Υγεία

Aυτές είναι οι 5 χώρες που ανοίγουν με στρατηγική «ζούμε με τον COVID»

Πάνω από 18 μήνες μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ορισμένες χώρες αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν και να υιοθετήσουν το μοντέλο «να ζεις με τον Covid». Ποιες είναι;

Μερικές από αυτές τις χώρες έχουν αξιοζήλευτα ποσοστά εμβολιασμού. Άλλες αποφάσισαν ότι το κόστος των συνεχιζόμενων οικονομικών και κοινωνικών περιορισμών υπερτερεί των οφελών.

Ρεπορτάζ του CNN που παρουσιάζει το SigmaLive δείχνει τα πέντε κράτη που πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά πώς θα εξελιχθούν οι νέες στρατηγικές τους.

Δανία: Η χώρα που κήρυξε τις προφυλάξεις

Η κυβέρνηση της Δανίας άρει όλους τους υπόλοιπους περιορισμούς για τον κορωνοϊό στη χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι ο Covid-19 δεν είναι πλέον «μια ασθένεια που αποτελεί κρίσιμη απειλή για την κοινωνία».

Οι Δανοί μπορούν πλέον να εισέρχονται σε νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια χωρίς να εμφανίζουν «Covid Pass», να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπό τους και να συναντιούνται σε μεγάλους αριθμούς χωρίς περιορισμούς-ουσιαστικά επιστρέφοντας στην προ-πανδημική ζωή.

Το κλειδί για την επιτυχία της Δανίας έγκειται εν μέρει στη διάθεση εμβολιασμών: από τις 13 Σεπτεμβρίου, πάνω από το 74% του πληθυσμού της Δανίας εμβολιάστηκε πλήρως κατά του Covid-19, σύμφωνα με το Our World in Data.

Ο ρυθμός μετάδοσης, ή ο συντελεστής R, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 0,7, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας Magnus Heunicke την Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι η επιδημία συνεχίζει να μειώνεται. Εάν είναι πάνω από 1,0, τα κρούσματα Covid-19 θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον. Εάν είναι κάτω από 1,0, τα κρούσματα θα μειωθούν στο εγγύς μέλλον.

«Τα εμβόλια και οι προσπάθειες όλων των πολιτών της Δανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η βάση για να το κάνουμε αυτό καλά», δήλωσε ο Heunicke.

Παρά αυτή την αισιοδοξία, ο Heunicke προειδοποίησε τον περασμένο μήνα καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης των περιορισμών. «Παρόλο που βρισκόμαστε σε καλό σημείο αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε έξω από την επιδημία. Και η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να δράσει γρήγορα εάν η πανδημία απειλήσει ξανά σημαντικές λειτουργίες στην κοινωνία μας», είπε.

16142fcdc99a09[1].JPG

Σιγκαπούρη: Προσπαθούν να ζήσουν με τον Covid, αλλά η Delta δεν βοηθά

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να προχωρήσει με τη στρατηγική «ζώντας με τον Covid» - προσπαθώντας να ελέγξει τις εστίες με εμβόλια και να παρακολουθεί νοσηλείες αντί να περιορίζει τη ζωή των πολιτών.

«Τα κακά νέα είναι ότι ο Covid-19 μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να ζήσουμε κανονικά με αυτό στη μέση μας"» έγραψαν τότε σε ένα άρθρο τους οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Σιγκαπούρης για τον Covid-19.

Οι αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν ορισμένους περιορισμούς τον Αύγουστο, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους να δειπνήσουν σε εστιατόρια και να συγκεντρωθούν σε ομάδες των πέντε, από δύο άτομα που ίσχυε προηγουμένως .

Αλλά η αύξηση των περιπτώσεων που προκλήθηκαν από την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Delta έχει βάλει πίεση σε αυτή τη στρατηγική, οδηγώντας τους αξιωματούχους να σταματήσουν το νέο άνοιγμα. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι ίσως χρειαστεί να επανατοποθετήσουν τους περιορισμούς του Covid-19 εάν δεν περιοριστεί το νέο ξέσπασμα.

Η ομάδα εργασίας της Σιγκαπούρης Covid-19 δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει το ξέσπασμα μέσω πιο επιθετικών εντοπισμών επαφών, περιστατικών και συχνότερων υποχρεωτικών δοκιμών για εργαζόμενους υψηλού κινδύνου.

Παρά τα μέτρα αυτά, η Σιγκαπούρη ανέφερε την Τρίτη το υψηλότερο συνολικό αριθμό κρουσμάτων Covid19 σε  μία ημέρα σε περισσότερο από ένα χρόνο. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν σοβαρά παραμένει χαμηλός χάρη στον εμβολιασμό, ανέφεραν οι αρχές.

Η Σιγκαπούρη ακολούθησε μια επιθετική «στρατηγική μηδενικού Covid» πριν αλλάξει την προσέγγισή της και έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού Covid-19 στον κόσμο, με το 81% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

16142fcf1d1201[1].JPG

Το ρίσκο της Ταϊλάνδης

Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να ανοίξει ξανά την Μπανγκόκ και άλλους δημοφιλείς προορισμούς για ξένους επισκέπτες τον επόμενο μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα, καθώς η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας προσπαθεί να αναβιώσει την κρίσιμη τουριστική βιομηχανία της παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων.

Σύμφωνα με το διευρυμένο πρόγραμμα, οι τουρίστες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του Covid-19 και υπόκεινται σε καθεστώς τεστ θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην πρωτεύουσα, Χουά Χιν, Πατάγια και Τσιάνγκ Μάι, σύμφωνα με το Reuters.

Το νησί του Πουκέτ άνοιξε ξανά για εμβολιασμένους ξένους επισκέπτες την 1η Ιουλίου χωρίς απαιτήσεις καραντίνας. Στις 15 Ιουλίου, η χώρα ξεκίνησε ένα παρόμοιο πρόγραμμα στα νησιά Koh Samui, Koh Pha Ngan και Koh Tao, με το όνομα "Samui Plus".

Παρόλο που κράτησε χαμηλούς αριθμούς μόλυνσης το 2020 χάρη στα επιτυχή μέτρα περιορισμού, η Ταϊλάνδη προσπάθησε να κρατήσει τα κρούσματα υπό έλεγχο φέτος.

Τα ποσοστά εμβολιασμού υστερούν σε σχέση με εκείνα ορισμένων γειτόνων. Λίγο κάτω από το 18% του πληθυσμού της Ταϊλάνδης εμβολιάστηκε πλήρως κατά του Covid-19 από τις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Our World in Data, με ένα επιπλέον 21% μερικώς εμβολιασμένο.

16142fd2ea25b6[1].JPG

Η χαλάρωση στη Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική έχει αρχίσει να χαλαρώνει αρκετούς περιορισμούς για τον Covid-19 καθώς τα ποσοστά μόλυνσης άρχισαν να μειώνονται.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η εθνική νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μειώθηκε από τις 11 μ.μ. έως τις 4 το πρωί, το μέγεθος των επιτρεπόμενων συγκεντρώσεων έχει αυξηθεί σε 500 από 250 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους, και οι περιορισμοί στις πωλήσεις αλκοόλ έχουν μειωθεί περαιτέρω.

Η χαλάρωση των περιορισμών, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa την Κυριακή, είναι αξιοσημείωτη σε μια χώρα που πέρασε μεγάλο μέρος της πανδημίας με εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης, απαγορεύοντας ακόμη και όλες τις συγκεντρώσεις εκτός από κηδείες, μερικές φορές - και όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.

Ο Ramaphosa προειδοποίησε ότι το καταστροφικό τρίτο κύμα μολύνσεων που προκλήθηκε από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Delta δεν είχε τελειώσει, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα έχει τώρα αρκετές δόσεις εμβολίου για να καλύψει ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό, με περισσότερους από το ένα τέταρτο των ενηλίκων να λαμβάνουν τουλάχιστον μία δόση.

Ενθάρρυνε όλους να εμβολιαστούν και να συμμορφωθούν με τους υπόλοιπους περιορισμούς για να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στο φυσιολογικό.

«Το τρίτο κύμα δεν έχει ακόμη τελειώσει και μόνο με τις ενέργειές μας ατομικά και συλλογικά θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των νέων λοιμώξεων», είπε.

16142fd445a02e[1].JPG

Χιλή: Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σημαίνουν ότι οι τουρίστες μπορούν να επιστρέψουν

Η Χιλή έχει επαινεθεί διεθνώς για την ομαλή και επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού της. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του υπουργείου Υγείας, σχεδόν το 87% των επιλέξιμων Χιλιανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να διανέμει ενισχυτικές δόσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι υγειονομικές αρχές ενέκριναν την Πέμπτη τη χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinovac για παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Παρά την απειλή που θέτει η παραλλαγή Delta, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη κινήσεις για να ανοίξει ξανά η χώρα στον διεθνή τουρισμό από την 1η Οκτωβρίου, ακριβώς για την καλοκαιρινή περίοδο του κράτους στο νότιο ημισφαίριο.

Οι αλλοδαποί μη κάτοικοι θα μπορούν να εισέλθουν εφόσον πληρούν ορισμένες απαιτήσεις και απομονωθούν για πέντε ημέρες κατά την άφιξη.

«Το γεγονός ότι οι ξένοι τουρίστες μπορούν να έρθουν στη Χιλή είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού», δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Χοσέ Λουίς Ουριάρτε. «Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να προχωράμε όσο διατηρούμε τις σωστές συνθήκες υγείας», είπε.

16142fd7e5c13e[1].JPG