Υγεία

«Εποικοδομητικός διάλογος» Αναστασιάδη-Μόρφου - Παραμένει εθελοντικός ο εμβολιασμός

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για το Κυπριακό. «Σωστός και εποικοδομητικός διάλογος και με τον Άγιο Μόρφου». Εκατέρωθεν δεσμεύσεις Μητροπολίτη Νεόφυτου για παύση δημόσιων δηλώσεων για πανδημία και Προέδρου για μη-υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, στην Αρχιεπισκοπή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να εκφράσω ικανοποίηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω για τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες που η Κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στην Ιερά Σύνοδο έκανα έκκληση να υπάρξει μια εναρμόνιση όσον αφορά τις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας με κάποιες θέσεις που εκφράζονται.

Δεν ήταν ούτε πρόθεση μου ούτε και η θέση της Κυβέρνησης η αντιπαράθεση με οποιονδήποτε που ελεύθερα μπορεί να εκφράζεται, πλην, όμως, λόγω της επιρροής που ασκούν, έκανα έκκληση. Και έγινε κατανοητό, και χαίρομαι για αυτό και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον προβλήματα με δηλώσεις που ενδεχόμενα να ενθαρρύνουν μια μερίδα πολιτών που αντιτίθενται στον εμβολιασμό».

Ερωτηθείς αν συνομίλησε και με τον Μητροπολίτη Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έγινε ένας πάρα πολύ σωστός και εποικοδομητικός διάλογος και με τον Άγιο Μόρφου», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι «θεωρώ πως δεν θα υπάρχουν δημόσιες παρεμβάσεις ενθάρρυνσης» για μη εμβολιασμό.

Όχι διώξεις, όχι υποχρεωτικός εμβολιασμός

Παράλληλα ο Πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα δίωξης για οποιοδήποτε έχει διαφορετική άποψη. Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε για ενδεχόμενη παρέμβαση Γενικού Εισαγγελέα σε περίπτωση που γίνουν ξανά δηλώσεις που θα αποθαρρύνουν τον εμβολιασμό, ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Σας παρακαλώ. Είπα ότι ήρθα με εποικοδομητική θέση. Δεν υπάρχει θέμα δίωξης οποιουδήποτε έχει αντίθετη άποψη. Μιλούμε για εθελοντική ενθάρρυνση στον εμβολιασμό και όχι υποχρεωτική.»

Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι «μένω ικανοποιημένος από όσα διημείφθησαν».

Η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για σεβασμό της εθελοντικής και ελεύθερης επιλογής στο θέμα του εμβολιασμού αντηχεί τις αρχές της βιοηθικής (όπως εκφράστηκαν σε γνωμάτευση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου), με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με τη Σύμβαση του Οβιέδο για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αξιοπρέπειας του Ανθρώπου αναφορικά με την Εφαρμογή της Βιολογίας και Ιατρικής.


Όπως μετέδωσε νωρίτερα το «SigmaLive», ο Μητροπολίτης Μόρφου έφθασε στην Αρχιεπισκοπή βιαστικός και κρατώντας φρέσκο βασιλικό στο χέρι.

Κληθείς από δημοσιογράφους να κάνει μια μικρή δήλωση, ο Μόρφου Νεόφυτους είπε λακωνικά «εγώ με δημοσιογράφους δεν μιλώ», λίγο πριν την έναρξη της Ιεράς Συνόδου.

Ακούγεται επίσης κάποιος να του λέει «την ευχή σου», με τον Μητροπολίτη να απαντά «του Κυρίου παιδί μου».


Φρένο στις δημόσιες δηλώσεις βάζει ο Μόρφου

«Σωπαίνει» ο Μητροπολίτης Μόρφου και δεν θα προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με τα θέματα της πανδημίας.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, επικαλούμενο πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Μόρφου δεσμεύτηκε ενώπιον της Συνόδου και του ΠτΔ ότι θα τερματίσει τις δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με τα θέματα της πανδημίας.

Σύμφωνα πάντα με το ΡΙΚ, ο Μόρφου δήλωσε ότι διατηρεί τις απόψεις του για το ζήτημα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι σεβόμενος τις προσπάθειες της Δημοκρατίας και της Συνόδου για αντιμετώπιση του ζητήματος, δεν θα προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που αναγνώστηκε λίγο πριν τις 14.00, η Σύνοδος μεταξύ άλλων επαναβεβαίωσε παλαιότερη απόφαση αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού και παράλληλα κάλεσε όλους, σε συμμόρφωση για θέματα εμβολιασμών.