Διεθνή

Η μυστική βάση της Γαλλίας στην καρδιά της Σαχάρας

Ποια είναι η «μυστική» στρατιωτική βάση της Γαλλίας στην καρδιά της ερήμου της Σαχάρας που ανακάλυψαν χρήστες του Google Maps. Αεροφωτογραφίες και τι σκοπούς εξυπηρετεί στην περιοχή του Σάχελ. Αναφορές και για ύπαρξη βασης της CIA στην ίδια περιοχή.

Μια «μυστική» στρατιωτική βάση, καλά κρυμμένη στη μέση της ερήμου της Σαχάρας, ανακάλυψε χρήστης του Google Maps.

Οι εναέριες εικόνες που λήφθηκαν από την υπηρεσίας ψηφιακής χαρτογράφησης της Google δείχνουν κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με Λιβύη. Κατά τα φαινόμενα, οι εγκαταστάσεις φαίνονται περιτριγυρισμένες από νάρκες.

Σύμφωνα με τη αγγλική εφημερίδα «Daily Star», την βάση εντόπισε χρήστης του Reddit.

Οι εικόνες δείχνουν ενα διάδρομο προσγείωσης, κτήρια, οχήματα και ένα περιμετρικό φράκτη. Οι εγκαταστάσεις περιβάλλονται από εκατοντάδες μίλια καθαρής ερήμου. Ο αεροδιάδρομός έχει μήκος 1,800 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η εφημερίδα αναφέραο ότι η βάση είναι γνωστή ως «Aerodrome Madama». Πρόκειται για γαλλικό στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα του Νίγηρα.

0_Madama.jpg

Στο σημείο βρισκόταν το 1931 ένα γαλλικό αποικιακό φρούριο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Νίγηρα διατηρούν στο σημείο μια φρουρά δύναμης 100 ανδρών.

Το 2014, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την εγκατάσταση μαχητικών ελικοπτέρων και 50 στρατιωτικών στο πλαίσιο της επιχειρήσης «Operation Barkhane».

Η Γαλλία έκτισε μια καινούργια βάση στο σημείο και από το 2015 διατηρεί στρατιωτικό προσωπικό 200 με 250 ατόμων.

0_Madama3.jpg

Η βάση «Madama» χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο διοικήσεως μιας στρατιωτικής ζώνης επιχειρήσεων από τους στρατούς Γαλλίας, Νίγηρα και Τσαντ μεταξύ 20-27 Δεκεμβρίου 2014, αναφέρει η αγγλική εφημερίδα.

Η «Επιχείρηση Barkhane», της οποίας ηγείτο η Γαλλία, ξεκίνησε την 1η Αυγούστου του 2014. Είναι το αποτέλεσμα στρατηγικής συμφωνίας της Γαλλίας με τις κύριες χώρες του Σαχέλ της Σαχάρας - τη Μαυριτανία, το Μαλί, το Νίγηρα, το Τσάντ και την Μπουρκίνα Φάσο.

0_Madama4.jpg

Το συνολικό στρατιωτικό προσωπικό που συμμετέχει στη «Barkhane» αποτελείται από περίπου 4,000 άτομα και η αποστολή τους είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ενόπλων ομάδων στην περιοχή.

Υπάρχει και αμερικάνικη βάση;

Στα βάθη της Σαχάρας η CIA έχτισε και λειτουργεί μία μυστική βάση από την οποία drone πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις στις γύρω χώρες.

Την ύπαρξη της βάσης, που κατασκευάστηκε το 2018 επί Ντόναλντ Τραμπ, είχαν αποκαλύψει οι «New York Times».

Με νεότερο δημοσίευμά τους το Μάρτιο δείχνουν, με βάση δορυφορικές φωτογραφίες, πως η βάση έχει μεγαλώσει με την προσθήκη ενός μεγάλου διάδρομου απογείωσης/προσγείωσης μέσα στην έρημο, ενώ είναι εμφανής η αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

cia175726-747.jpg

Οπως ανέφεραν οι «New York Times», η βάση εποπτεύει την περιοχή του Σαχέλ, τη γεωγραφική ζώνη νότια της Σαχάρας, που διασχίζει τις χώρες Σενεγάλη, Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα, Νιγηρία, Τσαντ, Σουδάν, Νότιο Σουδάν και Ερυθραία.

Πρόκειται για από τις φτωχότερες περιοχές στον κόσμο και το τελευταίο διάστημα, οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους σε αυτές τις χώρες. Το ISIS στη Λιβύη αναζητά νέα μέλη ανάμεσα στους κατοίκους δυτικοαφρικανικών χωρών, όπως η Σενεγάλη και το Τσαντ, που μεταναστεύουν προς τα βόρεια, πολλοί ελπίζοντας να περάσουν στην Ευρώπη από τις λιβυκές ακτές.

Ενοπλες ομάδες έχουν επιτεθεί σε γέφυρες, στρατιωτικά κονβόι και κυβερνητικά κτίρια. Η τρομοκρατική απειλή αρχίζει και επεκτείνεται προς τα νότια, σε χώρες έως τώρα ανέγγιχτες από την εξτρεμιστική βία, όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού, το Μπενίν, το Τόγκο και Γκάνα, όπου το αμερικανικό Πεντάγωνο διατηρεί υποστηρικτική βάση.

Η κατάσταση έχει χειροτερέψει τόσο, γράφουν οι NYT, που η αφρικανική διοίκηση του αμερικανικού στρατού ενημέρωσε πέρυσι το Πεντάγωνο ότι προς το παρόν έχει εγκαταλείψει τη στρατηγική αποδυνάμωσης των ισλαμιστών ανταρτών και απλά προσπαθεί να περιορίσει την απειλή.

Σε ερώτηση των NYT για την πρόσφατη επέκταση της βάσης στο Ντιρκού, η οποία είναι εμφανής στις δορυφορικές φωτογραφίες, η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το Πεντάγωνο απάντησε ότι δεν συμμετείχε.