Τοπικά

Πέφτουν βροχή τα πρόστιμα από τις νέες κάμερες τροχαίας

Από την 1η Ιανουαρίου τερματίστηκε η περίοδος χάριτος για τους οδηγούς της πρωτεύουσας και οι κάμερες «πιάνουν δουλειά». Χιλιάδες τα πρόστιμα τις πρώτες κιόλας μέρες του 2022, ενώ έρχονται κι άλλες κάμερες σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Μετα από 13 χρόνια συζητήσεων, οι πολυπόθητες κάμερες τροχαίας τοποθετήθηκαν προ ολίγων μηνών, και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου 2021, σε κεντρικό σημείο της πρωτευούσης ως προς τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Οι πρώτες τέσσερις σταθερές κάμερες, λοιπόν, πλαισιώνουν τα φώτα τροχαίας επί της διασταύρωσης των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη, ενώ άλλες δύο κινητές κάμερες (μια στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού και άλλη εντός της Λευκωσίας) τοποθετήθηκαν αρχικά με δοκιμαστικό χαρακτήρα, εκδίδοντας μόνο παρατηρήσεις για τις παραβιάσεις. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών σε παλαιότερες δηλώσεις του στην εφημερίδα «Σημερινή», οι κάμερες έχουν τοποθετηθεί στα σημεία των πόλεων όπου είναι πιο συχνά τα τροχαία ατυχήματα. Στη βάση αυτή αποφασίστηκε η τοποθέτησή τους σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση τοποθέτησης κινητών και σταθερών καμερών αφορά στη συμβολή των Λεωφόρων Γρίβα Διγενή – Δημοσθένη Σεβέρη (και έχουν ήδη τοποθετηθεί), ακολουθεί η συμβολή των Λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού – Τροόδους και Κωνσταντινουπόλεως με δύο κάμερες, η Λεωφόρος Μακαρίου – Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα με δύο κάμερες, η Λεωφόρος Γρίβα Διγενή με τη Λεωφόρο Προδρόμου με τέσσερις κάμερες και τέλος η Λεωφόρος Λεμεσού και Λεωφόρος Αρμενίας με δύο κάμερες.  Στη Λεμεσό κατά την πρώτη φάση θα τοποθετηθούν κάμερες στα εξής σημεία: Στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – Λεωφόρο Νίκου Παττίχη – Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Λεοντίου Α΄ με τέσσερις κάμερες και θα ακολουθήσουν οι Λεωφόρος Αγίας Φυλάξεως και Λεωφόρος Γλάδστωνος με δύο κάμερες. Η πρώτη φάση δεν προβλέπει τοποθέτηση καμερών σε Λάρνακα και Πάφο.

Πότε τοποθετούνται οι υπόλοιπες κάμερες τροχαίας κατά την πρώτη φάση

Η πρεμιέρα των καμερών τροχαίας έγινε στην πρωτεύουσα με δοκιμαστικό μάλιστα χαρακτήρα. Ωστόσο, οι επόμενες κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία της Λευκωσίας αλλά και της Λεμεσού, χωρίς όμως περίοδο χάριτος.

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή Online» ο κος Γιώργος Μιλή, Υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας Τμήματος Τροχαίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη πρώτη φάση θα τοποθετηθούν «άλλες 16 κινητές κάμερες, που στο σύνολο τους θα είναι 20, ενώ άλλες 20 θα είναι και οι σταθερές. Με βάση το συμβόλαιο και τα χρονοδιαγράμματα που εφαρμόζονται, πιθανόν να έχουμε την πρώτη φάση στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Με την πρώτη φάση έχουμε όλο το σύνολο των καμερών που είναι κινητές (και θα είναι 20) και έχουμε ακόμα 20 σταθερές επιπρόσθετες. Αναμένεται ακολούθως μέχρι το τέλος του 2022 να έχουμε τη δεύτερη φάση, με 66 μόνο σταθερές και στο σύνολό τους 90. Μέχρι το τέλος του συμβολαίου θα έχουμε τον πλήρη σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει γύρω στις 33 διασταυρώσεις παγκύπρια και 20 κινητές κάμερες να εργάζονται και αυτές παγκύπρια στη βάση προγράμματος της αστυνομίας».

Ξεκίνησαν τα πρόστιμα – Τέρμα η περίοδος χάριτος

Οι πρώτες κάμερες τροχαίας είναι γεγονός από τον Οκτώβριο του 2021, αν και δοκιμαστικά. Ωστόσο από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι «χάρες» σταματούν και οι κάμερες ξεκινούν να καταγράφουν το παραμικρό παράπτωμα των οδηγών. Ουσιαστικά έχουν τερματιστεί οι προειδοποιήσεις και ξεκινούν τα κανονικά πρόστιμα, τα οποία έχουν ως εξής με βάση το παράπτωμα:

Για μη χρήση ζώνης το πρόστιμο είναι €150, ενώ με την επανάληψη του παραπτώματος εντός 3 ετών ανέρχεται στα €300. Για τη χρήση τηλεφώνου επιβάλλεται πρόστιμο €150 και η επανάληψη του αδικήματος εντός 3 ετών θα αυξάνει την ποινή στα €300. Για τη μη χρήση προστατευτικού κράνους το πρόστιμο ανέρχεται στα €200 και μετά την επανάληψη του αδικήματος εντός 3 ετών στα €400. Το πρόστιμο για μη συμμόρφωση με τον φωτεινό σηματοδότη – κόκκινο ανέρχεται στα €300 και η παραβίαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας θα τιμωρείται με €25. 

Όσον αφορά στο όριο ταχύτητας ισχύει η «χάρη» του 10% + 2 χιλιόμετρα. Δηλαδή, αν το όριο σε συγκεκριμένο δρόμο είναι 50χλμ, θα επιτρέπεται στον οδηγό να υπερβαίνει το όριο μόνο κατά 10% (δηλ. 5 χιλιόμετρα) συν 2, άρα 57χλμ. Στα 58 χιλιόμετρα, ο οδηγός θα τιμωρείται. Αν το όριο είναι 30χλμ, τότε ο οδηγός μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 35χλμ, ενώ στα 36χλμ θα τιμωρείται. Τα πρόστιμα και οι ποινές για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας έχουν ως εξής: Για υπέρβαση ορίου ταχύτητας μέχρι 30% ορίζεται πρόστιμο €2/χλμ και 1-3 βαθμούς ποινής, για υπέρβαση ορίου ταχύτητας μέχρι 50% το πρόστιμο καθορίζεται στα €3/χλμ και 2-4 βαθμούς ποινής, για υπέρβαση ορίου ταχύτητας μέχρι 75% το πρόστιμο ανέρχεται στα €5/χλμ και 3-6 βαθμούς ποινής, ενώ πέραν του 75% οι παραβάτες παραπέμπονται στο Δικαστήριο. 

Πήραν φωτιά οι κάμερες τροχαίας – Χιλιάδες τα πρόστιμα

Απευθυνόμενος στη «Σημερινή Online» ο κος Γιώργος Μιλή δήλωσε πως «από την 1/1 μέχρι και τις 19/1 2022 καταχωρήθηκαν γύρω στις 9.500 καταγγελίες για αυξημένο όριο ταχύτητας μόνο από τις τέσσερις κινητές κάμερες, ενώ από τις σταθερές δεν υπάρχει επικαιροποιημένος αριθμός καταγγελιών».

Ωστόσο από τις 9.500 καταγγελίες πρόκειται να προκύψουν κι άλλες καθώς, όπως ανέφερε ο Υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας Τμήματος Τροχαίας, από την ανάλυση της φωτογραφίας του οδηγού που παραβίασε το όριο ταχύτητας ενδεχομένως να διαφανούν επιπλέον παραβιάσεις όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου, η μη χρήση ζώνης κτλ.