Πολιτισμός

ART AERI: Σπύρος Άγκνιου

Ο Σπύρος Θίοντορ Άγκνιου γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1918 και πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου 1996. Ήταν ο 39ος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ως Αντιπρόεδρος επισκέφτηκε την Ελλάδα επί καιρώ Χούντας. Στην Ελλάδα ήταν γνωστός με το όνομα Σπύρος Αναγνωστόπουλος. Γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, από Έλληνα πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα και στο θρήσκευμα ήταν προτεστάντης. Είναι ο μόνος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος παραιτήθηκε, εξαιτίας ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων.

Σπούδασε χημεία στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Οι γονείς του κατάγονται από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Για την ακρίβεια ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του ήταν Αμερικανίδα, πιθανώς ισπανικής καταγωγής. Στο θρήσκευμα ήταν επισκοπιανός και όχι ορθόδοξος. Η σταδιοδρομία του γενικά ήταν πολύ σημαντική. Στρατιώτης με το αμερικανικό σώμα πεζοναυτών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και έλαβε και παράσημα ανδρείας. Μετά τον πόλεμο απέκτησε και πτυχίο νομικής από το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης. Στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Μέριλαντ υπάρχει ειδική αίθουσα αφιερωμένη στη σταδιοδρομία του. Κατόπιν ασχολήθηκε με την πολιτική και ήταν για τρία χρόνια Κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ με σημαντικό έργο: φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρές νομοθεσίες κατά της μόλυνσης και ρύπανσης, καθώς επίσης και αντιρατσιστικές νομοθεσίες. Μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και στενός συνεργάτης του μετέπειτα Αμερικανού Προέδρου, Ρίτσαρντ Νίξον, τελικά το 1969 έγινε ο 39ος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Προεδρίας Ρ. Νίξον. Στις 10 Οκτωβρίου 1973 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Αντιπροεδρία των ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη κάποιων στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών ότι τον είχαν δωροδοκήσει, ενώ μετά από συμφωνία η επίσημη κατηγορία περιορίστηκε σε φοροδιαφυγή, κατηγορία την οποία δεν αντέκρουσε. Στη θέση του ορίστηκε ως Αντιπρόεδρος ο Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος μετέπειτα έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την παραίτηση του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον το 1974. Εάν δεν παραιτείτο, θα αναλάμβανε ο ίδιος την προεδρία της χώρας και θα γινόταν ο πρώτος Πρόεδρος της Αμερικής με ελληνική καταγωγή και όχι ο Gerald Ford.

Η συμβολή του στη νίκη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ρίτσαρντ Νίξον και της Αντιπροεδρίας από τον ίδιο, στις εκλογές του 1968, ήταν καθοριστική. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία όργωσε κυριολεκτικά όλη την Αμερική, επισκεπτόμενος όλες ανεξαιρέτως τις πολιτείες, κάνοντας ομιλίες και δίδοντας συνεντεύξεις για να προωθήσει την υποψηφιότητα τού Ρίτσαρντ Νίξον. Ήταν δεινός ρήτορας και κατάφερνε να κατατροπώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούσαν ότι είχε ακραίες θέσεις σε ορισμένα ζητήματα, ειδικότερα στο μεγάλο θέμα του πολέμου στο Βιετνάμ. Μετά την παραίτησή του δεν αναμείχθηκε στην πολιτική, αλλά ακολούθησε επαγγελματικό και ιδιωτικό βίο. Πέθανε το 1996.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία