Διεθνή

ΜΚΔ και νομοθετικό πλαίσιο: Η Γερμανία εξετάζει την απαγόρευση του Telegram

Η Γερμανία εξετάζει την απαγόρευση χρήσης του Telegram αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί με το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας, βοηθώντας στη μη αναπαραγωγή ακροδεξιού υλικού και στην αποτροπή διάδοσης παραπληροφόρησης

Η γερμανική Κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή προστίμου στο Telegram για μη συνεργασία με τις αρχές και μη συμμόρφωση με το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας. Ως έσχατη λύση, όμως, εξετάζεται και η πλήρης απαγόρευση της εφαρμογής στη χώρα. Τις εξελίξεις ίσως ενέτειναν οι πρόσφατες απειλές που διατυπώθηκαν κατά της πολιτικού Manuela Schwesig του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, κοινοποιήθηκε στην εφαρμογή φωτογραφία της με τη σημείωση «Θα φύγει… είτε με περιπολικό είτε με νεκροφόρα, αλλά θα φύγει». Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ερευνούσαν το γεγονός, αλλά δεν θα ήταν εύκολο να εντοπιστεί ο αποστολέας χωρίς τη συνεργασία του Telegram.

Η δημοτικότητα της εφαρμογής αυξήθηκε στη χώρα από το 2018 μέχρι το 2021 (7% και 15% αντιστοίχως). Το φαινόμενο είναι μάλλον αποτέλεσμα της ευρύτερης φιλοσοφίας των υπευθύνων της εφαρμογής για την ελευθερία στην επικοινωνία. Η τακτική αυτή κατέστησε το Telegram καταφύγιο για τους αντι-εμβολιαστές, «τους συνωμοσιολόγους και τους εξτρεμιστές, ιδίως κατόπιν της απαγόρευσης πρόσβασής τους σε μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων» όπως το Facebook και το Instagram (αλλά και το YouTube), σύμφωνα με την Deutsche Welle. Μέσω του Telegram οργανώνονται στη Γερμανία διαμαρτυρίες κατά των μέτρων εναντίον της πανδημίας, ενώ η Αστυνομία θεωρεί ότι διακινείται υλικό ακροδεξιάς φύσης.

Τον Απρίλιο του 2021 η γερμανική Κυβέρνηση επικοινώνησε δύο φορές μέσω επιστολών με τα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας στο Ντουμπάι, ζητώντας να διοριστεί υπεύθυνο άτομο επικοινωνίας στη Γερμανία και να καταστεί ευκολότερη η επισήμανση παράνομου περιεχομένου από τους χρήστες. Ωστόσο οι επιστολές αγνοήθηκαν. Απροθυμία συνεργασίας επέδειξε η εταιρεία και στα αιτήματα της γερμανικής Αστυνομίας. Αντιδρώντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann δήλωσε: «Το Telegram, όπως όλοι, πρέπει να συμμορφωθεί με τους νόμους μας». Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser προειδοποίησε ότι ως έσχατη λύση η Κυβέρνηση θα εξέταζε το ενδεχόμενο απαγόρευσης χρήσης της εφαρμογής. Στην παρούσα φάση, πάντως, η εταιρεία απειλείται με επιβολή προστίμου ύψους 5.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει θεσπίσει από το 2017 σχετικό με το διαδίκτυο νόμο [NetzDG], βάσει του οποίου υποχρεούνται οι μεγάλες πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης [ΜΚΔ] να αφαιρούν παράνομο υλικό. Πλέον οι πρόνοιες του συγκεκριμένου νόμου ισχύουν και για το Telegram, καθώς εισήγαγε διάφορες λειτουργίες που προσομοιάζουν με αυτές των ΜΚΔ (όπως δημόσια κανάλια συζήτησης) και κατά συνέπεια δεν θεωρείται απλώς εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

>>> Δείτε επίσης: Ελβετικός Στρατός: Απαγορεύει το WhatsApp, στροφή σε ελβετική εφαρμογή.

Πηγές: Euronews (14 Ιουνίου 2021) | Reuters (14 Δεκεμβρίου 2021) | Deutsche Welle (17 και 19 Ιανουαρίου 2022)