Περί βολέματος και ρουσφετιού πολιτικά ανάλεκτα

Η μεγαλύτερη πολιτική διεργασία που συντελείται στην Κύπρο δεν αφορά την παραγωγή πολιτικής ή τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που αφορούν την πολιτεία και τους πολίτες. Ούτε τον αγώνα και την αντίσταση για σωτηρία της Κύπρου και της Κ.Δ. Η μεγαλύτερη και η ισχυρότερη πολιτική διεργασία στην Κύπρο είναι η ανάπτυξη πελατειακής σχέσης μεταξύ των κομμάτων και των πολιτών. Ο μέσος Κύπριος ενδιαφέρεται να ανήκει ή να είναι οπαδός και ψηφοφόρος ενός κόμματος και η προσπάθειά του εξαντλείται στην επιδίωξη πελατειακής σχέσης. Επιδιώκει να αποκτήσει μια ευνοϊκή πελατειακή σχέση με το κόμμα του. Ιδιαίτερα η σχέση αυτή στηρίζεται και αναπτύσσεται από τη στενή κομματική σχέση του ψηφοφόρου με κάποιο κομματικό στέλεχος, του οποίου καθίσταται αιώνιος ψηφοφόρος, έστω και αν το κόμμα και το στέλεχος αλλάξουν τις θέσεις τους από το άσπρο στο μαύρο. Η μεγάλη αποχή είναι και αντίθεση σε αυτήν τη σχέση.

Οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων, ακόμα και για το εθνικό θέμα, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ο μέσος ψηφοφόρος ακολουθεί και ψηφίζει το κόμμα με το οποίο ανέπτυξε πελατειακή ευνοϊκή σχέση, ιδιαίτερα αν είναι βολεμένος. Η ιδεολογία του και οι απόψεις του για το εθνικό θέμα και για τη λύση του Κυπριακού περιθωριοποιούνται. Τις αφήνει για αργότερα. Αναμένει να δώσει την ψήφο του για τη σωτηρία της Κύπρου σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, όπως έπραξε και το 2004. Ενδιάμεσα σκέφτεται και ακολουθεί το κόμμα και την πελατειακή του σχέση, προσπαθώντας να την ενισχύσει, να αποκτήσει μεγαλύτερη εύνοια.

Τα δυο μεγάλα κόμματα της Κύπρου έχουν καταστροφικές θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού και για τις παραχωρήσεις που πρέπει να κάμει η πλευρά μας. Βρίσκονται σε αντίθεση με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Όμως στις εκλογικές αναμετρήσεις αναδεικνύονται πρώτο και δεύτερο κόμμα και τα ποσοστά τους αποτελούν την πλειοψηφία. Η πελατειακή σχέση των κομμάτων δείχνει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις εκλογές ο μέσος Κύπριος ψηφοφόρος.

Τοποθετεί στο περιθώριο και επιβραβεύει το ρουσφέτι, τους μεροληπτικούς κομματικούς διορισμούς και προαγωγές. Γιατί αυτά αποτελούν το κίνητρο για να δώσει την ψήφο του σε κάποιο κόμμα και σε κάποιο υποψήφιο. Τα μικρότερα και μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχώς συρρικνώνονται. Μπορεί να έχουν τις καλύτερες θέσεις και απόψεις. Μπορεί να υπερασπίζονται την Κ.Δ. και τα εθνικά συμφέροντα, μπορεί να καταπολεμούν τη διαφθορά. Όμως δεν έχουν τα στοιχεία εκείνα που δημιουργούν την πελατειακή σχέση με τους ψηφοφόρους. Δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν διορισμούς και προαγωγές, δεν έχουν τη δυνατότητα να προσελκύουν επιχειρηματίες γης με χαλαρώσεις. Κι έτσι απωθούν τους βολεμένους

Φυσικά μπορούν να αλλάξουν την ιδεολογία τους, να προσαρμόσουν τις θέσεις τους για το εθνικό θέμα, να μεταβάλουν την ομάδα τους παραμάγαζο μεγάλου κόμματος και να βρίσκονται πάντα στην εξέδρα του νικητή. Να δείχνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μέσω του κόμματος που υπηρετούν, διορισμούς, προαγωγές και πολιτικές θέσεις εργασίας. Να αποδεικνύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν και να εκμεταλλεύονται τις πελατειακές σχέσεις, που τους φέρνουν οπαδούς και ψηφοφόρους Τις δυνατότητες αυτές τις βλέπουν άτομα και ομάδες και γίνονται οπαδοί και ψηφοφόροι τους.

Όταν ένα κόμμα - παραμάγαζο έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους οπαδούς του υπουργεία, υφυπουργεία, υψηλόμισθες θέσεις εξωτερικού, θέσεις Επιτρόπων και άλλων αργόσχολων στο Προεδρικό, τότε βλέπει τα ποσοστά του να εκτοξεύονται. Στα γραφεία του δημιουργούνται ουρές πελατών και αποστατών, παρόμοιες με τις ουρές των νοσοκομείων. Οι ουρές των πελατών δεν ενδιαφέρονται για τις θέσεις και την εξάρτηση του κόμματος. Ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την πελατειακή σχέση που τους χρειάζεται και να νιώσουν ότι έχουν αυτήν την ευνοϊκή μεταχείριση στη σκιά της εξουσίας. Για το βόλεμα ενδιαφέρονται και με αυτό το κριτήριο ψηφίζουν.

Για τους πιο πάνω λόγους τα μεγάλα κόμματα έχουν μόνο μικρές απώλειες, τα μεσαία κόμματα αντιλαμβάνονται τη μη συμμετοχή τους στην εξουσία. Και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων απομακρύνεται από το πολιτικό γίγνεσθαι και απέχει από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ελπίζουμε κάποτε η τεράστια αποστασιοποιημένη μάζα της αποχής να δώσει με την ψήφο της ένα κτύπημα στην πελατειακή σχέση και στους βολεμένους ψηφοφόρους των κομμάτων. Για να λειτουργήσει σωστά η Δημοκρατία.

Αυτή η στάση θα είναι και καλύτερη ενέργεια για πάταξη της διαφθοράς.