Υγεία

«Μετάλλαξη» Ματσάκη: Αναρτήσεις για εμβολιασμό και μέτρα, πριν και μετά

Γιατί άλλαξε γνώμη για τα εμβόλια ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης; Οι αναρτήσεις του από τον Νοέμβριο του 2020 με επιθέσεις κατά των «ειδικών» και «Προέδρου της Μπανανίας», ερωτήματα για τα εμβόλια και αντίθεση στα «φασιστικά» και «αντιδημοκρατικά» περιοριστικά μέτρα και safe passes.

Ξάφνιασε τους πάντες ο Ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης με την απότομη στροφή που πήρε υπέρ του εμβολιασμού με τα εμβόλια mRNA κατά του Covid-19.

Σήμερα το πρωί (13/09), εμφανίστηκε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα» και είπε πως είχε εκφράσει κάποιους ενδοιασμούς στην αρχή για τα εμβόλια, αλλά τώρα έχει αλλάξει γνώμη και δηλώνει έτοιμος να βάλει εμβόλιο.

Ξεκαθάρισε επίσης πως είναι «ένας μύθος ότι δεν έχουμε πανδημία» και βεβαίωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μια σοβαρή κρίση υγείας παγκόσμια».

Γιατί ξάφνιασε;

Ο λόγος είναι διότι καθ' όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του νέου κορωνοϊού, ο γνωστός Κύπριος επιστήμονας ακολούθησε μια άλλη γραμμή από την καθιερωμένη, την οποία εξέφραζε δημόσια και πολλές φορές με σκληρό λεκτικό.

Κανείς δεν έχει ξεχάσει πως ο κ. Ματσάκης είχε ταχθεί με ένταση κατά των λόκνταουν, των περιοριστικών μέτρων, του coronapass, και κυρίως κατά του μαζικού εμβολιασμού. Σε πολλές περιπτώσεις άσκησε δριμεία κριτική -και ονομαστικά αρκετές από αυτές- κατά της επιδημιολογικής ομάδας, του Προέδρου της Δημοκρατίας και των τέως και νυν Υπουργών Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Ο ιατροδικαστής είχε θέσει σκληρά ερωτήματα για την ασφάλεια των εμβολίων και εξέφρασε δημόσια επιφυλάξεις για τις διαδικασίες έγκρισης και αδιοδότησής τους, καθώς και για την τεχνολογία τους σε σχέση με την ακίδα. Στις αναρτήσεις του κατά των «ειδικών» και απορούσε γιατί δεν αξιολογούνται τα κινέζικα εμβόλια και γιατί δεν εξασφαλίζεται το μονοκλωνικό φάρμακο αντισωμάτων.

Η «Σημερινή Online» επέλεξε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες αναρτήσεις του Μάριου Ματσάκη στο Facebook (δείτε τις πιο κάτω), οι οποίες είχαν τεράστια απήχηση και πολλές φορές γίνονται «viral».

Στόχευση ευάλωτων ομάδων

Τον Νοέμβριο του 2020 σε μια έντονη συζήτηση στις «Τομές στα Γεγονότα», ο Μάριος Ματσάκης είπε πως ήταν ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι «φυλακίστηκαν» οι Λεμεσιανοί και οι Παφίτες, με αφορμή τα μέτρα τοπικού λόκνταουν που αποφασίστηκαν για τις δύο πόλεις.

Διαφώνησε επίσης για τα αυστηρά μέτρα με τα οποία αντιμετωπιζόταν τότε η πανδημία, αναφερόμενος βέβαια στα διάφορα περιοριστικά μέτρα, και είπε πως η έμφαση έπρεπε να δίνετε στις ευάλωτες ομάδες.

«Η εισήγησή μου είναι ότι πρέπει να στοχευθούν οι ευάλωτες ομάδες. Ξέρετε πόσοι ηλικιωμένοι πεθαίνουν από κακή φροντίδα; Πόσοι γέροι βρίσκονται δεμένοι σήμερα σε οίκους ευγηρίας; Εκεί είναι το πρόβλημα», ανέφερε.


«Βαριά γρίπη» και μύθος το λόκνταουν της άνοιξης 2020

Όσον αφορά το lockdown που είχαμε την άνοιξη είπε πως είναι μύθος ότι πέτυχε, «η ίωση του κορωνοιού είναι εποχικής μορφή ίωση. Υπάρχει έξαρση τον χειμώνα και ύφεση το καλοκαίρι. Έφτασε στην Κύπρο την άνοιξη, όταν ήδη ήταν σε ύφεση».

«Ήρθε στην Κύπρο την άνοιξη. Την άνοιξη ήδη βρισκόταν, άμα δείτε την καμπύλη, βρισκόταν σε ύφεση, έμπαινε στο καλοκαίρι. Οπόταν εμείς πιάσαμε το κομμάτι εκείνο που ήδη η ίωση του αναπνευστικού του κορωνοϊού βρισκόταν σε πορεία ύφεσης. Και αυτό συνέβηκε.»

Ο κ. Ματσάκης δεν αρνήθηκε τότε πως έχουμε να κάνουμε με πανδημία και πως ο κορωνοϊός είναι μια «βαριάς μορφής γρίπη». Πρόσθεσε πως ο κορωνοϊός είναι πολύ παρόμοιος με την Γρίπη-Α', με παρόμοια μεταδοτικότητα και θνητότητα.

Για τους θανάτους με την Ελλάδα είπε τότε πως ήταν ενα 0.15% και ήταν χειρότερα από την εποχή του λόκνταουν.

Κάνει λάθη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Για τον ΠΟΥ είπε ότι «εγώ δέχομαι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει σοβαρότατα λάθη στο παρελθόν. Έχει κάνει τρομερά λάθη και έχει υποστεί κριτική από την Αγγλία, από την Αμερική... Αν δείτε τι έγραφε το "Lancet" πριν τρία χρόνια για τον διευθύνων σύμβουλο και τον διευθυντή του ΠΟΥ θα σηκωθεί η τρίχα σας. Κάνει λάθη. Αν δείτε τα λάθη που έκανε για τις επιδημίες χολέρας και το Έμπολα στην Αφρική, είναι τεράστα τα λάθη.»

Γιατί άλλαξε γνώμη;

Ο κ. Ματσάκης μέχρι στιγμής δεν ανέβασε κάτι στον τοίχο του στο Facebook σχετικά με το τι άλλαξε επιστημονικά που συνέτεινε στο να αλλάξει την άποψή και τη γνώμη του σε σχέση με τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA.

matsakis090921.JPG

Αντιθέτως, ο ιατροδικαστής ασκούσε τη μεγαλύτερη κριτική στις αποφάσεις και στις πράξεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και για τον εμβολιασμό, από τον τοίχο του στο Facebook. Η τελευταία του επικριτική ανάρτηση για τα μέτρα ήταν στις 28 Αυγούστου 2021.

matsakis280821.JPG

Στη συζήτηση με τον Ανδρέα Δημητρόπουλο έδωσε κάποιες απαντήσεις.

Αρχικά, ανέφερε ότι «κάποιοι δεν πρόκειται να πεισθούν ποτέ. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να κάνεις μετάγγιση αίματος. Είναι λίγοι, δεν είναι πολλοί. Ο περισσότερος κόσμος περίμενε. Εφόσον ο κίνδυνος δεν ήταν τόσο μεγάλος, τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε την απόφαση», ανέφερε.

Υπογράμμισε επίσης πως «το αν θα κάνει κάποιος το εμβόλιο εξαρτάται από τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα του ανθρώπου».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον δεύτερο μύθο που επικρατεί κατά την άποψή του. «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι γενικά τα εμβόλια είναι ανάθεμα. Αυτό πηγαίνει ενάντια σε κάθε ιατρική γνώση. Εγώ ποτέ δεν ήμουν εναντίον των εμβολίων. Σαφώς εξέφρασα προβληματισμούς για τα νέα εμβόλια, αυτά του κορωνοιού γιατί ήταν νέα, είχαν αναφερθεί περιστατικά σοβαρών παρενεργειών και έπρεπε να ξεκαθαρίσει το θέμα. Περίμενα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να έχουμε την εμπειρία της χρήσης αυτών των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.

«Αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί στοιχεία που λένε ότι δόθηκαν 6 δις δόσεις παγκόσμια. Έχουμε μια τεράστια πλέον εμπειρία. Έχουμε διαφόρων ειδών εμβόλια. Για τα DNA στηριζόμενα εμβόλια, AstraZeneca, Johnson, Sputnik έχουμε κάποιες σοβαρές παρενέργειες που μπορούν να αποφευχθούν, αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε.

Τώρα είμαι πιο σίγουρος. Για κάποια εμβόλια δικαιολογημένα υπήρξαν προβληματισμοί. Τώρα το ΑΖ δεν δίδεται σε κάποιες ηλικίες. Τα άλλα τα εμβόλια, τα mRNA είναι ασφαλή φαίνεται και αποτελεσματικά. Έχουν τις παρενέργειες τους, πρέπει να λέμε αλήθειες. Οι παρενέργειες είναι πολύ λιγότερες από τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος μόλυνση, να νοσήσει και να πεθάνει», σημείωσε ο κ. Ματσάκης.


Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «κάποιες αναφορές λένε ότι η πιθανότητα να πεθάνεις από παρενέργεια του εμβολίου (mRNA) είναι πολύ λιγότερη από την πιθανότητα να πεθάνεις από επίθεση καρχαρία».

Ο ίδιος είπε πως με το που είπε ότι είναι υπέρ των εμβολίων δέχθηκε απειλές. «Ότι έγραψα στο διαδίκτυο είναι καταγραμμένο. Ποτέ δεν είπα ότι είμαι δογματικά εναντίον των εμβολίων. Είπα να περιμένουμε να δούμε και θα τοποθετηθώ. Είπα ότι θα τοποθετηθώ το Φθινόπωρο.

Τι έλεγε στο παρελθόν;

Ο κ. Ματσάκης είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι τροφοδοτούσε με επιχειρήματα το «αντεμβολιαστικό κίνημα» και πως ωθούσε με τις αναρτήσεις του τους πολίτες στο να μην εμβολιαστούν. Παρατηρώντας τα likes, τα σχόλια και τις κοινοποιήσεις, φαίνεται πως ο Κύπριος ιατροδικαστής επηρέαζε ένα τεράστιο κοινό.

Ωστόσο, ο ιατροδικαστής είχε θέσει κάποια ερωτήματα και προέβηκε σε ορισμένες τοποθετήσεις, οι οποίες τώρα μένουν μετέωρες, τουλάχιστον για τους ακόλουθούς του.

Πολλοί αναγνώστες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν απορημένοι με την αλλαγή της στάσης του και μάλλον αναμένουν από αυτόν να απαντήσει τα ερωτήματα που ο ίδιος είχε θέσει, ιδιαίτερα αυτά που είχαν να κάνουν με τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

--- Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις του στο Facebook:

Νοέμ. 2020: «Επιδημιολογική ομάδα χωρίς επιδημιολόγο!»

matsakis251120.jpg

Νοεμ. 2020: Εμβόλιο, έλεγχοι βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ασφάλειας και υποχρεωτικός εμβολιασμός

matsakis191120.jpg

Νοέμ. 2020: «Ηλίθιο» και «δικτατορικό» μέτρο η απομόνωση Λεμεσού και Πάφου

matsakis211120.jpg

Δεκ. 2020: Εξασφάλιση μονοκλωνικού φαρμάκου αντισωμάτων αντί εμβολίου

matsakis151220.jpg

Δεκ. 2020: «Μεγάλης έκτασης κλινική μελέτη του εμβολίου της Pfizer» ο εμβολιασμός «με διαδικασίες εξπρές στην Αγγλία»

matsakis081220.jpg

Δεκ. 2020: «Προβλήματα/παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer»

matsakis091220a.jpg

matsakis091220b.jpg

Δεκ. 2020: «Το εμβόλιο της Moderna»

matsakis011220.jpg

Δεκ. 2020: Πεθαίνουν άνθρωποι στα γηροκομεία

matsakis231220.jpg

Δεκ. 2020: «Ιδιαίτερη προσοχή στα ευάλωτα άτομα (υπερήλικες και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα)»

matsakis311220.jpg

Δεκ. 2020: «Ναι, έχουμε πανδημία κορωνοϊού»

matsakis071220.jpg

Φεβρ. 2021: Βολές σε «ειδικούς» Καραγιάννη, Τσιουτή, Πανά για AstraZeneca

matsakis110221.jpg

Φεβρ. 2021: Βολές σε Νικόλα Διέτη και Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών

matsakis160221.jpg

Φεβρ. 2021: Κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών

matsakis240221.jpg

Μαρτ. 2021: «Αλλοπρόσαλλες πολιτικές για τα εμβόλια»

matsakis220321.jpg

Μαρτ. 2021: «Θάνατοι στην Κύπρο από το κάπνισμα»

matsakis170321.jpg

Μαρτ. 2021: «Εμβολιασμός - μια απορία»

matsakis020321.jpg

Απρίλιος 2021: «Καφετζιής» ο τέως Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου

matsakis270421.jpg

Απρίλιος 2021: «AstraZeneca πανενέργειες - Να πουν την αλήθεια στον κόσμο!»

matsakis060421a.jpg

matsakis060421b.jpg

Απρίλιος 2021: «Δύο επιστημονικές απορίες» για όλα τα «γενετικά εμβόλια» (RNA & DNA) σε σχέση με την ακίδα και το κινεζικό εμβόλιο απενεργοποιημένου ιού

matsakis300421.jpg

Απρίλιος 2021: «Εμβόλια Johnson & Johnson και Sputnik V»

matsakis130421.jpg

Μάιος 2021: «Θάνατοι από κορωνοϊό σε εμβολιασμένους»

matsakis120521.jpg

Μάιος 2021: «Να σταματήσει η χορήγηση του AstraZeneca»

matsakis240521.jpg

Μάιος 2021: «Έγκλημα ο εμβολιασμός νεαρών»

matsakis130521a.jpg

Μάιος 2021: Ο Πρόεδρος «της μπανανίας, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της αναξιοπιστίας και του ψεύδους» και η πανδημία

matsakis110521.jpg

Μάιος 2021: Περισσότερες πληροφορίες για θανάτους σε άτομα «με ιστορικό εμβολιασμού»

matsakis030521.jpg

Μάιος 2021: «"Παπαγαλάκι" η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»

matsakis070521.jpg

Μάιος 2021: Δεν μπορείς να αναγκάσεις εθνοφρουρούς να εμβολιαστούν με αμφιλεγόμενο εμβόλιο

matsakis070521b.jpg

Ιούνιος 2021: «Τα κινέζικα εμβόλια»

matsakis080621.jpg

Ιούνιος 2021: «Κυκλώματα αντιεμβολιαστών γιατρών»

matsakis300621.jpg

Ιούνιος 2021: «Στοπ στο AstraZeneca»

matsakis280621.jpg

Ιούλιος 2021: «Σοφοί συμβουλάτορες "επιδημιολόγοι"» και «εμβολιασμός δια πυρός και σιδήρου!»

matsakis010721b.jpg

Ιούλιος 2021: «Γιατί τα εμβόλια αφού είναι τόσο χρήσιμα και ασφαλή δεν έχουν πάρει τελική άδεια χρήση από ΕΟΦ και ΠΟΥ;»

matsakis030721.jpg

Ιούλιος 2021: «Σοβαρή αντιδημοκρατική επίθεση» κατά των ανεμβολίαστων πολιτών

matsakis010721.jpg

Ιούλιος 2021: «Δικτατορία της Μπανανίας» η σύλληψη και φυλάκιση του Δρ Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη

matsakis210721.jpg

matsakis220721d.jpg

Ιούλιος 2021: Ποιος είναι ο Δικαστής που προφυλάκισε για 8 μέρες τον Δρ Σωτηριάδη;

matsakis220721.jpg

matsakis220721c.jpg

Ιούλιος 2021: Κάλεσμα σε Γενικό Εισαγγελέα, Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, Βουλή και κόμματα για απελευθέρωση του Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη

matsakis220721e.jpg

Ιούλιος 2021: «Δεν είμαι αντιεμβολιαστής» - «Είναι κακό που κάνω τέτοιες ερωτήσεις;»

matsakis220721b.jpg

Ιούλιος 2021: «Εμβόλια δοκιμές/πειράματα σε παιδιά και έγκυους» και πρόγραμμα Vaccelerate

matsakis280721.jpg

Ιούλιος 2021: «Έκδηλος οικονομικός εξαναγκασμός» και «διχαστική, απάνθρωπη, αντισυνταγματική, αντιδεοντολογική και φασιστική πρακτική» η κατάργηση των δωρεάν rapid test αντιγόνου

matsakis280721b.jpg

Αύγουστος 2021: Ποιος «αφανής σοφός, σούπερ επιστήμονας» συμβούλευσε «τον λογιστή Υπουργό Υγείας» για τα PCR τεστ για φοιτητές;

matsakis180821.jpg

Αύγουστος 2021: «Τρίτη δόση και Άστρα Ζένεκα» - «Εξακολουθούν να παραδέχονται ότι δεν ήταν απόλυτα ασφαλές εμβόλιο»

matsakis250821.jpg

Αύγουστος 2021: «ΤΕΠΑΚ και εμβόλια» - «Ο φασισμός έχει ρίζες στα πανεπιστήμια μας»

matsakis240821.jpg

Αύγουστος 2021: «Απλό ερώτημα» για εμβολιασμένους που «μολύνονται και μεταδίδουν»

matsakis280821b.jpg

Σεπτ. 2021: Δεν «έκανα στροφή 180 μοιρών»

matsakis090921b.jpg