Διεθνή

Δίδυμοι Πύργοι και θεωρίες συνωμοσίας

Η εξηγητική απλοποίηση κι εκλογίκευση του απειλητικού «τυχαίου», που τυπικά επιζητείται με τις εύκολες θεωρίες συνωμοσίας

Γιατί όλοι οι Εβραίοι υπάλληλοι στους Διδύμους Πύργους απουσίαζαν με άδεια; Γιατί δεν σηκώθηκαν πολεμικά αεροπλάνα να ανακόψουν τα επιβατηγά που κατευθύνονταν στους Δίδυμους Πύργους; Πώς έπεσαν τόσο γρήγορα και κάθετα οι Πύργοι; Τέτοια και πολλά άλλα ήταν τα ερωτήματα στις θεωρίες συνωμοσίας που αναπήδησαν στο απότοκο της 9/11, της μεγαλύτερης τρομοκρατικής καταστροφής στην Ιστορία. Είχαμε μεταξύ άλλων και το βιβλίο του θεολόγου καθηγητή προφέσορ Κένεντι, που μάζευε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας για τους Δίδυμους Πύργους, όπως έκανε κι ένα τεύχος του πολιτικού περιοδικού 'Αντί'....

Το βιβλίο του fr Κένεντι έχει τον αποκαλυπτικό τίτλο 'The New Pearl Harbour', η αφορμή της πρόκλησης που χρειάζονταν οι Αμερικανοί για να λανσάρουν το νέο πιο διαβρωτικό των ατομικών ελευθεριών επίπεδο της παντοκρατορίας τους.

ΤΙΤΟΣ 2.jpg

Παραθέτω κείμενο που είχα δημοσιεύσει στην εφημερίδα ‘Σημερινή’, μετ-εξηγώντας την εξηγητική απλοποίηση κι εκλογίκευση του απειλητικού 'τυχαίου' που τυπικά επιζητείται με τις εύκολες θεωρίες συνωμοσίας. Οι ερπετάνθρωποι ξέρουν, σαν θεοί κι αυτοί.

Θεωρίες συνωμοσίας: θεραπευτική υπερβολή της εκλογίκευσης

Ερπετόμορφοι, σας ξεσκέπασα! Ίσως να ανήκετε κι εσείς στους ευκολόπιστους αφελείς εκείνους, που πιστεύουν ότι πράγματι οι Αμερικανοί πήγαν στο φεγγάρι, ότι ο Έλβις είναι πράγματι νεκρός, ότι ο JF Κένεντι δολοφονήθηκε από έναν μοναχικό τρελό κι ότι η Λαίδη Νταϊάνα κι ο Ντόντι Φαγιάντ όντως σκοτώθηκαν σε δυστύχημα και δεν δολοφονήθηκαν. Και που θεωρείτε συνωμοσιολογική φαντασίωση των ψυχολογικά πειραγμένων τα x-files της τηλεοπτικής σειράς των μεγάλων συνωμοσιών ή τις θεωρίες για συνωμοτική συμφωνία σιωπής ανάμεσα στην αμερικανική ελίτ και τους εξωγήινους μετά τη συντριβή του μυστηριώδους ιπτάμενου δίσκου στο Roswell το 1947.

Ίσως κι εσείς 'ρασιοναλιστικά' να επιμένετε ότι τα ανεξήγητα μνημεία της αρχαιότητας δεν κατασκευάστηκαν από εξωγήινους, όπως μας έλεγε στα 70s o Νταίνικεν, ότι ο κόσμος μας δεν ελέγχεται από τους μεταλλαγμένους ερπετόμορφους που αναγνωρίζονται μόνο μεταξύ τους στην πραγματική μορφή τους, ότι σκοτεινοί κυρίαρχοι του κόσμου μας δεν μας ελέγχουν ψυχοκοινωνικά ψεκάζοντάς μας ή ελέγχοντας την διατροφή μας με τα μεταλλαγμένα γεωργοκτηνοτροφικά της Μονσάντο και τα φαρμακευτικά της Big Pharma.

Πως η ιστορία μας δεν ελέγχεται και δεν οργανώνεται στην εντέλεια από τους Ιlluminati, το παγκόσμιο δίκτυο του Εβραϊκού Χρήματος, την Μεγάλη Κομμουνιστική Συνωμοσία, τις Σκοτεινές Στοές των Mασώνων, τους Ερυθροσταυρίτες ή και τα ηλεκτρονικά συννεφάκια των τηλεοπτικών μας οθονών.

Κι ότι δήθεν διαφωτιστικά για τις 'φοβίες' και 'αφελείς συνωμοσιολογικές φαντασιώσεις' σας αυτές, τηλεοπτικά προγράμματα και reality shows δεν είναι οργανωμένα και πληρωμένα από παχυλά κονδύλια της CIA και του Foreign Office για να διασύρουν με την δήθεν ψυχαναλύουσα σοφία των ειδικών PhD ως ψυχοκοινωνικές μανίες και ψυχοφαντασιωτικά συνωμοσιολογικά ντελίρια όποιες βάσιμες ιστορικά υποψίες ειδικών και ερευνητικών δημοσιογράφων πάνω στα ίχνη που αναπόφευκτα έχουν αφήσει οι μεγάλες αυτές κρυφές της ιστορίας μας αλήθειες.

Γαργαλιστική εισαγωγή τα πιο πάνω στο άρθρο μας που θα επιχειρήσει να κατανοήσει την τάση των ανθρώπων να υπάγουν την όλο και πιο μεγάλη πλημμυρίδα πληροφοριών μας για τον κόσμο σε συνολικά ή συνολοποιητικά εξηγητικά σχήματα με την καθησυχαστική ή θεραπευτική κατακλείδα λογικών προθέσεων, ενός ή περισσότερων ανώτερων νόων που ελέγχουν τον ρουν της ιστορίας δίνοντάς της σκοπό και νόημα.

Και που, ακόμη κι αν με μοχθηρούς σκοπούς, αφαιρούν και τιθασσεύουν τους ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους μιας τυφλής τυχαιότητας. Είπατε 'Θεός'; Ναι, μια εξήγηση είναι ότι όπως ο θάνατος του λόγου γεννά τέρατα, κι ο θάνατος του Θεού γεννά έλλογα υποκάστατά Του, από εξωγήινους έως εγγείους, γήινους illuminati, πάντα πιο Σοφούς που... ξέρουν Αυτοί, ό,τι οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν μόνο να υποψιάζονται.

Συνωμοσιολογίες: τα δύσκολα και τα εύκολα

Στην ουσία των συνωμοσιολογικών θεωριών κρύβεται και η προσπάθεια του ανθρώπου να εννοήσει και προσδιορίσει τα έργα του κακού. Συνδυάζει έτσι η τάση για συνωμοσιολογικές θεωρίες μιαν απαισιόδοξη εικόνα ενός κόσμου που κυριαρχείται από καταλυτικές δαιμονικές δυνάμεις, αλλά και σε αντίβαρό της, την ανθρωπιστική χειραφετητική αισιοδοξία ότι μπορούμε να εννοήσουμε αυτές τις κακόβουλες εργασίες ή συνεργασίες του κακού και ίσως να τις πολεμήσουμε ή περιορίσουμε. Ή, πάλι, ως καταφυγή του αδυνάμου, εξηγούν οι κλινικοί ψυχολόγοι, αλλά κι οι κοινωνικοί ψυχολόγοι, να βρούμε δικαιολογία για την ανημπόρια μας αποδίδοντας την πορεία των πραγμάτων σε σκοτεινές, πέραν του ελέγχου μας δυνάμεις, σε ομάδες του κακού στις οποίες ο θεωρητικός της συνωμοσιολογίας δεν ανήκει, κι άρα είναι αμέτοχος του κακού.

Παράνοια, σχιζοφρένεια και σύνδρομα καταδίωξης, ακόμα και προβολή προς τα έξω του δικού μας κακού εαυτού διαγιγνώσκονται πίσω από τις θεωρίες της συνωμοσίας, που συνήθως αντιμετωπίζονται εμπαικτικά ως αρρωστημένο φολκλόρ. Οι επιστημολόγοι παρατηρούν και μένουν στην ανάγκη ανάγνωσης σχεδίων σε έναν ανοργάνωτο κόσμο, όπως είναι η τάση μας να αναγνωρίζουμε συμπτώσεις και συγχρονικότητες στα γεγονότα, ζητώντας οπωσδήποτε την ικανοποίηση μεγάλα γεγονότα να έχουν μεγάλες, νοηματοδοτικές αιτίες.

Στις ηγεμονικές χώρες της Δύσης, όπως τις ΗΠΑ και την Βρετανία, που ενδιαφέρουν την αγγλική εκτενέστατη βιβλιογραφία για τις θεωρίες συνωμοσίας, τα στρατιωτικά-πληροφοριακά συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κι αναζητούν σήμερα στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας τις δικαιολογίες γιατί δεν μειώθηκαν αλλά έχουν αντίθετα γιγαντωθεί μετά τον τερματισμό του, εργάζονται στην βάση της μυστικότητας και στηρίζονται στην μυστικότητα για την επιβίωσή τους στην σημερινή κατάσταση γιγαντισμού τους.

Στην Βρετανία, προστατευμένα με μεγαλύτερη προστασία από τον δημόσιο έλεγχο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, όπου δημοσιογράφοι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν κάθε είδος επιτρεπόμενης πρόσβασης για να αποκαλύψουν το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ ή την μυστική συναλλαγή των Κόντρας και του Ιράν, έθρεψαν όλους τους προδότες κατασκόπους του Ψυχρού Πολέμου. Και ισχύει το παράδοξο ότι, παρά το γεγονός ότι όλοι οι προδότες ήσαν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας τους, αυτές προστατεύονται από την πρόσβαση των πολιτικών.

Κατά μία έννοια, όλος ο μυστικός μηχανισμός του σύγχρονου κράτους - στρατιωτικό σύμπλεγμα, αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες και οργανισμοί ασφαλείας συνιστούν κρατικές συνωμοσίες, συνήθως οργανωμένες κατά του φορολογούμενου που τις χρηματοδοτεί. Η όποια έρευνα πάνω τους, συνήθως μετά από κάποιο κρίσιμο αποκαλυπτικό γεγονός που σκάει την μύτη του παγόβουνου, όπως ο φόνος του Κένεντι, που οδήγησε στην αποκάλυψη ενός βουνού μυστικών εγγράφων του FBI και της CIA, οδηγεί σε έναν κυκεώνα από πληροφορίες που τελικά πνίγουν στον δαιδαλώδη λαβύρινθό τους ό,τι έμοιαζε με διαλεύκανση ενώ η απειλητικά εξουθενωτική οροσειρά εκατοντάδων βιβλίων πνίγει στην αντιφατική περιπλοκότητά τους κάθε ενδιαφέρον. Πάνω από 400 βιβλία έχουν γραφεί για την δολοφονία του Κένεντι.

Αλλά αν η έρευνα στις συνωμοσίες περιπλέκει μέχρι εξουθενώσεως τα πράγματα, οι συνωμοσιολογικές θεωρίες αντίθετα τα απλοποιούν. Το χάος της οικονομικής πραγματικότητας ανάγεται στην μονολεκτική απλοποίηση: "Εβραίοι", στην μυστική Καββάλα των Εβραίων τραπεζιτών. Ο πόλεμος των Αμερικανών στο Βιετνάμ ερμηνεύεται απλοποιητικά με αναγωγή στο Χρυσό Τρίγωνο της ηρωΐνης, όπως και το Αφγανιστάν με την παραγωγή παπαρούνας. Ή, πάλι, με την παρέμβαση του Howard Hughes στο Πεντάγωνο για να πουλά ελικόπτερα. Οι ΗΠΑ κολυμπούν στα ναρκωτικά σαν αποτέλεσμα Σινο-Σοβιετικής συνωμοσίας για υπονόμευση εσωτερικά της αμερικανικής κοινωνίας. Οι Δίδυμοι Πύργοι, σύμφωνα με τις θεωρίες αυτές, είναι το νέο Περλ Χάρμπορ, μια Αμερικανο-Σαουδική συνωμοσία για να επιτρέψει στην αμερικανική αυτοκρατορία στρατιωτικές επεμβάσεις για ενίσχυση και διαιώνιση της παγκόσμιας κυριαρχίας της, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού αντιπάλου δέοντος. Και ούτω καθεξής.

Η εξηγητική απλοποίηση των θεωριών συνωμοσίας είναι βασικό μέρος της σαγήνης τους, όπως και η απαγορευτική περιπλοκότητα στην πραγματική έρευνα σε αυτές συνιστά την ασπίδα προστασίας τους. Τα κακά του κόσμου εξηγούνται με την απόδοσή τους στις πράξεις ομάδων ή ατόμων, δαιμονοποιημένων Σαντάμ και Χομεϊνί, κι όλες οι δύσκολες, χρονοβόρες περιπλοκότητες του πραγματικού κόσμου και της πραγματικής ιστορίας, της πραγματικής πολιτικής - όπως και των πραγματικών συνωμοσιών - τόσο βολικά εξαφανίζονται.

Στηριζόμενες στην καθησυχαστική για τον ανθρώπινο νου ή την ψυχολογική ανάγκη για ασφάλεια και γνωστικό έλεγχο άποψη ότι το σύμπαν κυβερνάται από ένα λογικό και επιδέξιμο προβλέψεων σχέδιο, οι συνωμοσιολογικές θεωρίες συνωμοσίας ενσωματώνουν τρείς αρχές: ότι τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και το καθετί συνδέεται με τα άλλα.

Οι συνωμοσιολογικές θεωρίες δίνουν στον 'γνώστη' τους μια χειραφετητική αίσθηση δύναμης εκφράζοντας συνάμα μιαν αντίσταση σε ό,τι προβάλλει ή "σερβίρεται" ως η πραγματική ιστορία, συχνά από τους ίδιους τους μοχθηρούς δράστες που βρίσκονται πίσω της, ίσως την ίδια την κυβέρνηση. Έτσι η αντίσταση αυτή επιμένει ως άρνηση των όποιων επιφανειακών ενδείξεων, ή αντενδείξεων, συχνά με ερμηνεία τους που ενισχύει αντί να ανατρέπει την αρχική υπόθεση της συνωμοσιολογικής θεωρίας. Την τάση αυτή ο πολιτικός επιστήμων Michael Barkum χαρακτήρισε ως "confirmation bias", '’επιβεβαιωτική προκατάληψη", σκωπτικό παράδειγμα της οποίας δίνουμε την ερμηνεία των Αγγλοαμερικανών όταν δεν βρήκαν τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ του Σαντάμ: το έκριναν ως "απόδειξη" του "πόσο καλά τα κρύβει".

Και θα καταλήξουμε με τον μανικό εκείνο συνωμοσιολόγο που αναφέρει στο βιβλίο του 'Conspiracies' o Robin Ramsay, εκδότης και του 'αποκαλυπτικού' περιοδικού Lobster, που τελικά εκμυστηρεύτηκε στον Ramsay ότι τον είχαν ναρκώσει το βράδυ για να αντικαταστήσουν το... πέος του με άλλο, μικρότερο. Όταν ο Ramsay τού επιχειρηματολόγησε ότι αυτό δεν στέκει με τίποτα, ο συνωμοσιολόγος τον κοίταξε ύποπτα: "Αυτό θα έλεγες, δεν είναι έτσι;". Confirmation bias: αν διαφωνείτε, αυτό απλώς αποδεικνύει ότι ανήκετε κι εσείς στους... πεοκλέπτας!