Πολιτισμός

Τιμή και δόξα στους 12 ήρωες της Αθηένου

Αποκαλυπτήρια Μνημείου

Ο Δήμος Αθηένου διοργάνωσε τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της κωμόπολης, στη συμβολή των οδών Ηφαίστου και Ελευθέριου Βενιζέλου, στην Αθηένου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής τελώντας τα εγκαίνια ανέφερε ότι είναι μια πρωτοβουλία η οποία τιμά τον Δήμο, τους δημότες Αθηένου αλλά και τους ήρωές μας. Είναι μια ενέργεια στα πρότυπα εθνικών αρχών και αξιών, όπως προστάζει η εθνική μας συνείδηση για συνέχιση του αγώνα μας για ελευθερία της μοιρασμένης μας πατρίδας.

Οι κάτοικοι της Αθηένου, πιστοί στα διαχρονικά πατριωτικά και ηθικά ιδανικά της πατρίδας και διαπνεόμενοι από τις πανανθρώπινες οικουμενικές αξίες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, ήταν πάντα παρόντες στο κάλεσμα για την προάσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ

«Ζωή σε σάς ο θάνατος κι αθάνατοι θα μείνετε», είναι το δίστιχο που αναγράφει το μαύρο «παράθυρο» που ανοίγεται στο επιβλητικό μνημείο. Σε αυτό το «παράθυρο» κατευθύνονται, σαν βέλος, οι στήλες των ανάγλυφων ηρωικών μορφών, δείχνοντάς μας τον δρόμο προς την ελευθερία.

Ένα μνημείο με τις μορφές των 12 ηρώων και αγνοουμένων του Δήμου.

Αριστερά οι οκτώ ήρωες και αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής του 1974: οι ηρωικώς πεσόντες Θεόδωρος Νίκος Σταύρος (Φώττηρος), Παναγιώτης Ματσούκας, Κώστας Τούμπας και Κωνσταντίνος Παπαπαύλος, και οι αγνοούμενοι Βάσος Χειμώνας, Γεώργιος Πίκης και Ευάγγελος Λύτρας.

Δεξιά οι ανάγλυφες μορφές των τεσσάρων προγόνων τους που αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσής τους μέσα από τη δράση και την αγωνιστικότητά τους: οι ήρωες του 1955-59 Άρτεμος Φραντζέσκος και Τουμάζος Τουμάζου, οι δολοφονηθέντες από τους Τούρκους το 1958 Χριστάκης Βύζακος και Μιχαήλ Ταππής, αλλά και ο πεσόντας κατά τις διακοινοτικές συγκρούσεις, σε ενέδρα των Τούρκων το 1964, Ανδρέας Λουκά.

Όλοι τους αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση αντιτάσσοντας το πύρωμα της ψυχής τους απέναντι σε μεθοδεύσεις και επιβουλές εναντίον της ακεραιότητας της Κύπρου, εκπληρώνοντας στο πλαίσιο αυτό ακέραια το ηθικό τους χρέος.

ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Ελληνίδες και Έλληνες, είμαστε ταγμένοι να αγωνιστούμε για αυτό που αρμόζει στην αγαπημένη μας πατρίδα. Να την καταστήσουμε ένα πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, ένα κράτος ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας, που θα κατοχυρώνει πάνω από όλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μέσα σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας. Η Κυβέρνησή μας, διά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, έχει καταστήσει ξεκάθαρη την αποφασιστικότητα και την πολιτική της βούληση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση η ανάγκη δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα υποβοηθά τις όποιες προσπάθειες, μακριά από εντάσεις ή απειλές.

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΌ

Μετά την προκλητική και αλαζονική προσπάθειά της για εποικισμό του κατεχόμενου τμήματος της πατρίδας μας ύστερα από την εισβολή του 1974, γινόμαστε τους τελευταίους μήνες μάρτυρες ενός ακόμα μεθοδευμένου οιονεί «εποικισμού». Ενός «εποικισμού» παράτυπων μεταναστών, τους οποίους κατά χιλιάδες ωθεί η Τουρκία μέσω της πράσινης γραμμής προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Ήδη η Κύπρος κατέχει την ανεπιθύμητη πρωτιά, να είναι το κράτος μέλος της ΕΕ με το μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου που δυστυχώς έφτασε να αριθμεί το 6% του πληθυσμού της χώρας μας.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Ο Δήμαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι, «είναι με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και με συναίσθηση ιστορικού χρέους που μαζευτήκαμε εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της Αθηένου. Ενός μνημείου που έλειπε τόσα χρόνια από τον Δήμο μας, παρά την ύπαρξη πολλών Αθηενιτών ηρώων και αγωνιστών υπέρ της πατρίδας, αλλά με τη συνεργασία του Δημοτικού Συμβουλίου, των συγγενών των πεσόντων και αγνοουμένων και των φορέων του Δήμου, καταφέραμε τελικά να το ολοκληρώσουμε και να τελούμε σήμερα τα εγκαίνιά του. Το μνημείο κατασκευάσθηκε σ’ αυτόν εδώ τον χώρο, που ανήκει στον Δήμο Αθηένου και που κρίθηκε ότι με την ανάπτυξη της περιοχής βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Δήμου. Το έργο κόστισε συνολικά 100.000 ευρώ. Το Μνημείο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτίει τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στα ηρωικά παλληκάρια μας, που δολοφονήθηκαν στους διάφορους αγώνες του μικρού νησιού μας, βάζοντας πάνω απ’ όλα το ιερό καθήκον προς την πατρίδα τους.

ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Το Μνημείο απεικονίζει τους πεσόντες Αρτέμο Φραντζέσκου, Τουμάζο Τουμάζου, Χριστάκη Βύζακου, Μιχαήλ Ταππή, Ανδρέα Λουκά, Παναγιώτη Ματσούκα, Θεόδωρο Νίκου Σταύρου (Φώττηρο), Κώστα Τούμπα και Κώστα Παπαπαύλου, καθώς και τους αγνοούμενούς μας Βάσο Χειμώνα, Γεώργιο Πίκη και Ευάγγελο Λύτρα. Όλοι, εμπνευσμένοι από τη δράση των προγόνων τους, αγωνίστηκαν ηρωικά και με αυταπάρνηση απέναντι σε μεθοδεύσεις και επιβουλές εναντίον της ακεραιότητας της Κύπρου, εκπληρώνοντας στο πλαίσιο αυτό ακέραια το χρέος τους.

Οι Αθηενίτες ήταν πάντα παρόντες στους αγώνες του Έθνους, πολεμώντας με αυταπάρνηση και αγωνιστικότητα. Αποτιμώντας σήμερα τη δράση και τη θυσία των ηρώων μας, το θάρρος, την εθνική αξιοπρέπεια και τον ηρωισμό που επέδειξαν στις αποφασιστικές ιστορικές στιγμές της πατρίδας μας, τιμούμε με το μνημείο αυτό τους αγώνες και τη θυσία τους.

Αιωνία ας είναι η μνήμη των αθάνατων παλικαριών μας!».

Η ΑΘΗΕΝΟΥ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ

Εμπνευσμένη και συγκινητική ομιλία έγινε και από την εκπρόσωπο των οικογενειών των συγγενών των πεσόντων και των αγνοουμένων Αθηένου κ. Πανίτσα Παναγιώτη Ματσούκα .

Η χορωδία του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου, με μαέστρο την κ. Χριστίνα Χατζηστάθη, τραγούδησε πατριωτικά τραγούδια, ενώ η εγγονή ενός των ηρώων τραγούδησε σε σόλο σχετικό τραγούδι.

Το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Αθηένου φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης, κ. Φίλιππος Γιαπάνης και τον σχεδιασμό έκανε το συνεργαζόμενο Αρχιτεκτονικό Γραφείο του Άγγελου Σαββίδη.

Πρόκειται για ένα συλλογικό μνημείο που απεικονίζει τις ανάγλυφες μορφές των εννέα πεσόντων και των τριών αγνοουμένων της Αθηένου κατά την περίοδο από το 1955 ως το 1974.

Τρισάγιο τέλεσε ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας και το ιερατείο του Δήμου.

Προηγήθηκε παρέλαση μπάντας και αποσπασμάτων στην οποία συμμετείχαν οργανωμένα σύνολα της Νεολαίας της Αθηένου.