Ειδήσεις

«Ημισέληνος & Αστέρας»: Το νέο «Οκτάγωνο» του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας

Το γιγαντιαίο κτιριακό συγκρότημα, σε σχήμα μισοφέγγαρου και αστεριού, που θα στεγάζει το τουρκικό ΥΠΑΜ και Γενικό Επιτελείο. Θα ολοκληρωθεί στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία ξεκίνησε την οικοδόμηση ενός γιγαντιαίου οκτάγωνου κτιριακού συγκροτήματος που χαρακτηρίστηκε ως το «Τουρκικό Πεντάγωνο».

Το κτιριακό συγκρότημα φέρει το χαρακτηριστικό όνομα «Ημισέληνος και Αστέρας» και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του, που είναι υψηλού συμβολισμού, περιλαμβάνει αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως δείχνουν τα σχέδια που έχουν κυκλοφορήσει στα τουρκικά ΜΜΕ & ΜΚΔ. Τα σχέδια για αυτό το κτίριο είχαν ανακοινωθεί για πρώτη φορά πριν πέντε περίπου χρόνια.

Σύμφωνα με τον Sinan Tavsan της «Nikkei Asia» (01/09/2021), κατά την τελετή έναρξης των εργασιών την Δευτέρα, 30 Αυγούστου, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan ανέφερε πως το νέο συγκρότημα θα «σπείρει τον φόβο» στους εχθρούς της Τουρκίας:

«Θα εγκαθιδρύσουμε ένα οικοδόμημα εδώ που θα σπείρει τον φόβο στους εχθρούς μας με το ανάστημά του και θα δώσει εμπιστοσύνη στους φίλους μας», είπε. «Πιστεύω πως μνημειώδεις δομές όπως το προεδρικό συγκρότημα και το έργο Ημισέληνος και Αστέρας είναι επίσης σύμβολα του έθνους μας, επιδεικνύοντας δύναμη καθώς εξυπηρετούν τον θεμελιώδη σκοπό τους», πρόσθεσε.

oktagono7sep4.JPG

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ανέφερε πως η Τουρκία χρειάζεται ένα μικτό αμυντικό κέντρο που θα στεγάζει κάτω από μια οροφή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και τις διοικήσεις των διαφόρων δυνάμεων και κλάδων «λόγω των μεταβαλλόμενων αμυντικών αναγκών» και «κυρίως σε μια εποχή αυξημένης κυβερνοασφάλειας».

Το συγκρότημα θα καλύπτει 12,6 εκατομμύρια m², με 890,000 m² εσωτερικών χώρων, και θα φιλοξενεί έως και 15,000 άτομα προσωπικό. Θυμίζει πολύ τη δακτυλιοειδή δομή του Πενταγώνου των ΗΠΑ και για σκοπούς σύγκρισης, το αμερικανικό αρχηγείο καλύπτει 620,000 m² εσωτερικών χώρων.

oktagono7sep5.JPG

Το συγκρότημα θα βρίσκεται κοντά στο νέο, εξίσου θηριώδες, αρχηγείο των τουρκικών μυστικών υπηρεσίων, της MİT, σε δρόμο που ενώνει την Άγκυρα με την κεντρική επαρχία του Δορύλαιου (Εσκίσεχιρ στα τούρκικα).

mitnewhq.jpg

Όπως αναφέρει η «Daily Sabah» (30/08/2021), το μπροστινό κτίριο σε σχήμα αστεριού θα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος και προθάλαμος για είσοδο στο «Οκτάγωνο», ενώ η εγκατάσταση σε σχήμα μισοφέγγαρου στην εσωτερική αυλή θα φιλοξενεί εκδηλώσεις.

«Τα κτίρια που θα κτιστούν εδώ θα έχουν υψηλή τεχνολογία και με ευαισθησία στο περιβάλλον», τόνισε ο Erdoğan.


100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας

Η τελετή έγινε με αφορμή την 99η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης», στις 30 Αυγούστου, που θεωρείται εθνική εορτή για την Τουρκία και είναι επίσης η «Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων» («Zafer Bayramı»).

Στις 30 Αυγούστου 1922 η Τουρκία νίκησε την Ελλάδα στην Μικρά Ασία, οδηγώντας στον οριστικό ξεριζωμό του αρχαίου και μεσαιωνικού Ελληνισμού από την γη της Ιωνίας, του Πόντου και της Ανατολής και προκαλώντας την σφαγή στη Σμύρνη. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ελληνικής ιστορίας.

oktagono7sep6.JPG

Η οικοδόμηση του «Οκτάγωνου» αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 29 Οκτωβρίου 2023 με αφορμή την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Στρατός 2230 ετών» & «το τελικό μήνυμα»

Την επόμενη μέρα, ο Erdoğan, απευθυνόμενος σε ναυτικούς και αεροπόρους που αποφοίτησαν από Στρατιωτικές Ακαδημίες στην Άγκυρα, τόνισε τη στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη (SigmaLive, 01/09/2021), ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε ότι θα ενισχύσουν τον στρατό των 2230 ετών, ο οποίος έχει την παλαιότερη παράδοση στον κόσμο, αυξάνοντας το εύρος και το βάθος της αμυντικής βιομηχανίας και συνεχίζοντας αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα, ο Erdoğan συνέχισε:

«Κάθε έθνος έχει κάποιο χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει στην ιστορία. Το έθνος μας ήταν πάντα στο προσκήνιο με τις οργανωτικές και στρατιωτικές του δυνατότητες σε κάθε περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε να επιβιώσουμε για χιλιάδες χρόνια και να διατηρήσουμε εμάς τους ίδιους και τους φίλους μας ασφαλείς χάρη στις επαφές που έχουμε δημιουργήσει με όλους τους ανατολικούς και δυτικούς πολιτισμούς. Βελτιωνόμαστε συνεχώς και υπηρετούμε την ανθρωπότητα», σημείωσε.

turkishdrones1.JPG

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πλέον πλήρως εξοπλισμένη.

«Έχουμε πια drones; Έχουμε πλέον μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Έχουμε πια μαχητικά; Ναι, έχουμε από όλα. Δεν είμαστε πλέον ζητιάνοι στο κατώφλι κανενός. Αντιθέτως, όλοι ζητούν από εμάς τώρα. Φτάσαμε στη Λιβύη με τα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Μετά από αυτό, δεν θα είμαστε ξανά ζητιάνοι στο κατώφλι κανενός, γιατί έχουμε τα πάντα. Το ζήσαμε αυτό στην Κύπρο και δεν μας έδωσαν καν ασυρμάτους στην Κύπρο, αλλά με το ASELSAN φτάσαμε στο σημείο να φτιάξουμε τους δικούς μας ασυρμάτους. Οι κακοί γείτονες μας έκαναν νοικοκυραίους», επανέλαβε.

Δηλώνοντας ότι το 2023, η 100η επέτειος της Τουρκικής Δημοκρατίας, έχει γίνει σύμβολο πια, ο Erdoğan υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την κατασκευή μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας.

«Το τελικό μήνυμα ελπίζουμε ότι θα το δώσουμε το 2023», είπε.