Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας: «Τα αυστηρότερα μέτρα είναι πάντα στο τραπέζι»

Μιχάλης Χατζηπαντέλας: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας

* Πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπεύθυνη συμπεριφορά, για να μην οδηγηθούμε στο χείριστο σενάριο ενός lockdown

* Οι λύσεις που έχουμε εφαρμόσει για αντιμετώπιση της πανδημίας είναι, σε μεγάλο βαθμό, παρόμοιες με αυτές άλλων χωρών

* Δεν υπάρχει στο τραπέζι οποιοδήποτε ενδεχόμενο για αύξηση των εισφορών για το ΓΕΣΥ

Η πιθανότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων προς ανάσχεση της επέλασης της μετάλλαξης «Όμικρον» της Covid-19 είναι πάντα στο τραπέζι, δηλώνει, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Σημερινή», ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να μην καταστεί αναγκαία η αυστηροποίηση των μέτρων. Πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπεύθυνη συμπεριφορά, τονίζει, για να μην οδηγηθούμε στο χείριστο σενάριο ενός lockdown, το οποίο, αν και απομακρυσμένο, δεν πρέπει να αποκλείεται, εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Ξεκαθαρίζει, ταυτόχρονα, ότι οι λύσεις που έχει εφαρμόσει η Κύπρος είναι, σε μεγάλο βαθμό, παρόμοιες με αυτές άλλων χωρών, διευκρινίζοντας ότι τη συγκεκριμένη στιγμή γίνεται έλεγχος μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus και οι λειτουργοί των Υπουργείων που πραγματοποιούν τους ελέγχους έχουν τη δυνατότητα άμεσης και αξιόπιστης ταυτοποίησης των πολιτών.

Όσον αφορά το θέμα της χρήσης μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα αποτελεσματικό μέτρο, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, καλώντας τους γονείς να επιδείξουν κατανόηση και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της δύσκολης επιδημιολογικής κατάστασης.

Αναφορικά με τις εμβολιαστικές δυνατότητες των Υπηρεσιών Υγείας αναφέρει ότι ανέρχονται, περίπου, σε 12 χιλιάδες χορηγήσεις εμβολιαστικών δόσεων τις καθημερινές στα διάφορα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε όλες τις πόλεις.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο για αύξηση των εισφορών των πολιτών για το ΓεΣΥ, διευκρινίζοντας ότι είναι λογικό να υπάρχουν αυξημένες δαπάνες στον τομέα της Υγείας, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε να διαχειριστούμε την πανδημία του κορωνοϊού.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί...