσουν»

Συνέδριο με θέμα «Κυπριακή Τουρκική Ιστορία και Διδασκαλία» πραγματοποιείται αυτές τις μέρες σε πανεπιστήμιο στην σκλαβωμένη Kερύνεια.

Όπως μεταδίδει το «SigmaLive», ένας από τους ομιλητές ήταν και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι Οθωμανοί ήρθαν στην Κύπρο (1571) μετά από κάλεσμα των Ορθοδόξων και τους έσωσαν από διωγμούς. Επαναστάτησαν μέσα σε 20-30 χρόνια. Αν η Τουρκία δεν είχε έρθει το '74, αυτό θα ήταν ένα ελληνικό νησί σήμερα...»

«Προσπάθησαν να σβήσουν την ιστορία των Τουρκοκυπρίων ... Το σύστημα που έγραψε ο Vehbi Zeki Serter πρέπει να αποκατασταθεί και αυτά τα πράγματα πρέπει να διορθωθούν ...», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Είμαστε εγγόνια των Οθωμανών»

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν τι λέει η Τουρκική Δημοκρατία, προσθέτοντας: «Η Τουρκία των 85 εκατομμυρίων έχει το δικαίωμα να μιλά στην Κύπρο, επειδή είμαστε τα εγγόνια των Οθωμανών. Ήλθαμε εδώ το 1571, βρισκόμαστε εδώ για 450 χρόνια», γράφει η «Kıbrıs Postası» (11/08/2021).

Σε δηλώσεις του στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΤΑΚ», ο Τατάρ υποστήριξε ότι σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις, περισσότερο από το 80% του «λαού» τάσσεται υπέρ των δύο ξεχωριστών κρατών.

«Σημαντικό μέρος αυτών που υποστηρίζουν την ομοσπονδία σκέφτονται ότι στη ομοσπονδία υπάρχουν δύο κράτη στη βάση της ισότητας, αλλά αυτό είναι λανθασμένο», ανέφερε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι η ομοσπονδία σημαίνει συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι προσπαθούν να τους μεταφέρουν σε κατάσταση πριν το 1974 ακόμη και πριν το 1960, ο Τατάρ είπε ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασίαδης στις κατηγορίες, που απηύθυναν στον ίδιο για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά , έδωσε την εξής απάντηση, «Φυσικά, θα επιθυμούσα μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις, επειδή ο ελληνοκυπριακός λαός αυτό θέλει».

«Ρωτώ και εγώ το λαό μου. Ο δικός μου λαός αποδέχεται μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις; Όχι. Αυτό που αντιλαμβάνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για την ομοσπονδία, και το έχω επιβεβαιώσει ο ίδιος απευθείας από το στόμα του Αναστασιάδη, είναι η συνέχιση της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με αυτούς, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, ως Τουρκοκύπριοι, θα καταργήσουμε με τα δική μας συγκατάθεση την ΤΔΒΚ και θα ενταχθούμε με μια συνταγματική τροποποίηση. Μόνο το όνομα θα αλλάξει, θα γίνει η Ομοσπονδία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αργότερα, θα ζητήσουν η Τουρκία να αποχωρήσει από το νησί, επειδή δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν υπάρχει κάποιος, που θα πει ‘ναι’ σ’ αυτό, εάν έχει συνείδηση, ας το πει», σημείωσε ο Τατάρ.

Απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν ότι δεν γνωρίζει τι είναι η ομοσπονδία, ο Τατάρ ανέφερε ότι διαπράττουν μια μεγάλη αδικία, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα είναι οι ίδιοι που δεν γνωρίζουν και ότι στην Κύπρο έχει ξεκινήσει μια νέα περίοδος.

Στη συνέχεια, απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε τη φράση «ρατσισμός» στη συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Σημειώνοντας ότι παρακολουθεί με ανησυχία την αγορά της Εθνικής Φρουράς 12 σύγχρονων επιθετικών ελικοπτέρων, ο Τατάρ είπε: «Ο εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι κατανοητός ως ένα βαθμό, αλλά να μην ξεχνούν ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι η εγγυήτρια δύναμη του τουρκοκυπριακού λαού. Γι’ αυτό, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τι κάνουν, τι προσπαθούν να κάνουν. Επειδή με αυτές τις ενέργειες τους δεν συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Είναι εκτός λογικής. Κάνουν τρέλες, τις βρίσκω εξαιρετικά λανθασμένες».

Αναφέροντας ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες τον προσκάλεσε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριου, που θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε θα μπορούσε να έχει γεύμα με τον Αναστασιάδη εκεί σε μια άτυπη συνάντηση. Επαναλαμβάνοντας ότι στη Νέα Υόρκη δεν θα υποχωρήσει από την πρόταση των έξι σημείων που υπέβαλε στη Γενεύη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νόημα να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εισέλθει σε μια διαδικασία περιεκτικής λύσης χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

Επισημαίνοντας ότι η πολιτική έχει αλλάξει και με την εκλογή του ως «πρόεδρος» βρίσκεται πια στην ημερήσια διάταξη τα δύο κράτη και η κυριαρχική ισότητα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικυρώσει και υιοθετήσει αυτή την πολιτική. «Για μένα, είναι πολύ σημαντικό τι λέει η Τουρκική Δημοκρατία. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι και η μητέρα πατρίδα μας και η εγγυήτρια χώρα μας και η ισχυρότερη χώρα αυτής της περιοχής. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατό να έχουμε μια αποκομμένη θέση από την Τουρκική Δημοκρατία στην διεξαγωγή της κοινής μας υπόθεσης. Δεν μας συμφέρει. Έτσι, θα είμαι πάντα σε διαβούλευση και θα ενεργώ μέσα σε αρμονία με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκλήθηκαν στο θέμα της εγκυρότητας των «πιστοποιητικών εμβολιασμού» των «πολιτών» ή των φοιτητών που ταξιδεύουν από τα ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία αεροδρόμια, ο Τατάρ απηύθυνε έκκληση να προσπαθήσουν να επιλύσουν το πρόβλημα δια μέσου του διαλόγου και της λογικής.

Στη συνέχεια, ο Τατάρ είπε ότι το θέμα των εμβολίων είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και διερωτήθηκε γιατί δεν γίνονται αποδεκτά τα εμβόλια και τα τεστ, που διεξάγονται στα κατεχόμενα, αφού γίνονται αποδεκτά κατά τις διελεύσεις τους στο «νότο» [ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές]. Σημείωσε ότι δεν είναι σωστό να μετατρέψουν αυτό το θέμα σε πολιτικό θέμα, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των φοιτητών έχει εμβολιαστεί με τα εμβόλια Johnson&Johnson ή Biontech, που ήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό δεν καταλαβαίνει γιατί δεν γίνονται αποδεκτά. Υποστηρίζοντας ότι το «κράτος ΤΔΒΚ» έχει ένα επιτυχές σύστημα εμβολιασμού και διεξαγωγής PCR τεστ, ο Τατάρ ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.